הרב עובדיה יוסף

אחד הדברים שפעל בהם הרב עובדיה יוסף הוא לקומם קרנה של יהדות המזרח, ולרומם את הגאוה היהודית והגדילה התורנית שלהם. הוא כאב את המצב בו יש מיעוט של רבנים ספרדיים וכן את ההתבטלות אל הרבנים האשכנזיים. לשם כך הקים רשת חינוך "אל המעיין" כדי לטפח את הילדים כבר מגיל צעיר וכן דחף להקמת ישיבות ובתי מדרש בכל רחבי הארץ. אין ספק שבעלי תשובה רבים מאוד חבים את התקרבותם אל מעיין התורה לרב עובדיה יוסף שחולל מפנה ואהבה למורשת יהדות המזרח ושימחה בקיום המצוות בראש מורם.

דרשותיו של הרב מידי מוצאי שבת גם עתה בחצותו את גיל ה-90 מעוררים התפעלות, ומכל לב ברכותינו לכבוד הרב "עוד ינובון בשיבה דשנים ורעננים יהיו" אמן.

גישתו ההלכתית היא שכל בני עדות המזרח ראוי שינהגו לפי פסקי המחבר מרן רבי יוסף קארו בספרו שולחן ערוך. לדעתו אף על האשכנזים לנהוג כן בארץ ישראל כי כאן חי רבי יוסף קארו ובמקומו הלכה כמרא דאתרא. בגישתו זו נכנס לעתים הרב עובדיה יוסף לפולמוס חריף הן עם רבנים אשכנזים והן עם רבנים ספרדיים. הקו העצמאי שלו, לא זז ממנו ודרש תמיד שאין לאדם להתיירא "לא תגורו מפני איש" אלא לומר את ההלכה כפי שמתבררת לו בעיון הנכון.

הרב מצדד בדרך כלל להקל ולא להחמיר. ידועים פסקים רבים שלו שנתפרסמו. כגון הסתמכות על היתר המכירה בשנת השמיטה, וכן הכרה בנעדרי צה"ל במלחמת יום הכיפורים כהרוגים והותרו נשותיהם מכבלי עגינות. וכן הכיר בעולים מאתיופיה כיהודים, דבר שאיפשר קליטתם על פי חוק השבות.

רב עובדיה יוסף שליט"א, המכונה בפי רבים מרן, פאר הדור, גדול הדור, לא לשוא זכה לתהילה זו. עמלו בתורה שנים על גבי שנים, חיבוריו הרבים ודרשותיו, ופסקי ההלכה שלו, והמנהיגות והנחרצות, העמידוהו כאחד ומיוחד במנהיגי הציבור התורני בישראל ובעולם.

הרב נולד בבגדד, ועלה ארצה ולמד בישיבת פורת יוסף בירושלים. כבר מילדותו פיתח תפיסה עצמאית ובקורתית, דבר שניכר בהשגותיו על פסקי רבי יוסף חיים "הבן איש חי", שהיו ברובם על פי האר"י הקדוש והקבלה בעוד שהרב עובדיה יוסף סבר שיש לנהוג כפסקי המחבר השו"ע. השגות אלו יוצאים כסדרת ספרים הנקראים "הליכות עולם".הרב קבל סמיכה בגיל 20 מאת הרב הראשון לציון הרב עוזיאל זצ"ל. הרב עוזיאל ביקש ממנו לעבור למצרים ולחזק שם את היהדות ובעיקר את הכשרות. ואכן בשנת 1947 הוא עובר למצרים ומרביץ שם תורה ויראה, אבל בגלל חילוקי דעות הוא שב ארצה אחר 3 שנים. הוא מתמנה לרב של ת"א ולימים לרב הראשי לישראל, הראשון לציון עם מקבילו הרב שלמה גורן זצ"ל.