בן איש חי

בן איש חי זהו ספר נפלא שכתב הארי שבחבורת גדולי התורה בעירק לפני  כ150 שנה הלא הוא רבי יוסף חיים מבגדד. חכם מופלא זה שהיה גדול חכמי בבל בעת האחרונה,  רבה היתה חכמתו בתחומים רבים בפסיקה הלכתית, בקבלה, בדרשנות, ובמנהיגות הקהילה.

ספר בן איש חי הוא ספר הלכתי שבנוי מדרשות שנשא הרב צאן עדתו בהלכה תוך כדי בירור נושאים ובקישור רעיוני אל פרשת השבוע. הספר מכיל התייחסות רצופה לכל פרשה במשך שנתיים.

בהקדמה מביא המוציא לאור סיפור מדהים  המסביר  את הרקע לכתיבת הספר. מסופר שבהיותו כבן 7 נפל הילד יוסף חיים לבור עמוק. ושם במעמקי הבור נדר לה' תוך כדי תפילה זכה שאם ינצל ויצא חי מבור צלמות, יקדיש כל עיתותיו ללימוד תורה ולהרבצתה בעולם. ואת נדרו שילם ומילא.

רבי יוסף חיים כתב ספרים רבים, אבל שמו בישראל נקבע בן איש חי על שם הספר ההלכתי שנפוץ והתקבל בכל עדת הספרדים.

צרוף המילים בן איש חי לקוח מפסוק המתאר את אחד מגיבורי דוד המלך וכך כתוב בספר שמואל ב פרק כג (כ) וּבְנָיָהוּ בֶן יְהוֹיָדָע בֶּן אִישׁ חַיִ \{חַיִל\} רַב פְּעָלִים מִקַּבְצְאֵל הוּא הִכָּה אֵת שְׁנֵי אֲרִאֵל מוֹאָב וְהוּא יָרַד וְהִכָּה אֶת הָאֲרִיה \{הָאֲרִי\} בְּתוֹךְ הַבֹּאר בְּיוֹם הַשָּׁלֶג:

הסיבה ששם ספרו כשמו של אותו גיבור משום שרבי יוסף חיים עלה לארץ ישראל לתקופה קצרה, והשתטח על קברו של בניהו בן יהוידע וחש את ההארה שהוא העניק לו להבנת סודות התורה. מאז קבל על עצמו לקרוא את שמות ספריו על שמו של בניהו בן יהוידע.

רבו המובהק היה רבי עבדאללה סומך שאל בית מדרשו הצטרף בהיותו כבן 14 בלבד. כמו כן, היתה לו תכתובת ענפה עם רבנים גדולים בעולם ובארץ ישראל כגון הרב אליהו מני מחברון והרב יעקב יוסף סופר,  ועוד אותם הוא מזכיר בכתביו אליהם פנה בשאלות וכן השיב תשובות.

מסופר שבעת שהיה דורש מידי שבת היו נקבצים אלפים בבית הכנסת המרכזי בבגדד לשמוע דרשה ארוכה ומלאה בנופת צופים שמושכת את הלבבות ומעוררת אהבת תורה. פסקיו נשענים על דרך הקבלה בעיקר. לא הכל הסכימו עם כיוון הלכתי זה. למשל הרב עובדיה יוסף כתב ספר בו הוא משיג על רבים מפסקיו של הבן איש חי.

הוא נקבר בבגדד אך יש צדיקים שאמרו שארונו הועלה לארץ ישראל ומנוחתו כבוד בהר הזיתים.

הספר בן איש חי יצא בכמה מהדורות עם מפתחות, ובאופן מנוקד וקריא הן בגודל רגיל והן במהדורת כיס ללימוד בדרך.

זכותו תגן עלינו