Suceviţa - Pietrele Muierilor - Solca, remarcare în 2014, Munţii Obcina Mare

                                                                         1

                                                                          3

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Traseul a fost descris in mare parte la. Deoarece marcajul punct galben era foarte vechi si a aparut si altul nou, banda albastra, care nu era trecut pe nici o harta, s-a hotarat refacerea marcajului punct galben.

Operatiunea s-a desfasurat in doua etape. Prima actiune de marcaj a demarat pe 24 mai 2014 si a constat doar in refacerea cu vopsea a marcajului punct galben si adaugarea aceluiasi semn in locuri in care au fost defrisari sau unde era foarte rar. In imaginea 1 este intersectia drumului 17A - la intrarea in satul Sucevita, inainte de a traversa podul peste Sucevita, dinspre satul Marginea (aceeasi poza cu imaginea 4 de la ) - cu drumul forestier Soarecu. Cu ajutoarul sabloanelor standard facem primul marcaj pe primul stalp intalnit la inceputul drumului forestier pe care il vom urma aproape 10 km (foto 3). Ne deplasam apoi pe drumul Soarecu, aplicand marcajul pe pomi sau pe stalpi (foto 4).

4

                                                                           5

Dupa 3 km ajungem la o intersectie, dupa un pod din lemn. Drumul din stanga imaginii 5 conduce spre izvorul de apa sarata de la Plesa iar pe cel drumul din dreapta vom continua inaintarea spre Pietrele Muierilor. Aplicam marcajul in special pe copaci dar si pe capete de pod, poduri care au fost refacute in ultimii ani. Bogatie de flori de-a lungul drumului (foto 6-9).

                                                                         6

                                                                         7

                                                                8

9

In unele locuri, copacii potriviti pentru marcaj, asupra carora vizibilitatea este cea mai buna, se afla lateral fata de drum, pe anumite ridicaturi (foto 10). Dupa ce mai parcurgem cativa kilometri, fiind atenti la aplicarea corecta a marcajelor, intalnim pe marginea drumului forestier si flori de nu-ma-uita (foto 11). Ajungem la capatul drumului forestier unde trebuie sa  fim atenti sa nu ne abatem pe drumul ceva mai nou din dreapta imaginii 12, rezultat in urma tragerii lemnelor. Vom mai parcurge cativa zeci de metri tot pe malul drept geografic al Paraului Soarecu, pana intram in padurea din fata. Imediat dupa ce am intrat in padure si am aplicat cateva marcaje care sa fie bine vizibile, ne-am abatut spre dreapta fata de sensul de mers si coboram spre albia paraului, de fapt ajungem la o mica confluenta pe care o traversam si ne inscriem in urcus pe unicul drumul care duce din nou in padure.

                                                                         10

                                                                             11

12

Ceva mai sus apare diferenta cu descrierea traseului spre grupul de stanci Pietrele Muierilor de la . Urmam de data asta strict drumul forestier pe marcaj punct galben, care se abate usor spre stanga fata de marcajul banda albastra, destul de rar pana aici. Drumul este barat pe alocuri de doboraturi de copaci dar se poate inainta destul de usor. Undeva mai sus ajungem intr­-o sa unde vom fi atenti la o veche tabla indicatoare aflata pe un copac in dreapta noastra, in sensul de urcus, care conduce pe o poteca ce urca domol spre Pietrele Muierilor. Undeva mai sus intersectam din nou marcajul banda albastra.

Pietrele Muierilor sunt uimitoare, nu le voi mai descrie aici in detaliu. De pe stanca cea mai inalta admiram valea pe care am urcat pana aici (foto 13) iar de la baza ei stanca incanta prin verticalitate (foto 14).

