Herman de Jonge

Maritieme CV

Herman toen
Herman nu

Mijn naam is Herman de Jonge, geboren en getogen Amsterdammer.

Mijn liefde voor de zee cq varen ontstond, toen ik, als jongetje van zo rond 12 jaar,  de zout-water verhalen van een regelmatig bij mijn ouders op bezoek komende oom hoorde: stuurman bij de H.A.L. en wereldburger, die de grauwe naoorlogse jaren weer deden kleuren. Een wereld van avontuur, vreemde landen, interessante mensen en weg uit het sombere Holland, althans zo ervoer ik dat, terugkijkend op die tijd. 

Hierop volgden, gedurende de studietijd, de jaren van zwerven in de Amsterdamse havens, bij rederijen op bezoek om te bedelen om alles, wat met het nautische leven te maken had en later in de vakanties in de havens voor schoonmaakbedrijven, o.a. Cemsto, a/b schepen schoonmaken. Dit, aangevuld met de inspirerende sealovers-boeken van o.a. Anthonie van Kampen, Jan de Hartog en later Jan Noordegraaf (later nog kollega geworden) e.v.a.deed me al vroeg besluiten te kiezen voor een zeemanscarrière.

Via, via kwam ik in 1956 terecht in de handen van ene hr. Leijenaar, die me al direct wist te overtuigen dat zijn radioschool een perfekte opleiding verzorgde voor het - in zijn ogen - mooiste, interessantste beroep cq roeping in de wereld. " Bovendien, eenmaal varend, is de Radio-Officier, direct na de gezagvoerder a/b de belangrijkste man", aldus de hr. L. En zo blijkt deze kennismaking te leiden tot een reünie in September 2011, ruim 50 jaren later bij Arthur en Tanja Spee in Nieuwveen met een aantal ex-kollega's met eenzelfde achtergrond: dé gekoesterde, nog altijd aanwezige liefde voor de zee. Eind '58 slaagde ik voor certificaat R-2 en volgde voorjaar '59 een korte praktijkcursus bij hr. de Graaf-Kerkstraat.

Dus  vertrok op een mooie zomerse dag op 17 juli 1959 een 20-jarige nog fris ogende jongeling als ass. R/O met het KNSM-passagiersschip m.s. Willemstad/PIQI  uit Amsterdam, nadat eerst door zijn chef Piet Pols, een tropenhelm, flitspuit, lepel (tegen kakkerlakken) en 3 jasjes tutoep etc. - aangeschaft op 'bevel' van - juist - de hr. Leyenaar, geretourneerd waren aan de fa. Determeijer, toen nog residerend op de Wallen en de Levantkade. Wie schetste mijn verbazing dat, na een dag varen richting Parbo en Caribbean, de zee buiten Het Kanaal werkelijk blauw was. Na 6 weken, vol leerzame en belerende momenten (o.a. het ongewild aktiveren van het A.A.T., het eerste QSO met PCH, het eerste amoureuze avontuur a/b  met een passagieres, etc.) arriveerde ik weer in A'dam met de ervaring, dat varen op een passagiersschip niet mijn bestemming zou moeten zijn.

Na diverse kustreizen, o.a. bij rederijen KNSM (m.s. Haarlem/PEME, m.s. Hecuba/PEPB), Oceaan (blauwpijper m.s. Laertes/PFNF), HAL (s.s. Kloosterdijk/PFKA), kon het "echte" varen beginnen in Jan. 1960 met een 4 maanden durende reis a/b van de VNS-er s.s.Laurenskerk/PFNM, een Liberty-type schip uit de 2e wereldoorlog, zonder luxe, zonder airco, echter 'mijn' scheepje, dacht ik. Wat een avontuur: rondzwervend in Port Said (de goochelaar met de levende kuikens), Bombay(doden-crematie), Karachi (bedelaars, heilige koeien): m'n dromen kwamen uit: er was een andere, kleurrijker wereld, wel met armoede, rassenonderscheid (India- de kastes), maar inderdaad anders dan het grijze Holland.

Na een 2-weeks verlof kwam weer een oproep van hr. Zwart van Insp. Rotterdam (Mei '60) me te melden bij de Verolme-werf in de Botlek om de proefvaart  mee te maken van de splinternieuwe Verolme bulkcarrier m.s. Nieuwe Tonge/PGGQ, wilde vaart naar later zou blijken, en heb daar met veel plezier ruim 1 1/2 jaar op gevaren. Uniformen in de koffers, varend op Canadese Meren (o.a. Chicago/Duluth), St. Lawrence Seaway, Niagara-watervallen en ontmoette in Montreal o.a. Bertus de Jong, R/O op de Prins Frederik Hendrik/PGVW, en deelgenoot in een wilde party a/b met de uitgenodigde R/O's van station Montreal en natuurlijk met een aantal charmante, Frans/Engels sprekende ladies. Bizonderheden liever niet openbaar te maken. Ook hier a/b meegemaakt: van de 'Ouwe' (bijna) de zak gehad wegens werkweigering: (MSG verzenden vanuit de haven kon in mijn jeugdige onschuld niet, maar 'overtuigde' hij me wel van het tegendeel). Later dikke vrienden geworden. Voorts in die periode na een rouwe vechtpartij tijdens een ruige party in de slumbs van Puerto Rico in de gevangenis beland met een aantal kollega's. Na betaling van de "hotel"-kosten door het lokale agency konden we weer naar boord vervoerd worden en weer gevaren worden. Later bleek, dat kollega's a/b van andere schepen hier hetzelfde was overkomen en e.e.a. een welkome aanvulling bleek te zijn op het loon van de plaatselijke autoriteiten.

