Lääkkeiden säilyttäminen ja hävittäminen

Lääkkeiden säilyttäminen työyksikössä

Oikea säilyttäminen varmistaa lääkkeen pysymisen tehokkaana

Lääkkeen ominaisuudet saattavat muuttua säilytyksen aikana valon, lämpötilan, kosteuden tai ilman hapen ja hiilidioksidin vaikutuksesta. Lääkepakkaus on suunniteltu suojaamaan lääkettä, mutta väärin säilytetyn lääkkeen teho voi laskea nopeasti tai lääke saattaa muuttua jopa haitalliseksi käyttäjälle.

Lääkkeitä tulee aina säilyttää erillään muista tuotteista ja välineistä. Yleensä tarkoitukseen on varattu erilliset kaapit osastolle tai muuhun yksikköön. Jääkaappi- ja viileäsäilytystä vaativille valmisteille tulee olla omat lääkejääkaapit ja viileäkaapit. Kaikkien lääkesäilytystilojen tulee olla lukittavia, jotta sivulliset eivät pääse käsittelemään lääkkeitä. Usein myös lääkehuoneen ovi pidetään lukittuna. Huumausaineita varten on yleensä erillinen lukittava kaappi tai lokero joka lukitaan eri avaimella kuin muut lääkekaapit.

Lääkkeet säilytetään työyksiköissä alkuperäispakkauksissa valmistajan säilytysohjeet huomioiden. Näin varmistetaan lääkkeiden säilyminen. Avatut lääkepakkaukset tulee sulkea tiiviisti, etteivät valo ja ilman kosteus pääse vaikuttamaan valmisteisiin. Mikäli pakkaus sisältää kuivauskapselin, sitä ei saa poistaa ennen kuin viimeinenkin lääkeannos on käytetty. Jos lääkepakkaus joudutaan jakamaan, uuteen pakkaukseen tulee merkitä kaikki lääkkeen tunnistamisen, oikean käytön ja säilytyksen kannalta tarpeelliset merkinnät.

Koneellisesti annosjaellut lääkkeet säilytetään jakelijan toimittamassa, pussirullalle tarkoitetussa pakkauksessa. Ennen kuin lääke hyväksytään koneelliseen annosjakeluun, jakeleva yritys varmistuu siitä, että valmiste kestää säilytyksen alkuperäispakkauksen ulkopuolella. Yleensä rulla sisältää potilaan 2 viikon lääkkeet.

Lääkkeiden käsittelyyn ja säilytykseen varattujen tilojen tulee olla helposti puhdistettavat ja jokaisen käyttäjän tulee huolehtia tilojen siisteydestä. Lääkehuoneen ja kylmäsäilytystilojen lämpötiloja tulee seurata päivittäin, jotta voidaan varmistua olosuhteiden pysyvät halutuissa rajoissa.

Lääkkeiden hävittäminenVanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet ovat ongelmajätettä eikä niitä saa hävittää kotitalousjätteen mukana. Käyttämättä jääneistä lääkkeistä kannattaa poistaa ylimääräinen pakkausmateriaali: pahviset ulkopakkaukset ja pakkausetelit yms. Muuten lääkkeitä ei tarvitse purkaa pakkauksista, esimerkiksi läpipainolevyistä. Hyvä ohje on, että lääkejätteen vastaanottajan tulee pystyä tunnistamaan palautettu lääke.

Erikseen tulee kerätä jodipitoinen lääkejäte (esim. Betadine®, joditabletit) ja elohopeakuumemittarit, jotka käsitellään ongelmajätelaitoksella erikseen. Kotitaloudet voivat palauttaa lääkejätteet apteekkeihin tai kunnan järjestämiin muihin palautuspisteisiin. Työyksiköissä on omat ohjeet lääkejätteen käsittelystä ja edelleen toimittamisesta.

OPPIMISTEHTÄVÄ

Lääkkeiden säilyttäminen ja hävittäminen kotona (Sanna Raudasoja ja Kaija Palander, Oulaisten ammattiopisto)

Tutustu myös seuraaviin lähteisiin:

Tekstin kirjoittaja(t):

Sanna Schmandt, Edupoli

Lähteet: