Diabeteksen lääkehoito

Diabetesta on kahta päälajia, joita ei kuitenkaan aina ole helppo erottaa toisistaan:

    • Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetes puhkeaa yleisimmin ennen 15 vuoden ikää, mutta sairastua voi missä iässä tahansa.

    • Tyypin 2 eli aikuistyypin diabetekselle on tunnusomaista kohonneen verensokerin lisäksi samanaikaisesti esiintyvä häiriö veren rasva-arvoissa, kohonnut verenpaine ja vyötärölihavuus.

Näiden lisäksi tunnetaan:

    • Raskausdiabetes, joka tarkoittaa veren sokeripitoisuuden kohoamista raskauden aikana

    • Haimasairaudesta johtuva diabetes

Tyypin 1 diabetes

Tyypin 2 diabetes

2-tyypin diabeteksessa haima tuottaa insuliinia, mutta sitä ei ole tarpeeseen nähden riittävästi tai se vaikuttaa heikosti. Oma insuliinituotanto voi vuosien kuluessa loppua kokonaan.

2-tyypin diabetes kehittyy yleensä hitaasti, jopa vuosien kuluessa ja on usein varsin oireeton. Tyypillisesti 2-tyypin diabetes löydetäänkin samalla kun tutkitaan jotain muuta, esimerkiksi valtimosairautta. 2-tyypin diabeteksen oireita voivat olla väsymys erityisesti aterioiden jälkeen, jalkasäryt, kouristelut ja uupumus, johon uni ei tunnu auttavan.

Painonhallinta, liikunta ja oikea ruokavalio ovat 2-tyypin diabeteksen hoidon kulmakiviä. Jos näillä ei saada verensokeria hallintaan, aloitetaan lääkehoito. Lääkkeitä on sekä suun kautta otettavia että pistettäviä ja ne vaikuttavat joko maksan sokerintuotantoon, suolistohormoneihin, insuliinin tuotantoa lisäävästi tai herkistämällä kudoksia insuliinin vaikutuksille.

Lue lisää 2-tyypin diabeteksen hoidosta:

Lähteet:

Testaa riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen

Oppimistehtäviä:

    • Mitä tarkoittaa hypoglykemia ja kuinka toimit tilanteessa? Vastaus

    • Mitä ovat matalan verensokerin oireet ja insuliinituntemukset? Vastaus

    • Mitä tarkoittaa hyperglykemia ja kuinka toimit tilanteessa? Vastaus

    • Miten insuliinia säilytetään ja käsitellään? Vastaus

Tekstin kirjoittaja(t):

Satu Hautala, Tampereen seudun ammattiopisto

Sanna Schmandt, Edupoli

Tyypin 1 diabeetikoilla haiman saarekesolut ovat tuhoutuneet eivätkä pysty enää tuottamaan insuliinia. Taudin puhjetessa tavallisimmat oireet ovat lisääntynyt virtsaneritys, jano, laihtuminen ja väsymys. Oireet kehittyvät yleensä nopeasti, päivien tai viikkojen kuluessa.Ihminen ei pysty elämään ilman insuliinia. Jatkuva, elinikäinen insuliinihoito onkin aina 1-tyypin diabeetikon peruslääkitys. Yleisimmin hoito toteutetaan monipistoshoitona, jossa pitkävaikutteinen insuliini huolehtii verensokeritasosta yöllä ja aterioiden välillä. Pikainsuliini pistetään aterioilla ruuan sisältämän hiilihydraattimäärän, ateriaa edeltävän verensokeriarvon sekä mahdollisen ruuan jälkeisen liikunnan mukaan. Hoidon onnistumiseksi diabeetikon onkin tärkeää seurata omalla mittarilla verensokeriarvojaan ja opetella laskemaan aterioiden sisältämät hiilihydraattimäärät.

Insuliini on rakenteeltaan aminohapoista rakentunut valkuaisaine. Valkuaisaineet hajoavat ruoansulatuskanavassa takaisin aminohapoiksi ja ne käytetään elimistön rakennusaineiksi tai energianlähteenä. Tästä syystä insuliinia ei voida annostella suun kautta.

Lisää insuliinihoidosta ja sokeritasapainosta seuraavissa linkeissä: