סקרנות חיובית והכרחית

הרב יאיר הילר

לשאול שאלות. מהי שאלה? למה שואלים?

   יש לאדם דחף בריא פנימי , של סקרנות, לדעת יותר , לא לדרוך במקום, רצון להתקדם.

מי שואל ושואל ללא הפסקה? ילדים קטנים. העולם מעניין אותם כל דבר מסקרן. איזו תכונה נפלאה וטבעית!   אסור לנו  לענות להם בכעס ובחוסר סבלנות  כי אז אנו מדכאים את התכונה הנפלאה הזו של שאלתיות. חובה עלינו לענות בסבלנות וגם לעודד  תופעה כזו.

 מסופר על  אחד מחכמי ישראל , הלל הזקן,  שבא אחד ושאל אותו שאלות ממש לא חשובות, ועוד הוא שאל  בזמן הכי לחוץ- יום ששי אחר הצהרים, בעת ההכנות האחרונות  ליום השבת. הלל לא נזף בו אלא עודדו בדבריו " בני, שאלה יפה  וטובה שאלת".

לצערנו , אנשים מבוגרים שואלים פחות, מתעניינים פחות, מתרגלים למה שיש , מקבלים את העולם איך שהוא.  חבל!!

ננסה לחשוב,  במה מיוחד האדם לעומת בעלי חיים? במה יש לנו יתרון עליהם? הרי הגוף שלהם יותר מפותח, מהיר , שרירי,חושיהם יותר חדים שמיעת וראייתם יותר מפותחות?

כבר אמר על כך המהר"ל מפראג   [ חכם יהודי מלפני 500 שנה] שבהמה היא מילה המורכבת משתי מילים בה-מה. כלומר מה שאתה רואה זה מה שיש בה. אין לה לאן לשאוף ולהתקדם. אין לה רצון לשאוף ולהתקדם. היא חיה בהווה וכל יום בחייה, זהה לחברו.

 האדם לעומת זאת שמו נגזר מהמילה  אדמה , מקום נמוך,  אך גם  מהמילה אדמה לעליון, אדמה אשאף אתרומם אשכיל  ואדע יותר.

אדם בגימטריה חשבונית =45 , בדיוק כמו המילה 'מה',  כי מי שלא שואל שאלות , הוא לא כל כך...אדם. תכונת הסקרנות ,שאלת שאלות היא אנושית, היא המאפיינת ומייחדת אותנו.

יש שאלות קטנות ויש שאלות גדולות.

 למשל איך עובד הסמרטפון  זו שאלה  טכנית. מה מפעיל אותו? איך המכשיר הקטן הזה מצליח לעשות כל כך הרבה פונקציות?

מתוך כך ראוי לבוא לשאלות שיותר משמעותיות לחיים . מי אני באמת? מה מפעיל אותי? איך המוח הקטן שלי , יש בו כל כך הרבה ביצועים הרבה יותר מסמרטפון? התפקיד של  מכשיר הסמרטפון ברור לי לשם מה ייצרו והמציאו אותו, אך המכשיר הזה שקוראים לו  "אני",  כן אני גם כן ,סוג של מכשיר, לשם מה אני נוצרתי? האם יתכן שיעברו שנים רבות ולא אשאל את השאלה הזו? וגם התשובה אינה סתמית. האם נבראתי סתם כדי שאהיה כאן? האם אני ארוע של תוצאה ביולוגית מקרית של שני הורים? שאסתובב כאן כך וכך שנים ואחר כך יעשו לי טקס יפה של הלוויה  והגוף יהיה  מטר וחצי באדמה? או אולי משהו הרבה יותר משמעותי?

 חייבים לשאול, חייבים להתעניין בשאלות מהותיות כגון זו.

 יש שאלות כבדות משקל בתחום הלאומי שלנו. למה אנו ארץ ישראל? מה איבדנו בכברת ארץ קטנה זו בתוככי מזרח תיכון איסלמי? למה דוקא כאן? למה לא נעבור כולנו לאיזה פינה אחרת בעולם?

אנו חלק של עם יהודי. מה פשר הדבר? למה רק אותנו שונאים ועויינים אלפי שנים- האם סתם כך במקרה?

מהי אותה נשמה שמפעילה אותי? מה באמת מזין אותה- האם הלחם שאכלתי? וכי לחם מעניין את הנשמה?

 לא ננסה כאן להשיב. אלא רצוני לעורר את השאלות, חייבם לשאול,  כדי להתפתח , כדי שלא לדרוך במקום.

נשים לב שהתכונה של התקדמות קימת אצלנו בכל תחומי החיים, למשל ברצון לשדרג את הסלולרי, את הרכב, את הביגוד, את הריהוט בסלון.  אנו לא ]פרימיטיביים אלא אנו "מתקדמים".

אבל  את הדבר הכי חשוב שלנו, את ההכרה, את המחשבה והשקפת העולם, שם נדרוך במקום? שם נשאר בעמדה שפיתחנו לעצמנו בגיל 12? דווקא בתחום זה נהיה פרימטיביים ולא נתקדם?

 כדאי לחשוב על כך

יאיר הילר 684yah@gmail.com  או 0547684033