רינת ישראל

התפילה נקראת בלשון חכמינו 'עבודת הלב'. זאת משום שעיקר התפילה אינה הנעת השפתיים והדקלום אלא הריכוז וכוונת המילים ועריכתם נוכח ה'.

בימי קדם הייתה התפילה אישית ספונטאנית אבל במרוצת הדורות ניסחו אנשי כנסת הגדולה ניסוח שיקל על המתפלל. אבל עם  צרות הגלות השתבשו הנוסחים ושונו. גם הדפסתם בצורות שונות, ובגופני אותיות שונים מהווה קושי לחפץ בתפילה, זה שאינו בקי כל כך ברזי הסידור.

אז מה עושה מי שחשקה נפשו לשפוך שיח לפני קונו?

והנה אחר מלחמת ששת הימים התעוררה יוזמה להדפיס סידור חדש ובהיר הן בצורתו והן בנוסחו. את המשימה הטילו על מר שלמה טל, יהודי ירא שמים משפטן ואיש חינוך, בן למשפחה חסידית, אשר רבות חקר והרצה על נוסחי התפילה.

ואכן אחר עמל זכה להוציא לאור את הסידור 'רינת ישראל'. בתחילה יצא בנוסח ספרד כלומר נוסח החסידים על פי האר"י. אחר כך יצאו סידורים בנוסח אשכנז וכן בנוסח עדות המזרח. בנוסף, יצא מחזור רינת ישראל לכל המועדים.

מאפיינים ייחודיים של סידור רינת ישראל

כמה דברים  מייחדים את הסידור שלו - 'רינת ישראל'. ראשית, הנוסח הוא מוכרע ללא מילים חלופיות בסוגריים או בהערות.

שנית, הגופן בהיר בגודלו ובתבניתו, שלא כסידורים אחרים בהם כל חלק בתפילה יש לו גופן אחר ללא כללים ברורים.

שלישית, יש בתחתית העמוד ביאור קל ומתמצת של המילים הקשות, כך שהמתפלל אם הגיע למילה קשה, די במבט חטוף לתחתית העמוד כדי להבין את מה שפיו מדבר.

רביעית, יש בסידור תפילות שהזמן גרמן כלומר תפילה לשלום מדינתנו ולשלום החיילים, וכן תפילות לכבוד יום העצמאות ויום שחרור ירושלים.

חמישית, יש בסידור מראה מקומות למקור ממנו נלקחו המזמורים, מאיזה ספר בתנ"ך.

מר שלמה טל זכה וסידורו נפוץ בקרב ציבורים גדולים, הן בפורמט ענק עבור שליח הציבור והן בפורמט בינוני וקטן לצורך התפילה האישית והן בפורמט כיס למי שנוסע בדרכים ותפילתו על לשונו.

מר טל נשאל רבות על דיוקים בסידורו ועל ספקות בהכרעותיו, בניקוד ובפיסוק ולשם כך הוא כתב ספר שמבאר את מה שמסתתר מאחורי עבודתו ועמלו וכיצד ועל פי מה הכריע כך או אחרת.

נראה לומר שסידור רינת ישראל פרץ דרך לפני סידורים נוספים שחוברו והודפסו אחריו כמו הסידור 'ממך אליך' וכן  סידור אביחי. בכל סידור יש חידושים אך רינת ישראל סלל את הדרך גם לפניהם.

אשרי מר שלמה טל, שזיכה את הרבים, ויהי רצון שיעלו תפילותינו ויתקבלו לפני שוכן מרומים.