Lääkehoitoon liittyvä lainsäädäntö

Lääkehoitoa ohjataan Suomessa erilaisilla laeilla ja säädöksillä. Alla on lueteltu keskeisiä lääkehoitoon liittyviä lakeja ja säädöksiä

Lääkelaki

(395/1987) ja -asetus (693/1987)

Lääkelaki ylläpitää ja edistää lääkkeiden ja niiden käytön turvallisuutta, tarkoituksenmukaista lääkkeiden käyttöä ja varmistaa lääkkeiden asianmukaisen valmistuksen ja saatavuuden (1§).

Huumausainelaki

(373/2008)

Huumausaineiden valmistusta, maahantuontia ja maastavientiä lääkinnällisiin tarkoituksiin ohjaa huumausainelaki.

Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä

(559/1994) ja -asetus (564/1994)

Lailla varmistetaan, että terveydenhuollon ammattilaisilla on ammattitoiminnan edellyttämä koulutus tai muu riittävä ammatillinen pätevyys ja ammattitoiminnan edellyttämät muut valmiudet

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista

(785/1992)

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista korostaa, että potilaalla on oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja kohteluun. Lääkehoito on usein olennainen osa potilaan hoitoa.

Potilaalla on oikeus saada tietoa terveydentilastaan ja hoidon merkityksestä. Potilaan itsemääräämisoikeuteen kuuluu, että hän voi ottaa kantaa lääkehoitoonsa. Potilaan itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan myös silloin kun hän kieltäytyy hoidosta tai toimenpiteestä.

Turvallinen lääkehoito -opas

Turvallinen lääkehoito -opas on Sosiaali- ja terveysministeriön ohje julkisille ja yksityisille sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköille. Oppaan tarkoituksena on yhtenäistää lääkehoidon toteuttamisen periaatteet, selkiyttää lääkehoidon liittyvä vastuunjako ja määrittää vähimmäisvaatimukset, joiden tulee toteutua kaikissa lääkehoitoa toteuttavissa yksiköissä.

Oppaassa on myös esimerkkejä lääkehoidon toteuttamisen hyvistä käytännöistä. Oppaan laatimisen taustalla olevat kehittämistarpeet liittyvät ennen muuta lääkehoidon vastuukysymysten määrittämiseen eri toimialoilla, lupakäytäntöjen yhtenäistämiseen, työntekijöiden perehdyttämiseen sekä lääkehoidon osaamisen varmistamiseen ja ylläpitämiseen.

Turvallinen lääkehoito -opas ohjeistaa, että kaikilla lääkehoitoa toteuttavilla yksiköillä tulee olla oma lääkehoitosuunnitelma.

Lisää aiheesta:

Tekstin kirjoittaja(t):

Sanna Schmandt, Edupoli

Lähteet: