בראשית על תובנות בפרשה מדע ותורה

ב"ה                        בראשית -נקודות מוארות מן הפרשה

א.     יהדות מול תפישת עולם קדמון. המבט הרגיל על הכוכבים אומר שיש כאן תנועה אינסופית, וכנראה כך היה מעולם. המבט היהודי אומר- היתה התחלה לכל היקום. יש יד מכוונת.

ב.      אבולוציה ותורה. האם היהדות בהכרח נגד אבולוציה?  אבולוציה משמעה שהיו הרבה תהליכי התפתחות. היהדות יכולה להסכים לכך, אך הטענה  של דארווין שהכל התפתח לבד מעצמו ללא יד מכוונת- כאן יש ניגוד לתפישת היהדות.

ג.       איזו המשמעות יש לדיון, אם היתה או לא היתה יד מכוונת הרי העולם הוא נפלא מצד עצמו?   אם לא היתה יד מכוונת הרי אין משמעות ויעד לחיי. אנו נוצרנו כי ככה זה קרה. וזהו. אל תשאל שאלות.  אין משמעות מוסרית, ואנו חלק ממערכת בעלי החיים, שמלחמת הקיום היא מלחמת חייהם, וגם האדם הוא חלק ממערכה יצרית זו.

אבל אם היתה יד מכוונת אלוקית, וכן שהאדם ש[אולי] נוצר מהקוף, קיבל בבוא הזמן נשמה מיוחדת, בחירה חופשית ויעוד – לחיות חיים טובים מוסריים. אז יש הבדל מאוד גדול!

ד.      האם הגישה הרווחת במדע על עולם בן 14 מיליארד שנה לא סותרת מהותית את החשבון של התורה שאנו בשנת ה'תשע"ט לעולם כלומר 5779 שנים בלבד?  לא. יש כמה הסברים.

 האחד  שהגיל המדעי הוא מסתבר אם התהליך הוא מדורג שלב אחר שלב, אך הגישה של התורה היא שהעולם נוצר בוגר. כמו שאדם וחוה לא נוצרו תינוקו וכן העצים, אלא נבראו בבת אחת בוגרים וגדולים, כך גם כל  חלקי העולם כולל האדמות והסלעים.

השני. מנין התורה היא מתייחס להתגלות ה' אל אדם הראשון, והדרכתו מה נכון ומה לא טוב. אבל העולם עצמו יתכן שגילו מבוגר הרבה יותר.

ה.     כתוב ביום השני שהפריד ה' בין המים שמתחת לרקיע, לבין המים אשר מעל הרקיע. והכי יש מים מעל הרקיע? והרי החלל הוא ריק?  לפני כמה עשרות שנים נפל מטאור ענק בסיביר. הוא היה גוש ענק של קרח. זה הפתיע את החוקרים. ואז הוברר שאכן בחלל יש  המוני כוכבים שעשויים מקרח, שהם מים קפואים בכמות בלתי רגילה. זה ההסבר למים שנמצאים בחלל מעל הרקיע.

ו.       למה אדם וחוה נוצרו בסוף התהליך,  ביום ששי, והרי האדם הוא החשוב שבברואים? הסיבה לכך, לבטא את חשיבותו כאורח שבא לשולחן מוכן וערוך והכל הוכן לכבודו. אבל אכן אם האדם לא שומר על דרכו  המוסרית, זה קלונו שאפילו יצורים כמו יתוש קדמו לך ביצירה.

ז.       מה הכוונה פרו ורבו?  פרו הכוונה להולדה. גם לאחד. ורבו היינו יותר מאחד הרבה. יש כאן גם ברכה וגם ציווי של המשכיות. זו ברכה גם לבעלי החיים וגם לאדם. גישה האומרת איני רוצה להינשא ואיני רוצה ילדים, היא גישה לא נכונה. אינה מתאימה למהות הפנימית שלנו כבני אדם.

ח.     ביצירת האדם כתוב 'ויאמר אלוקים נעשה אדם' במי הוא התייעץ? אכן ה' אינסוף ואינו צריך להתייעץ. הוא כביכול נועץ במלאכים. אבל העיקר שיש כאן ביטוי שנועד ללמד אותנו .  הוראה חינוכית מידותית.  תתיעץ תשתף, אל  תתנשא לחשוב שאתה יודע הכל. כך בין אדם לחברו, כך בחיי זוגיות.

ט.     כתוב על האדם " בצלם אלוקים ברא אותו'. וכי ה' הוא בצורה ובדמות שלנו? לא. חלילה לחשוב כך. כוונת הדברים כאן, שלאדם יש במידה מסויימת תכונות כמו אלוקים, והיא תכונת ההשפעה. במעשינו אנו משפיעים לטובה או לרעה על כל היקום על כל היצורים. כל מעשה טוב גורם ברכה לכל וחלילה כל מעשה רע- להפך.

י.       מה צריך להיות היחס של האדם אל בעלי החיים ואל כל הבריאה? בכלל חובת האדם לשמר את היקום, להיזהר מלקלקל, זה יסוד למקצוע של איכות הסביבה. וכך נאמר במדרש רבה קהלת - פרשה ז פסקה יט  בשעה שברא הקב"ה את אדם הראשון נטלו והחזירו על כל אילני גן עדן ואמר לו ראה מעשי כמה נאים ומשובחין הן וכל מה שבראתי בשבילך בראתי תן דעתך שלא תקלקל ותחריב את עולמי שאם קלקלת אין מי שיתקן אחריך.

יא.  באה השבת. לשם מה? השבת מבטאת את הנשמה. האדם העמל כל השבוע, ביון שבת עוצר ונותן למצבר של הנשמה-כח.  בכך שאנו לא עובדים לפרנסתינו בשבת, אנו מכירים שמקור הפרנסה הוא מאת ה' הוא המביא את הברכה, והוא אומר לנו, הניחו, עיצרו, חידלו מעבודה, שימרו שבת, ואני אשלים צרכיכם.

 [ אם יש לכם שאלה בפרשה או בנושא אחר אשמח שתשלחו. יאיר הילר 684yah@gmail.com