                           13

14

Coborarea de la Pietrele Muierilor o facem in mod diferit fata de cea descrisa la. Ceva mai sus de stanca cea mai impresionanta de aici, cea din imaginea 14, se afla o alta, pe care de altfel se atinge si altitudinea maxima a Pietrelor Muierilor. Din dreptul acestei stanci ne vom indrepta atentia spre nord-est si vom observa din nou marcajul punct galben aplicat pe copaci. L-am refacut pentru a fi mai bine vizibil. Ne inscriem pe acel marcaj desi nu exista pentru cateva sute de metri o poteca clara. Marcajul ne intoarce oarecum inapoi spre saua amintita mai inainte, cea unde se afla o tabla indicatoare mai veche.

Coboram destul de accentuat si ceva mai jos intersectam un alt marcaj relativ nou, cruce rosie, de asemenea netrecut pe harti. Dar intalnim si o poteca. Aici exista si ceva care ne poate deruta. Daca vom urma in coborare marcajul cruce rosie vom ajunge din nou in saua amintita mai inainte de unde, coborand spre dreapta vom intalni imediat marcajul punct galben si un inceput de drumeag pe care il vom urma spre vale. Dar si daca vom cobori pe poteca intalnita vom intalni acelasi marcaj punct galben. Indiferent pe care poteca vom cobori acestea se unesc undeva mai jos, cand ambele intalnesc albia Paraului Solcuta, care izvoraste nu departe de aici. Ne-am despartit in doua echipe pentru a cunoaste mai bine cele doua trasee si am refacut echipa mare in 5 minute.

O data ajunsi la albia Solcutei, o vom urma strict, spre vale. Intalnim iar flori (foto 15) si  dupa 20 minute ajungem la capatul din amonte al drumului forestier Solcuta. Ne inscriem pe acest drum si refacem marcajele vechi sau adaugam altele noi, in locuri cheie. De aici urmam doar drumul forestier. Ajungem undeva mai la vale in dreptul lacului de acumulare Solca (foto 16). Pe langa baraj intalnim multitudine de flori (foto 17).

                                                         15

                                                               16

17

                                                                            19

De la lac, in 20 minute ajungem aproape de centrul orasului Solca iar ultimul marcaj l-am aplicat pe un stalp aproape de manastirea lui Tomsa Voda.

 

Pe 27 iulie 2014 am revenit pe acelasi traseu pentru a pune si table indicatoare in locurile in care apar schimbari de directie dar si pentru a aplica un strat de vopsea alb in jurul celui galben deoarece vopseaua alba aplicata la tura precedenta a fost absorbita foarte mult acolo unde a fost aplicata pe copaci.

Iata-ne din nou la capatul dinspre aval al drumului forestier Soarecu unde impartim din nou materiale, tablitele in special. Prima o montam chiar la intrarea pe drumul forestier (foto 19). Ne inscriem apoi pe drumul spre Pietrele Muierilor. De la cateva sute de metri dupa ce am montat prima tablita vedem Raul Sucevita (foto 20), iar in ultimul plan valea lui, portiune descrisa la https://sites.google.com/site/romanianatura48/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/sucevita-de-la-izvoare-la-confluenta-muntii-obcina-mare/din-satul-sucevita-la-satul-marginea, in zona pozelor 73 si 74.

20

                                                                           21

Undeva inspre amonte aplicam din nou vopsea alba acolo unde este necesar (foto 21). Dupa 3 km ajungem la aceeasi intersectie (foto 22) cu drumul spre izvorul de apa sarata de la Plesa (foto 23), unde montam o tabla indicatoare (foto 24). O musca destul de mare a stat nemiscata pe barna pe care am pus indicatorul (foto 25). Pe o frunza am gasit o buburuza (foto 26). 

                                                                              22

                                                                            23

                                                                            24

                                                                  25

26

Iata si diferite specii de ciuperci (foto 27-32).

                                                                  28

                                                                   29

                                                                30

                                                                 31

32

                                                                           33

Ne deplasam mai departe spre amonte, cu tot echipamentul in spate (foto 33). De-a lungul drumului flori de toate culorile atrag atentia (foto 34). Montam o tabla indicatoare la urmatoarea intersectie, in dreptul cantonului forestier Pietrele Muierilor (foto 35), apoi pornim iar spre deal. 

