מעם לועז

מה מאפיין את החיבור, וגורם לו להיות נאהב על שדרות רחבות בעם?

נראה שכמה גורמים לכך:

האחד הוא הסגנון מלא חום ואהבה ורגש של צדיק האוהב את עמו ורוצה מאוד בטובתו. וכן הסגנון הפשוט ולא המפולפל. ומעל הכל, השילוב הכולל את הכל בחיבור זה. כלומר הפסוקים הם הבסיס שעליו נסובים דבריו, השוזרים בתוכם , פרשנות של הפסוקים, דרשות, חידודין וגמטריות וסיפורים לרוב., אבל בצמידות אליהם מביא הוא את ההלכות המאירות ומדריכות אותנו בחיי היום יום, הלכות למעשה העולות מן המצוות ומחברות אותנו אליהם. כך מתגלה לפנינו אישיות גדולה שלא רק ידע ורגש יש בה אלא גדולה של פסיקה הלכתית בהירה.

לעתים רבות הוא מפרש את דבריו לעקרונות ממוספרים כך שקל יותר לעכל ולהבין את דבריו הכתובים שלב אחרי שלב.

דבר חשוב מאוד עשה המחבר בכך שבסוף כל פרק מביא הוא ביבליוגראפיה של מקורותיו מהם שאב את דבריו, אמנם לא לכל דבריו הוא מביא מקורות אלא לרובם.

הספר ילקוט מעם לועז נכתב במקור בשפת הלאדינו, שפה שהיתה נהירה לאחינו הספרדים. זו הסיבה שבקהילות אשכנז השפעתו היתה פחותה. עם זאת מביאים את דבריו בכמה ספרי שאלות ותשובות למשל מביאו החיד"א והרב פלאגי.

אמנם בשנת תשכ"ז תורגם הספר, ומאז פרץ הוא לכל חוגי עדות ישראל. ואף פוסקי דורנו האשכנזים כמו המנחת יצחק והציץ אליעזר מצטטים ממנו. מגדולי דורנו הרב עובדיה יוסף מרבה לצטט ממנו ורואה בו ספר הלכתי חשוב מן השורה. לאחרונה תורגם הספר אף לשפה האנגלית.

ראוי הוא ספר זה שיפאר כל בית יהודי, ויאיר באורו המיוחד את הלבבות.

אחד הספרים הנפוצים בעם ישראל בכל עדותיו ושתרמו להפצת ערכי התורה בכל שכבות הציבור ובעיקר ב" עמך" הוא אוצר הספרים הנקרא ילקוט מעם לועז. חיבור זה חיברו רבי יעקב כולי זצ"ל לפני כ-300 שנה בירושלים. רבי יעקב כולי מצד אמו היה נכדו של רבי משה בן חביב מגדולי פוסקי הדור.

הוא ינק הרבה תורה וקדושה מאביו רבי מכיר כולי. מטרת החיבור להפיץ תורה ואמונת אומן בקרב כל בית ישראל ובפרט היה הדבר נחוץ אז, אחרי צרות קשות ובעיקר משיח השקר שבתאי צבי וחבריו שגרמו לכשל אמוני חריף. בעת מצוק רק אמונה איתנה יש בה להעצים את הכוחות ולתת יציבות ושקט פנימי.

החיבור הזה נקרא ילקוט מעם לועז על שום שבפסוק המופיע בתפילת ההלל מרומז שמו של המחבר יעקב כולי או חולי. "בצאת ישראל ממצרים בית יעקב מעם לועז.. לפני אדון חולי ארץ מלפני אלוה יעקב". החיבור בנוי על חמשה חומשי תורה ועל הנ"ך. כמוכן יש למחבר חיבור נוסף על פרקי אבות ועל הגדת של פסח.