De zonnewijzer

Een oude zonnewijzer in een nieuw jasje

Op 15 november 2015 krijgt Wilp een zonnewijzer aangeboden ter herinnering aan het 1250 jarig bestaan van het dorp. Deze muurzonnewijzer hangt aan de zuidzijde van de Lebuïnuskerk in Wilp. De zonnewijzer is een instrument dat gebruikt werd om de tijd af te lezen en heeft een eeuwenlange geschiedenis. Er bestaan vele modellen zonnewijzers, maar allemaal gebaseerd op één van de drie basistypen: de verticale-, de horizontale-, of de equatoriale zonnewijzer. De zonnewijzer van Wilp is een verticale (muur) zonnewijzer; Een oude zonnewijzer in een nieuw jasje! 

Wat is het voor instrument en hoe werkt het?
Wat betekent de tekst en waarom al die lijnen?
Waarom loopt de tijd niet gelijk aan mijn horloge?


Materiaal
De zonnewijzer van Wilp bestaat uit een rechthoekige vlakke stalen plaat. Cortenstaal, een materiaal dat door de roestvorming een moderne en eigentijdse uitstraling heeft. Alle belijningen die noodzakelijk zijn voor de tijdsaanduidingen, alle cijfers en alle teksten zijn uitgesneden. Less is letterlijk More! Dit open karakter van deze zonnewijzer wordt nog eens benadrukt doordat deze plaat met enige tussenruimte geplaatst wordt op de muur. Mede door het schaduweffect lijkt de zonnewijzer iets voor de muur te zweven. 

Afmeting
De afmetingen resulteren in een rechthoekig staand model dat berekend is volgens de verhouding van de Gulden Snede.
1000 mm hoog en 618 mm breed de dikte is 5 mm dik. Op de toren krijgt het geheel een ietwat slank uiterlijk. De opgenomen tekst krijgt hierbij wat meer ruimte dan een meer vierkant model.

Herdenkingstekst
In het bovendeel van de zonnewijzer is de tekst “Wilp heeft de tijd” aangebracht. Een tekst die niet alleen de titel is van dit project, maar ook zeer toepasselijk is voor een dorp met zó’n lange geschiedenis. Wilp heeft eeuwenlang de tijd doorstaan. En hoe Wilp het zal vergaan? De tijd zal het ons leren!  De titel “Wilp heeft de tijd” verwijst dan ook naar drie tijdsvakken: het verleden, het nu en de toekomst. Bovendien past deze tekst ook uitstekend op een zonnewijzer: de vertegenwoordiger van de tijd. De vermelding van de jaartallen, 765 – 2015,  blijft de Wilpse bevolking memoreren aan het 1250 jarig jubileum. 

Uurlijnen
De zonnewijzer is uitsluitend voorzien van uurlijnen, dus geen belijning voor de halve uren e.d. Hiermee wordt de soberheid en eenvoud benadrukt. 

Schaduwwerper
De schaduwwerper (het neusje) bestaat uit hetzelfde materiaal als de wijzerplaat. De bovenlijn van de schaduw geeft de tijd aan volgens de ‘zonnetijd’ of ook wel de ‘lokale tijd’ genoemd. De naam zegt het al, het geeft de tijd weer voor de betreffende locatie waar de zonnewijzer is aangebracht: Wilp! 

Lebuïnuslijn
Ter nagedachtenis van de Heilige Lebuïnus is de zonnewijzer voorzien van een datumlijn (de Lebuïnuslijn), een opvallende lijn die de uurlijnen doorkruist. Exact op 12 november, de herdenkingsdag van deze Heilige, zal de schaduw van de indicatorpunt dat verwerkt is in de schaduwwerper, gedurende de dag, deze datumlijn volgen. Jaarlijks zal Wilp door deze schaduwgang herinnerd worden aan de Heilige Lebuïnus die aan de basis heeft gestaan van de historie van Wilp.