                                                               34

35

Un fluture ochi de paun se odihneste pe o floare (foto 36) iar un alt fluture pe o frunza de brustur (foto 37). Mai sus, in vecinatatea unui pod, gasim multa zmeura (foto 38).

                                36

                                                                          37

38

                                                                   39

Ajungem la capatul drumului forestier Soarecu, unde montam o placa indicatoare pe un brad (foto 39), pe partea stanga a drumului in sensul de urcus, pentru a atrage atentia sa nu suim pe drumul din dreapta din imaginea 12 si inca o tabla indicatoare la intrarea in padure (foto 40). Flori frumoase (foto 41). 

                                                         40

41

Coboram apoi spre albia Paraului Soarecu (foto 42) si imediat cum urcam (foto 43) mai montam o tabla indicatoare (foto 44). Gasim multi galbiori (foto 45) si un hrib (foto 46).

                                                                            42

                                                                           43

                                                                44

                               45

46

                                                                       48

Intram apoi in padure urmand strict drumul forestier. Si pe aici refacem marcajul, aplicand strat de vopsea alba (foto 48). Gasim ciuperci (foto 49) din care unele atrag prin culoare si sunt extrem de otravitoare (foto 50). Urcam pana in saua care desparte Paraul Soarecu de Paraul Solcuta unde montam mai multe placute indicatoare (foto 51).

                                                      49

                                                           50

51

                                                                         52

Inainte de a urca spre Pietrele Muierilor ne deplasam 200 metri inspre partea cealalta a muntelui, catre Solca (foto 52). Imediat cum trecem in partea dinspre Solca intersectam marcajul cruce rosie, despre care am amintit mai sus. Acolo este o mica portiune defrisata si am montat inca doua tablite in locuri unde ne-am putea deruta (foto 53, 54). 

                                                                            53

54

Revenim apoi la indicatoarele din imaginea 51 unde facem o poza de grup (imaginea 55, de la stanga la dreapta: Marius Chelariu, Ciprian Calancea, Ramona Halus, Magda Ungureanu, Radu Bouaru, Vasile Bouaru iar jos este Ovidiu Bondar).

55

                                                                          56

Urcam spre Pietrele Muierilor (foto 56) si cand ajungem in dreptul primelor stanci mai punem o tablita (foto 57). Urcam pe sub stanci pana ajungem in crestetul muntelui si unde trebuie neaparat sa mai montam o tablita pentru a arata drumul spre Solca (foto 58). La acest popas am urcat din nou in varful celei mai spectaculoase stanci de aici pentru a admira peisajul din jur si valea pe care am urcat pana aici (foto 59). Dupa ce punem o tabla indicatoare si spre directia din care am venit (foto 60) coboram spre Solca nu inainte de a mai privi spre aceste uimitoare pietre (foto 61).

                                                                   57

                               58

                                59

                                                                            60

61

                                                                       62

Am urmat poteca care coboara direct spre Valea Solcuta si ajungem la parau. Imaginea 62 este facuta inspre amonte, in locul unde marcajul punct galben se bifurca. Si pe valea din stanga imaginii si pe cea din dreapta intalnim acest marcaj. Si aici, pentru a nu fi pericol de confuzie, am montat o placa indicatoare (foto 63). Coboram de-a lungul paraului pana ajungem la capatul din amonte al drumului forestier Solcuta, unde montam o placa indicatoare (foto 64) dupa care ne inscriem pe acest drum spre vale. Pe alocuri mai aplicam strat de vopsea alba care pare sa fi fost absorbita mult mai mult decat cea galbena (foto 65).

                                                                             63

                                                                 64

65

                                                                              66

67

Trecem de lacul de acumulare si ajungem in orasul Solca, langa manastirea lui Tomsa Voda (foto 66) unde  punem ultima tablita indicatoare (foto 67).