תלמוד בבלי

מה קול ההמולה בבית המדרש? במה עוסק הדיון הער בין התלמידים? מהם קולות הויכוח התוסס בין כותלי בית המדרש? אכן, בסוגיא הם עוסקים. סוגיא אחת מיני רבות המצויות בתלמוד הבבלי. תלמוד בבלי הוא הקובץ המופלא, המתאר בתוככי 36 מסכתותיו, ובין 2700 דפיו את ההויה היהודית, את היהדות בצורה חיה. עקרונות תורה שבכתב, אותן מצות שקיבל משה, מתפרטות ומוסברות לעומק, לפרטים בתלמוד זה.  המשנה היא הגרעין של התורה שבעל-פה, אותה העלה רבי יהודה הנשיא על הכתב  ועיצב אותה למען לא תישכח. קשה היה בתלאות הרדיפות שסבלנו, לזכור על-פה את כל האוצרות הרוחניים שירשנו.  זה היה בשנת 200 לספירה הכללית לערך. אחר כך הגו והעמיקו חכמי האמוראים, במשנה וכך הלכה והתרקמה היצירה המופלאה וזה שמה תלמוד. השלב הראשון היה תלמוד ירושלמי - חיבור שנוצר בארץ ישראל בעיקר על ידי רבי יוחנן, בישיבתו בטבריה. בערך בשנת 400 למניינם. אבל בבבל התגבש תלמוד בבלי על ידי רב אשי ורבינא 100 שנים מאוחר יותר. 

מקור השם תלמוד בבלי

למה שמו בבלי? האם רק בגלל ששם מקום לידתו - בבל? חכמי בבל ענו על שאלה זו והוסיפו הסבר נוסף [תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף כד/א] 'מאי בבל? אמר רבי יוחנן בלולה במקרא בלולה במשנה בלולה בתלמוד' כלומר רבי יוחנן הארץ ישראלי יש לו ההערכה לתלמוד זה שהוא בלול וכולל בתוכו את הפסוקים ואת היסודות של המשנה המבארים אותם ואת התלמוד היינו העמקה והרחבה של יסודות אלו.

ואם נשאל מדוע לא הוגים יותר בתלמוד ירושלמי? כמה סיבות לכך. האחת שהירושלמי נכתב בארמית קשה יותר, ארמית סורית. כמו כן הוא קצר ותמציתי יותר וגם העריכה היתה בחופזה בגלל הצרות שסבלו מהם יהודי ארץ ישראל. אולם עם שיבתינו לארץ יותר ויותר מתחזק הלימוד בתלמוד ירושלמי . אחד המעודדים יוזמה זו הוא האדמו"ר החסידי מגור בעל שפת אמת. תלמוד בבלי הוא הבאר ממנה יונקת רוב ספרות הפסיקה ההלכתית. במקום בו נחלקו תלמוד בבלי עם תלמוד ירושלמי, נפסקה ההלכה כבבלי כי הוא המאוחר יותר .

עדנה נעימה יש ללימוד תלמוד בבלי בהוצאות ספרים חדשות שהוציאוהו בהיר ומבואר לכל דורש. אם זו הוצאת שטיינזלץ או שוטנשטיין או מתיבתא ועוד. גם תלמוד ירושלמי יוצא במהדורות מוגהות ומבוארות המיקלות על הלומד.  כמו כן מפעל הדף היומי הולך ומתרחב ורבים רבים החובשים כל יום את ספסלי בתי הכנסת והוגים יחדיו בתלמוד הבבלי בשמחה . יהי חלקנו עמהם.