De la Şarul Dornei, peste Dealul Negru, la Vatra Dornei, Munţii Căliman / Călimani

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Dealul Negru, situat imediat la sud de orasul Vatra Dornei este foarte usor accesibil pornind chiar din oras deoarece este telescaun. Dealul se afla la capatul unei creste mai lungi din Muntii Caliman. Are 1300 metri altitudine. Dorim sa ajungem pe varful acestui deal pe un parcurs situat exact pe partea opusa fata de orasul Vatra Dornei (vezi harta, extras din Traian Naum, Emil Butnaru - Muntii Caliman - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1989).

Pornim din satul Saru Dornei, aflat la 10 km de Vatra Dornei, pe drumul 174, care se desprinde de la iesirea din aval a orasului, din DN 17B si duce spre satul Panaci. Ne deplasam pe acest drum pana in centrul satului unde este intersectia drumului amintit cu drumul 174F, drum care duce spre satul Gura Haitii, una din portile de intrare in zona inalta a Masivului Caliman. Din satul Saru Dornei vedem Dealul Negru (foto 1).

1

                                                                                     2

De la intersectie mergem cateva zeci de metri inspre Gura Haitii, pana traversam un pod peste Neagra Sarului. Imediat dupa acest pod, pe partea dreapta daca ne deplasam spre Gura Haitii, se desprinde un alt drum pe care ne inscriem (foto 2). In dreapta noastra curge Neagra Sarului. Dupa cateva sute de metri traversam un pod peste Sarisorul Mare. Pe marginea drumului am intalnit flori de Nopticoasa - Hesperis matronalis subsp. moniliformis (foto 4, explicatie Marelena si Radu Puscarciuc, Onesti).

4

                                               5

Ajungem la o biserica pe care o depasim prin stanga ei, unde trecem peste un gard din barne si ajungem intr-o portiune mlastinoasa. In fata se observa o creasta spre care ne vom indrepta si pe care o vom urma in urcus (foto 5). Traversam o pajiste intinsa, plina cu flori de Floarea-cucului (Lychnis flos cuculi) (foto 6), de nu-ma-uita (foto 7), de arnica (foto 8). 

                                                                            6

                                                                              7

8

                             9

In dreapta noastra se vad trei dintre masivele cele mai importante ale zonei: Giumalau, Rarau, Pietrosul Bistritei (foto 9). Florile dau farmec acestor locuri (foto 10). Ceva mai sus intalnim un drum forestier pe care il traversam (foto 11), continuand urcusul. Privim inapoi, spre satul din care am plecat si spre valea pe care acesta se afla (foto 12).

                                                10

                                                                             11

12

                                                                              13

Poteca urca printre brazi mici (foto 13). Intalnim la tot pasul Lipicioasa - Lychnis viscaria (foto 14 - explicatie Marelena si Radu Puscarciuc, Onesti). Cateva sute de metri mai sus ajungem la un gard pe care il depasim pe drumul din partea stanga a imaginii 15. Inainte de a trece peste barnele care alcatuiesc poarta privim spre partea pe care o avem de urcat, respectiv creasta din ultimul plan din imaginea 16. 

                                                                        14

                                                                             15

16






In partea stanga, in aceeasi imagine, imediat cum trecem gardul, intr-un grup de mesteceni, se observa o masa si o banca. De acolo vedem partea superioara a dealului pe care trebuie sa-l urcam (foto 17). Spre dreapta in sensul de urcus, de partea cealalta a gardului, se afla cateva gospodarii izolate (foto 18). 

                                                        17

18

Urcam mai departe traversand fanete (foto 19). Drumul ajunge din nou la o poarta din barne (foto 20), pe care o vom traversa. De acolo privim spre partea inalta a Masivului Caliman (centru stanga, in ultimul plan, foto 21). 

                                                                         19

                                                                            20

21

Trecem pe langa flori de lumanarica (Verbascum alpinum), uriase (foto 22 - explicatie Marelena si Radu Puscarciuc - Onesti). Vedem valea din care am inceput traseul (foto 23) si, spre stanga in sensul de urcus, o creasta care vine de la 12 Apostoli si trece peste Varful Lucaciu (foto 24). Pe ramurile unui brad, cateva conuri (foto 25).

22

                                                   23

                                                       24

25

                                                                                26

Treptat poteca, cu aspect de drumeag, intra in padure unde sunt poienite mici, pline cu flori (foto 26). Suntem intampinati cu brazi inalti (foto 27). Apare o bifurcatie si ne vom abate pe drumul din dreapta, in urcus (foto 29). 

                                                                     27

29

Spre dreapta, cum urcam, se zareste Pietrosul Bistritei. Intalnim arnica, foarte des (foto 31) si ferigi uriase (foto 32). Mai sus trecem de o poarta „pazita” de doi brazi (foto 33) dupa care urmeaza o poiana cu ferigi. Spre stanga se vad crestele Calimanilor. Pe un trunchi de brad rupt de furtuna au crescut bureti (foto 36).

                                                                 31

                                                                         32

                                         33

36

                                                                            37

                                                                            38

Urcam mai departe traversand o mica portiune de brazi mai tineri (foto 37) si traversam o foarte scurta padure cu brazi inalti dupa care ne indreptam spre un varf secundar (foto 38) al acestui deal. Din aceasta portiune defrisata avem perspectiva spre est, unde se vad masivele principale din zona; in imaginea 39, de la stanga la dreapta, se observa Muntii Giumalau, in ultimul plan Raraul iar in dreapta Pietrosul Bistritei.

