Lääkeriippuvuudesta vieroitus

Lääkeriippuvuuden hoito

Lääkeriippuvuutta hoidetaan sekä avo- että laitoshoidossa. Tärkeää on laatia yhdessä asiakkaan kanssa ohjelma siitä, kuinka vieroitus etenee. Lääkeaineen vähentämisen lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota psykososiaaliseen hoitoon. Asiakasta tulee motivoida muutokseen. Lääkeriippuvuudesta irti pääseminen on usein hidas prosessi, joka vaatii pitkäjänteistä tukemista. Usein myös konkreettiset arkielämän harjoitukset ovat tarpeen, jotta elämä ilman lääkkeitä uskalletaan kohdata.

Oppimistehtäviä

  • Lue Bentsodiatsepiinit- kuinka netoimivat ja kuinka vieroittaa -opas ja mieti, miten tuet asiakasta lääkevieroituksessa onnistumisessa?

  • Asiakkaasi on käyttänyt bentsodiatsepiineja kolme viikkoa ja lopettaminen alkaa olla ajankohtaista. Asiakkaasi ei haluaisi lopettaa käyttöä. Miten motivoit asiakasta? Millaisia asioita asiakkaan tulee tietää lääkkeen pitkäaikaisesta käytöstä?

Tekstin kirjoittaja(t):

  • Meeri Wargh, Keskuspuiston ammattiopisto

  • Lea Niinisalo, WinNova

Lähteet

Lääkeriippuvuus on kasvava ongelma, joka näkyy myös kuolinsyytilastoissa. Riippuuvuutta aiheuttavia lääkkeitä ovat tavallisesti rauhoittavat lääkkeet, keskushermostoon vaikuttavat kipulääkeet ja unilääkkeet. Riippuvuuden määritelmää on vaikea tehdä, sillä raja asianmukaisen ja tarpeettoman Kuva: Flickr/Derek Gaveykäytön välillä on häilyvä. Asianmukaisena käyttönä pidetään lyhytaikaista, lääkemääräyksen mukaista oireiden hoitoa. Lääkkeitä voidaan käyttää asianmukaisesti myös pitkäaikaisesti. Ongelmana pitkäaikaisessa käytössä ovat kuitenkin lisääntyneet sivuvaikutukset ja usein omaehtoinen lääkeaineiden lisääntynyt käyttö.

Lääkeriippuvuudessa haitallisina pidetään itse lääkeaineesta johtuvien sivuvaikutusten lisäksi riippuvuuden psykologista vaikutusta. Asiakas ei enää usko omiin kykyihinsä selvitä vaan luottaa enemmän lääkkeeseen. Lääkkeestä on tullut välttämätön selviytymisen kannalta. Lisäksi lääkkeen vähentäminen tai lopettaminen aiheuttaisi vieroitusoireita.

Mahdollisesti riippuvuutta aiheuttavan lääkehoidon aloittaminen pitää aina harkita huolella. Lääkkeen lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita, jotka vaihtelevat kestoltaan ja voimakkuudeltaan riippuen lääkkeen poistumisajasta elimistöstä. Vieroitusoireita ovat esimerkiksi hikoilu, pulssin kiihtyminen, vapina, pahoinvointi ja oksentelu, ärsykeherkkyys, epileptiset kouristukset sekä näkö-, kuulo- ja kosketusharhat. Vieroitusoireet voivat ilmetä myös ahdistuksena ja unettomuutena. Tästä syystä lääkkeen annostusta pitäisi pienentää vähitellen jopa kuukausia jatkuen (riippuen käytön kestosta).

Bentsodiatsepiinit

Yksi yleisimmistä lääkeriippuvuutta aiheuttavista lääkkeistä ovat bentsodiatsepiinit, jotka lievittävät jännitystä, rentouttavat ja rauhoittavat. Niitä käytetään poistamaan ahdistusta, rauhoittamaan sekä helpottamaan unen saantia. Riippuvuusriskin vuoksi bentsodiatsepiinien käytön kestoksi suositellaan 2-4 viikkoa. Pitkäaikaisessa käytössä bentsodiatsepiinien vaikutus voi näkyä työn teon vaikeutumisena ja mielialan tylsistymisenä (mikään ei innosta, mikään ei tee surulliseksi). Perheenjäsenet ja muut läheiset voivat kärsiä asiakkaan ”poissaolevasta” olemuksesta. Päihdekäytössä, jolloin annokset ovat suurempia kuin lääkärin määräämänä, vaikutukset voivat näkyä muistin huononemisena, keskittymiskyvyn häiriöinä, näköhäiriöinä, heikentyneenä kykynä ohjata moottoriajoneuvoa, kontrolloimattomana käytöksenä ja estojen katoamisena.