צניעות לבוש בנותינו

קיץ חם- אז מה תפקיד הבגדים?  /  הרב יאיר הילר

עונות השנה מביאות איתן שינויי אקלים . בחורף קר , ואף מושלג. בגדים שהיו מוצפנים בארון, כל הקיץ, מוצאים אחר כבוד, ואנו מתעטפים בהם, במעיל , סוודר גרביים עבות ונעליים שלמות.

הקיץ מביא מזג אויר אחר לגמרי.  התגובה האינסטינקטיבית היא להוריד,  כדי להקל על ההרגשה.

 

גם בעלי חיים בעת החורף , עוטים פרווה נעימה. כשמגיע הקיץ הם מתעטלים ממנה .

האם אנו ננהג כן? ובכלל מה תפקידו של הבגד? האם הוא רק ביטוי פונקציונאלי להתמודד עם שינויי הטמפרטורה או ביטוי לחן ויופי או שיש בהם משהו מעבר לכך?

מעניין שבעת הבריאה, אלוקים עושה לאדם וחוה בגדים. הם באופן טבעי חשים בושה בהיותם ערומים. אומר אדם  'וָאִירָא כִּי עֵירֹם אָנֹכִי' ובתגובה  וַיַּעַשׂ  אֱלֹקִים לְאָדָם וּלְאִשְׁתּוֹ כָּתְנוֹת עוֹר וַיַּלְבִּשֵׁם.

 

בעלי חיים לא חשים בושה בעת היותם ללא בגדים. והאדם כן. האם זו תכונה שיש לשבור אותה? להתעלם ממנה?

לא. תכונת הבושה היא תכונה אנושית המבטאת את היותו לא רק גוף. הוא בעל נשמה. כבודו של האדם הוא בגדיו. הרצון הלא מודע להיחשף מבטא רצון לתשומת לב, 'הבט על גופי'.

הגוף הוא רק כיסוי לנשמה. כבודו וערכו של האדם זה לא גופו אלא נפשו, כח שכלו, פעולות ת היצירה שלו.

לכן אדם המכבד  את עצמו לובש בגדים שמכסים את גופו, בגד ארוך , חליפה, וכו. הבושה היא תוצאה חיובית של הדעת המקנן במוחנו. לעומת תינוק חסר דעת , וחסר הערכה עצמית, לכן אין לו בעיה להיות ללא בגדים, אין לו בושה כי אין לו דעת.

החברה העולמית, לועגת ובזה למי שמוכרת את גופה, לכל המשלם על כך.  זה קלון. זה עלבון לצלם אלוקים שיש לאדם.

לכן הבגדים של הכהנים במקדש נקראו בגדי כבוד ותפארת.

העולה מכל הדברים, שגם בעת  שבחוץ חם, אם אנו שומרים על כבודינו, נמשיך להיות לבושים בכבוד ובצניעות. זה כבוד  לנו, לנשמתינו, לערך העמוק והפנימי שלנו.

 

אשמח להערות, יאיר הילר   684yah@gmail.com