Het varen in de Caribbean was één avontuur besprenkeld met een heerlijke Jamaicaanse rum VAT19 (?) met de in New Orleans aangekochte Cola. E.e.a. ter afwisseling van het Oranjeboom en Parbo-vocht (bier, heette dat). Veel feesten op de Caraibische eilanden (o.a. Trinidad, Tobago, etc)., maar ook op een vroege Zondagochtend - midden op zee - brandalarm, echter geen oefening! XXX uitgezonden, nog vlug nood- en reddingbootzenders gecheckt, reddingboten uitgedraaid,  maar konden zelf a/b de brand blussen.

Ook hier a/b enkele hurricanes in dit gebied doorstaan en zodoende de verwoestende krachten van Moeder Natuur ondervonden. Het leuke van de wilde vaart was, dat je nooit van te voren wist, waar een reis zou eindigen, wel waar deze begon en schiep dat a/b toch een kameraadschap, die je a/b van regular trips niet vaak meemaakte en die nog levenslang duurden. Eind 1961 heb ik in Palermo afgemonsterd tijdens een dokbeurt van de Nieuwe Tonge op Sicilië.

Na een verlof van ca. 3 maanden heb ik vanaf Maart '62 tot April '66 bij Shell Tankers gevaren, t.w. de onder Liberiaanse vlag varende s.s. Philine/5LYJ, s.s. Philippia/5LZP (ieder nog met ca. 35-40 Chinese bemanningsleden, kom daar nu eens om), m.s. Acila/PCCM (Bert de Jong hier a/b afgelost), s.t.s. Zafra/PIWA en de t.t. Khasiella/PFJH. Shell was een goede rederij, goede omstandigheden a/b, o.a. goede ruime voeding, zwembad, filmzaal, ruime accomodaties a/b en geregelde aflossing, waar ook ter wereld. In die tijd ook regelmatig QSO gehad met enkele - hier op deze reünie aanwezige - kollega's, waarvan een aantal uit onze R.H.klas bij de Ned. Gulf-tak gevaren hebben. QSO via Kanaal-16 e.o., lekker veilig zonder R.C.D. meeluistergevaar :-))).

Tussendoor (Aug.'63-Jan.'64) nog reizen gemaakt a/b s.t.s. Reza Shah the Great/PHAM, één van de 4 tankers, die in gemeenschappelijk eigendom waren van de N.I.T.M. (Ned.-Iraanse Tankvaart Mij). Intussen getrouwd. Een bemanning bestaande uit een zeer gemêleerd gezelfschap van ca 15 nationaliteiten. Hier a/b mocht ook m'n echtgenote Wies meevaren, waarmee ik na ruim 45 jaar nog steeds getrouwd ben en die verschillende van jullie je wellicht nog zullen herinneren van onze R.H. schooltijd. In 1966 ben ik op 27 jarige leeftijd gestopt met varen.

Van 1966 tot 1970 heb ik eerst 2 jaar als radar-technicus op R.H.-inspectie Levantkade gewerkt en daarna nog 2 jaar op RK5A op de net opgerichte Motorola-gesloten netten-afdeling (brandweer/politie, etc.) voor VHF en UHF-communicatie-systemen. Ontwerp/Ontwikkeling & C.Z.afdelingen. Hier waren o.a. schrijver/ex R/O Jan Noordegraaf en vriend/studiegenoot R/O Piet Eijer m'n kollega's. Beiden zijn sinds enkele jaren de Grote Reis begonnen.

Eind '69 had ik genoeg van de snelle elektronica-ontwikkelingen en ben ik gaan werken bij een Ned/Amerikaans bedrijf Anaconda. Hier werd ik in de gelegenheid gesteld werktuigbouw (hydrauliek/pneumatiek etc.) te gaan studeren, korte tijd in de binnendienst C.Z. gewerkt met het ontwerpen en verkopen van pneumatische/hydraulische systemen, waarbij later toch nog o.a. O.E.M.produkten gefabriceerd werden voor EMI/EMC doeleinden o.a. defensie, en heb daarin ruim 25 jaar als account-manager gewerkt tot begin 2000. De afgelopen 10 jaren, heb ik afwisselend nog 5 jaar parttime gewerkt als logistiek manager, tennis, PC, fietsen, vakantie-vieren, nog steeds hardlopen - o.a. halve marathons zijn mijn hobbies, en genieten v/h leven. Last - but not least - we hebben 2 zoons met ega's en een fantastisch kleinkind van 6 jaar, waarvan we volop genieten.

Dit was - in het kort  - m'n CV en hopen we nog gezond en gelukkig de ons nog resterende jaren te mogen meemaken. Op naar de reünie op 6 Sept. 2011. QRX QSO. 73     

                                                                               .-.-.  ...-.-

Herman de Jonge, 8 Mei 2011

Themislaan 49     

1702 AT Heerhugowaard 

Tel. 072-5712947/06 33 748 349

young.bie@quicknet.nl