Arbore de tisă la Capu Câmpului, Munţii Stânişoara

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Pornim de la intersectia drumului E58 cu drumul 177 C, aflata la 4 km de centrul orasului Gura Humorului inspre Suceava sau Falticeni daca ne deplasam pe drumul E58, aproape de satul Paltinoasa (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989).

13 septembrie 2014. De la intersectie ne deplasam spre satul Capu Campului si vedem dealul pe care vom urca (foto 1). Vom urma matematic creasta ascutita a acestui deal, numit Obcina Larga, de la dreapta spre stanga in imaginea 1. Dupa cateva sute de metri parcursi pe drumul amintit privim spre vest (foto 2) unde surprindem in ultimul plan Varful Toaca, capatul sudic al Muntilor Obcina Mare, portiune descrisa la. In plan secund, in dreapta in imaginea 2, se observa partea finala a dealului de pe care am coborat la finele traseului Sucevita - Gura Humorului, portiune descrisa la https://sites.google.com/site/romanianatura14/carpatii-rasariteni/obcina-mare/pe-munte-de-la-sucevita-la-gura-humorului-4 - imagini 49, 50).

                                                                 1

2

Ajungem la podul peste Raul Moldova de unde privim spre amonte (foto 3). Imediat dupa pod drumul se bifurca, cel din stanga imaginii, asfaltat, duce spre satul Capu Campului iar cel din dreapta este forestier. Nu vom urma niciunul dintre ele, ci o poteca ce urca pe langa crucea care marcheza un izvor din imaginea 4. Intram intr-o padure de foioase iar poteca ne conduce la un drumeag care pare sa fie destul de circulat (foto 5). Traseul nu este marcat dar pe copaci, din loc in loc, apar sageti portocalii (foto 6).

                                                                         3

                                                                               4

                                                                         5

6

                                                                         7

Dupa jumatate de ora de urcus ajungem intr-o poiana (foto 7). Intalnim flori de un galben intens (foto 8) si clopotei (foto 9). Un bondar se odihneste in bataia soarelui de dimineata (foto 10). Poiana nu este prea intinsa, o strabatem repede si inainte de a intra in padure vedem cateva margarete (foto 11) si privim spre nord, catre Valea Moldovei (foto 12). 

                                                                          8

                                                                            9

                                                                   10

                                                                            11

12

                                                                             13

Intram in padure unde drumusorul este flancat de fagi inalti (foto 13). Rar apare cate un molid. In cateva locuri caprioare foarte agile dispar cu repeziciune in adancurile padurii. Pe un copac gasim cativa bureti (foto 14) iar pe alocuri sunt ferigi (foto 15). Dupa aproape o ora de urcus atinge cota maxima, 826 metri, loc marcat de o foarte mica poiana (foto 16).

                                                                               14

                                                                            15

16

                                 17

De aici drumeagul coboara, la inceput mai lin (foto 17) dar are si portiuni mai abrupte ceva mai la vale. Intalnim cateva semne care avertizeaza ca urmeaza o schimbare de directie (foto 18). Ne conformam si urmam mai departe drumul. Rar apar portiuni cu muschi (foto 19). Urmand drumul in coborare gasim un copac care a fost taiat complet, dar forta naturii de a invinge este uimitoare; pe acel trunchi retezat au crescut vlastare verzi (foto 20).

                               18

                                                                                   19

20

Coboram si intersectam ceva mai jos un drum forestier (foto 21). Ne abatem spre dreapta fata de sensul de coborare, cateva sute de metri, pana iesim din padure, in dreptul unei gospodarii izolate. Prin spatele acelei gospodarii exista un teren marcat cu sarma electrificata pentru animale dar si cativa stalpi pentru transportul energiei electrice. Pe langa acestia vom cobora in continuare (foto 22); intalnim un alt drumeag de unde privim spre inapoi. Am surprins in imaginea 23 si creasta pe care am urmat-o (de la dreapta spre stanga in aceasta fotografie) dar si gospodaria despre care am amintit. 

                                                                                  21

                                                                                22

23

Ceva mai jos depasim un gard si ajungem pe un vast imas care se intinde pana in vale. Privelistea este incantatoare. Privim spre nord-vest (foto 24), apoi spre nord (foto 25) si spre nord-est (foto 26). Am surprins astfel o buna bucata din Valea Moldovei. In imaginea 25, satul mai apropiat de noi este Capu Campului.

                                    24

                                25

26

Urmam drumeagul spre vale dar nu inainte de a urca un varf secundar, foarte bine pus in evidenta de relieful inconjurator (foto 27). Trecem pe langa cateva urme de transee si vedem in dreapta noastra, in sensul de mers, casele din vale (foto 28). Coboram spre sat, pe acelasi drumeag (foto 29). Trecem pe langa o biserica in constructie spre primele case din sat, care sunt foarte aproape de noi (foto 30). Am traversat Obcina Larga in aproape 2 ore.

                                                                                    27

                                                      28

                                                                                 29

30

Despre satul Capu Campului putem spune ca prima sa atestare documentara dateaza din 1514, de pe vremea domnitorului Bogdan Voda dar satul ca atare a fost populat ceva mai tarziu, cand s-au stabilit aici oameni din satul vecin, Capu Codrului, aflat pe malul stang al Raului Moldova.

Intram in sat si luam ca punct de reper biserica din apropierea centrului satului. De la primele case pe care le-am intalnit de la coborarea de pe munte avem de parcurs 1 km spre est, pe drum asfaltat. Din dreptul bisericii ne mai deplasam 200 m spre est si vom observa pe partea stanga a drumului, in sensul de mers, in gradina unei case, dupa un gard, foarte aproape de  drum, un splendid exemplar de tisa (foto 31). Este un arbore femel si se pare ca are peste 200 de ani (unele voci spun ca ar avea peste 400 de ani). Arborele este protejat de un mic gard de scanduri (foto 32); iata imagini cu trunchiul (foto 33) si crengile (foto 34).

                                                                    31

                              32

                             33

34

35

Parasim acest minunat monument al naturii si ne deplasam mai departe, in acelasi sens, aproape 200 metri; ne abatem spre stanga fata de sensul de mers, catre albia Raului Moldova. Inainte de a trece podul peste rau privim spre dealul pe care l-am traversat (foto 35). 

Dupa cateva zeci de metri traversam Raul Moldova de unde privim asemanator ca la debut. Am surprins in imaginea 36, in ultimul plan, capatul Obcinii Mari; spre stanga, Obcina Larga, pe care tocmai am traversat-o iar in dreapta creasta pe care am coborat in orasul Gura Humorului la parcurgerea traseului Sucevita - Gura Humorului. Inca cateva sute de metri si ajungem la drumul 2E, in satul Berchisesti, unde incheiem traseul.

36