39

Coboram intr-o mica sa si observam releul din varful Dealului Negru (foto 40). Spre dreapta in sensul de mers, se vede printre copaci o creasta impadurita care coboara spre Valea Bistritei, creasta pe care vom continua traseul dupa ce ajungem pe varf (foto 41). Ajungem la iesirea din padure (foto 42) intr-o poiana unde se afla mai multe relee de telecomunicatii (foto 43). 

40

                                                                        41

                                  42

43

                                                                          44

Urmam mai departe drumeagul spre stanga in sensul de mers, coborand spre cabanele care se afla aici (foto 44). Suntem in vecinatatea capatului superior al telescaunului care vine de la Vatra Dornei. Inainte de a ne abate spre telescaun privim spre sud valea din care am urcat (foto 45) iar spre dreapta, printre doi copaci, se zareste varful inconfundabil al Ousorului din Muntii Suhard (foto 46) (https://sites.google.com/site/romanianatura36/home/carpatii-rasariteni/suhard/muntii-suhard-parcurgerea-crestei/varful-faraoane---varful-ousoru )

                                                                                45

46

Ne indreptam spre telescaun (foto 47) unde ajungem in cateva minute. De acolo avem perspectiva spre Muntii Suhard (foto 48). Ne intoarcem spre releul din imaginea 43 dar pana in dreptul unei cabane de lemn aflata in constructie (in dreapta in imaginea 49). Din dreptul acelei cabane ne abatem pe drumul din stanga imaginii 49. Coboram cateva sute de metri si vom fi atenti pe partea dreapta la un alt drum, mai putin vizibil, care se desprinde din cel pe care suntem. Pe acel drum ne inscriem (foto 50).

                                                                 47

                                          48

                                                                            49

50

                               51

                                                                              53

                                                                           56

Ajungem imediat la padure traversand un gard (foto 51). De aici drumul este vizibil si traverseaza o intinsa padure de molid (foto 53). Ceva mai jos traversam o portiune defrisata de unde avem vizibilitate spre sud, spre valea din care am urcat. Intram in padure din nou urmand drumul din stanga din imaginea 56. Pe un copac, o ciocanitoare (foto 57).

57





Drumul coboara accentuat traversand o portiune defrisata (foto 58). Trecem pe langa alte relee care par sa nu mai fie functionale si coboram mai departe. Avem vizibilitate spre Valea Bistritei unde in zare vedem Pietrosul Bistritei (foto 61) iar spre stanga in sensul de coborare se vede in vale o parte din orasul Vatra Dornei. Drumul mai si urca o mica panta ce are pe partea dreapta covoare intregi de merisor (foto 65). Spre inapoi Varful Ousoru domina orizontul (foto 64).

                                                                              58

                                                         61

                                                                            64

65

Coboram in continuare si zarim in vale Bistrita (foto 66) iar spre stanga Dealul Barnarelu, una din portile de intrare in Masivul Giumalau (foto 67). Flori de clopotel (Campanula abietina) la tot pasul (foto 68).

66

67

68

70

Iata cateva ciuperci langa drum (foto 70). Mai jos ajungem la o intersectie de unde ne abatem pe drumul din dreapta (imaginea 71). Ceva mai jos intalnim un pui de vulpe (foto 72).

71

72

Drumul coboara facand o curba stransa spre stanga, ocolind astfel o parte de abrupt care se afla in fata noastra, in padure. Am coborat destul de mult si ajungem la o noua intersectie. Daca ne vom abate in coborare spre stanga, vom ajunge in orasul Vatra Dornei. Am preferat sa ne abatem spre dreapta, pentru a face toata creasta (foto 74). Urcam circa 150 m pe un drum, printre garduri din barne (foto 75) si la poarta din imaginea 76 ne abatem la stanga. 

74

75

76

Traversam o poiana unde intalnim flori de luceafar (scorzonera rosea) (foto 77). Spre inapoi zarim, in ultimul plan, pe langa Varful Ousoru (centru, stanga) si Varful Faraoane, din Suhard (foto 78 ). Tot din aceasta poiana vedem spre inapoi portiunea pe care tocmai am coborat-o (foto 79).

                                                 77

                                78

79

80

Intram din nou in padure pastrand directia est si intalnim ferigi (foto 80). Poteca se abate spre stanga, catre oras. O vom parasi abatandu-ne usor spre dreapta, pe langa o mica portiune cu stanci de mici dimensiuni. Pe langa aceste pietre vom cobori intr-o mica poiana de unde se vede Valea Bistritei si manastirea din imaginea 10 de la traseul din Muntii Giumalau (foto 81; https://sites.google.com/site/romanianatura48/home/carpatii-rasariteni/giumalau/cabana-ursu-in-giumalau ). Mai coboram o panta ceva mai accentuata si iesim din padure (foto 82). 

                                                            81

                                                                   82

Depasim un gard din barne si iata-ne exact la intrarea dinspre satul Dorna Arini in orasul Vatra Dornei, la DN 17B. Spre dreapta fata de sensul de coborare este luata imaginea 83 iar spre stanga imaginea 84.

                                                 83

84

Ne deplasam spre dreapta fata de sensul de coborare 300 m si traversam un pod peste Neagra Sarului, peste care am trecut si la inceputul traseului (foto 85). Traseul ia sfarsit la o intersectie mare aflata in vecinatatea podului pe care l-am traversat, de unde se poate intra in parcul Caliman (foto 86). 

                                                                                  85

                                                                      86