Lângă Vârful Moldoveanu, Munţii Făgăraș / Făgăraşului, puteţi rula pe drumul reabilitat cu fonduri europene

   foto: Trestian Găvănescu (Râmnicu Vâlcea)

1. Drumul forestier de pe Valea Rea (vezi harta,ghid si monografie Munții Făgărașului, gratuite, la) a fost reabilitat pe bani europeni, cu o suma (imi permit sa cred) uriasa raportata la statutul si starea drumului (forestier): 1.487.564 euro. Drumul este practicabil chiar si pentru masini cu garda la sol mai joasa; in cateva zone trebuie atentie la valurile de noroi si pietris produse de camioane/ tractoare. Calea de rulare este (deocamdata, inceput de septembrie 2014) buna. Amenajari efectuate de acesti bani: asternut de pietris, relativ tasat, podete de beton, pari varuiti, batuti in marginea drumului la unghi de 60 de grade, pe post de parapeti/ indicatori de prapastie, semne rutiere, unele amplasate ilar. 

2. Exploatarile forestiere se desfasoara cu nemiluita. Am observat alunecari de teren pe versantii defrisati la ras. Multe zone din versantii aferenti malului geografic drept al acestei vai sunt, efectiv, macelarite silvic. 

3. Peisajul si intreag arealul de obarsie a Vaii Rele sunt printre ultimele basme vii ale Carpatilor. Cunoscatorii, dar si din ce in ce mai multi turisti descopera zona, fie din curiozitate, fie din dorinta de a atinge Vf. Moldoveanu intr-o zi de weekend astfel incat sa aiba si timp suficient pentru a se intoarce acasa si a fi luni dimineata la munca. 

4. Refugiul Vistea Mare. Interior: socant de curat (normalitatea in ziua de azi socheaza). Exterior: de jur imprejur, mizerie si miros de nedescris. „Groapa” de gunoi s-a mutat pe pantele sudice. Refugiul este mult subdimensionat pentru numarul mare de turisti care raman peste noapte, in special in perioada de weekend (spre deosebire de refugiile noi, mari, amplasate in zone mai rar frecventate: de exemplu pe Scara, la Fereastra Mica a Sambetei etc.). Accesul la apa potabila, recomadabil mai de jos, din lateral si mai ferit de versantul toaleta publica. 

5. Asfintitul pe Vistea-Moldoveanu: o experienta de neuitat, niciodata la fel. Noaptea la cort, sub clar de luna, admirand cu ochiul liber profilul Vistea-Moldoveanu dominand vaile si culmile: o experienta unica. 

6. Pe Vf. Moldoveanu cablurile care ancoreaza catargul cu drapelul national al Romaniei s-au rupt. Stalpul in sine si steagul rezista, inca. Indicatorul de pe Vistea este degradat. Indicatorul vechi „Nucsoara 15 h” a fost, literalmente, impuscat. 

7. Panorama spre Vf. Moldoveanu, dinspre sud: unica, fabuloasa. Curmatura Moldoveanului - locul din care cel mai inalt varf al Romaniei este piramida perfecta, o adevarata proiectie solida si verticala a Iezerului Triunghiular de la baza. Nu degeaba i se zice Cioaca... 

8. Caldarea si Lacurile Galbenei: un obiectiv de vazut al Muntilor Fagarasului. Il includ in top 3 personal al circuitelor din masiv. Atmosfera de basm, multa salbaticie, multa liniste si spectacol in tihna al naturii.

Traseul Valea Rea - Curmatura Pojarna - Lacul Galbena - intersectie cu marcaj triunghi albastru spre Nucsoara este marcat cu cruce albastra. Sectorul Valea Rea - Saua Pojarna prezinta marcaj aplicat pe fond alb. Din zona lacurilor in amonte, marcajul se rareste, nu mai este pe fond alb si este mult mai greu de urmat, dar, cunoscand tinta inalta pe care o avem de atins, avem sanse sa iesim la liman. Necunoscatorii/ cei care vin prima oara se pot rataci, insa, cu usurinta pe ceata/ seara/ vreme nefavorabila, atunci cand coboara in sens invers, catre Valea Rea, intrucat traseul traverseaza firul Vaii Galbena pana spre peretele versantului ce se rupe din Muntele Scarisoara spre Saua Pojarna. Iarba inalta si potecile ciobanesti pot induce mult in eroare. Panorama din Saua Pojarna, care se deschide deasupra Cascadei Galbena catre linia de creasta este spectaculoasa si aeriana. Cascada care se rupe din Caldarea Galbena este probabil una dintre cele mai inalte caderi continue de apa din tara. Coborarea de la Galbena in Valea Rea este continuu abrupta, iar pe vreme ploioasa poate fi periculoasa din cauza radacinilor si bolovanilor uzi pe care putem aluneca cu usurinta. Atentie la bordeiele stanelor si la turmele de oi insotite de caini. 

Eugen Vlădăreanu (Ploieşti)