Bertus de Jong

 Maritieme CV  

Bertus toen

Bertus nu

       Na op 21 november 1958 in Den Haag met goed gevolg examen te hebben gedaan en de daarop volgende praktijkcursus in de Kerkstraat te hebben ondergaan, was het op 22 juni 1959 zover en begon ik aan mijn assistenten-reis als 3e telegrafist op de Johan van Oldenbarnevelt (SMN). Het bleek een reis om de wereld te zijn. 

    Na op 1 oktober 1959 te zijn teruggekeerd, volgden tot 12 maart 1960 een aantal kustreizen met achtereenvolgens Jason, Orestes, Baarn (alle KNSM), Gaasterkerk en Grootekerk (beide VNS) en Doris (KNSM). Hierna de grote reis met die Doris, gevolgd door een kustreis met de Riouw (SMN). 

    Hierna vijf reizen (bij elkaar 9 maanden) op de Prins Frederik Hendrik van de Oranjelijn, gevolgd door een kustreis op de Kinderdijk (HAL).

     Van 17 juni 1961 tot 29 juli 1963 gevaren bij Shelltankers en wel op de Acila en de Viana. Van 13 augustus 1963 tot mei 1964 bij de HAL resp. op de Nieuw Amsterdam, Statendam en Maasdam. Hierna weer twee kustreizen nl. met de Blitar (KRL) en de Lycaon (Mij. Oceaan).

Tijdens verlofperiodes en tussen kustreizen door had ik soms het geluk dat de vrienden/collegae Arie van de Ruit en Hajo Honderd óók verlof hadden. Dat werden dan weer dagen van uitgebreid stappen en vooral innemen in Amsterdam.

    Hierna bijna elf maanden op de Bintang (SMN), bijna vijf maanden op de Breda (KNSM), een kustreis op de Peperkust (VNS) en tot besluit ca. zeven maanden op de Giessenkerk (VNS). Hierna kon ik met een gerust hart de zee vaarwel zeggen, zonder lastig te worden gevallen door een militaire dienstplicht.  

    Ik werkte hierna ca. twee jaar bij Radio-Holland in de automatisering, om in 1969 voor vier jaar te verhuizen naar De Telegraaf, wederom op de afdeling automatisering. In 1973 ontslag genomen bij De Telegraaf en begonnen bij het automatiseringsbedrijf M.D.S. op een afdeling waar de verkoop van software werd ondersteund en opleidingen in automatisering werden gegeven.

    In 1977 overgestapt naar het automatiseringsbedrijf C.M.G., waar ik twee jaar later tot adjunct-directeur werd benoemd in de vestiging Amstelveen. Mijn afdeling leverde kennis, zoals programmeurs, systeem-analisten en projectleiders, aan banken en verzekeringsmaatschappijen.

    Na in 1991 een ernstig auto ongeluk te hebben gehad, werd ik in de loop van 1992 wegens arbeidsongeschiktheid door C.M.G. ontslagen.   

In toetoep op de JvO

Op de Viana trad het Trio Hellenique vaak op en koelde daarna wat af in het zwembad