Vârful şi cabana Giumalău, acces, Munţii Giumalău

Şaua Fundu Colbului - Giumalău - cabana Ursu - Rusca 


Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


28 iunie 2014. Iata parcursul care leaga traseul descris la de acela descris la. Am pornit din Saua Fundul Colbului (vezi harta, extras din C. Oancea, C. Swizewschi - Rarau Giumalau - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1983) unde avem indicatoare pentru traseele din zona (foto 1). Urmam pentru inceput traseul marcat cu banda rosie, spre Varful Giumalau. Ne inscriem pe un drum rezultat in urma defrisarilor (foto 2). Privim si spre inapoi (foto 3). Se vede in partea stanga, jos, drumul asfaltat dinspre satul Pojorata iar spre dreapta, acelasi drum, care urca pantele Raraului.

                                                                         1

                                                                     2

3

                                                      4

Suim printre brazi tineri, care incanta privirea. Gasim un punct de belvedere spre nord (foto 4) iar ceva mai sus si spre nord-vest (foto 5). Panta nu este prea mare. Ajungem la o intersectie de unde ne abatem spre stanga (foto 6). Marcajul este vizibil. Din acest loc exista doar o poteca bine intretinuta, destul de larga, care se strecoara printre brazi inalti (foto 7).

                                                    5

                                                   6

7

Din loc in loc depasim mici portiuni cu stancarii formate din roci dure, sisturi cristaline. Poteca urca prin padure umbroasa (foto 9). Pe un trunchi de copac au crescut ciuperci de mici dimensiuni, de un galben strident (foto 10). 

                                                                  9

10

Dupa ceva mai mult de o ora de la plecarea din Saua Fundu Colbului ajungem in locul numit Polita Caprelor. Aici este un stalp indicator. Din acest loc putem urma fie traseul marcat cu cruce rosie (foto 11), direct spre cabana Giumalau, drum relativ usor care merge mai mult pe curba de nivel, fie traseul spre Varful Giumalau, marcat cu banda rosie (foto 12). Traseul care duce direct la cabana arata la inceput ca in imaginea 13.

                                                      11

                                                                           12

13

Am preferat traseul spre varf. Poteca urca ceva mai accentuat ca pana aici; mai sus padurea se mai rareste lasand loc unor mici poieni pline cu afinis (foto 14). Treptat, copacii pierd in dimensiuni, semn ca am urcat destul de mult iar conditiile mai vitrege de aici impiedica dezvoltarea pe verticala a vegetatiei. Caracteristica acestei portiuni este vegetatia abundenta prin care se strecoara poteca (foto 15). Intalnim flori de Sor-cu-frate (Melampirum nemorosum) (foto 16).

                                                                       14

                                                                              15

16

Poteca urmeaza o portiune numai prin jnepeni inalti si urca mai accentuat. Apoi si acestia se retrag si apare in fata crucea de pe Giumalau (foto 17). Inainte de a ajunge la ea intalnim, sub un damb, cateva mese. Apoi urcam pe creasta Giumalaului, chiar la cruce (foto 18). O tabla indicatoare din vecinatate arata marcajele si duratele spre diverse trasee (foto 19).

                                                                         17

                                                                         18

19

Privelistea este incantatoare, in orice directie. Spre vest se vede toata creasta Muntilor Suhard (foto 20) (vezi) iar in spatele acestor munti se zaresc Muntii Rodnei. Daca rotim privirea spre sud vedem in departare Muntii Caliman cu al lor Varf Pietrosul, de 2100 m, precum si Dealul Negru iar ceva mai aproape cabana Ursu spre care ne vom indrepta dupa ce coboram de pe varf (foto 21).

                                    20

21

In partea opusa, spre est, se vede fratele Giumalaului, Raraul, unde, distinctive, se observa Pietrele Doamnei iar ceva mai in spate, in zona antenelor, Varful Rarau (foto 22). Stand cu fata spre Rarau, ceva mai spre stanga, spre nord-est, se vad creasta Obcinii Feredeului cu al sau varf Tomanticu iar in ultimul plan aproape toata creasta Obcinii Mari (foto 23). Cu sageata rosie in imaginea 23 am marcat creasta descrisa la.

                             22

23

Spre sud-est, abruptul Pietros al Bistritei (foto 24) a carui ascensiune a fost descrisa la. E greu sa te dezlipesti de privelistea de pe Giumalau. In imediata vecinatate a crucii se afla Varful Giumalau, marcat de o borna (foto 25) pe care este fixata o placa.

                                    24

25

Coboram de pe varf spre sud, pe marcaj punct albastru. Sunt montati stalpi din loc in loc cu acest marcaj dar si poteca este bine vizibila (foto 27). Gasim si doua sageti (foto 28, 29). 

                                27

                                                                   28

Peisajul ramane la fel de frumos avand Pietrosul Bistritei in fata (foto 30). Mai jos zarim cabana Giumalau, bine pitita dupa o ridicatura a traseului de coborare (foto 31). Ajungem in vecinatatea cabanei (foto 32).

29

                             30

                            31

32

Pe o latura a ei se vad drumul pe care vom continua traseul (foto 33) si multe sageti indicatoare cu traseele pe care le putem urma (foto 34, 35). 

                                                                33

                                                                      34

35

                                 36

Valea cea mai apropiata care se vede din vecinatatea cabanei, vale pe care coboara drumul care ajunge direct la cabana, este Rusca (foto 36). Chiar la poarta de acces in curtea cabanei se afla alte sageti indicatoare (foto 37, 38).

                                                                     37

38

Langa cabana ne putem alimenta cu apa; apoi ne inscriem pe drumul din imaginea 33, pe traseul dat de sageata din imaginea 34. Drumul urmeaza curba de nivel si traverseaza o mica portiune de padure, pana in dreptul unei porti. Imediat dupa poarta, pe partea dreapta cum ne deplasam, intalnim un izvor (foto 40). Drumul conduce intr-o poiana foarte larga, deschisa, unde vom ajunge la o intersectie de unde ne abatem spre stanga, pe traseul marcat cu banda rosie (foto 41). In fata noastra Suhardul se vede frumos iar in spate o alta creasta duce spre Varful Giumalau (foto 42).

                                                                               40

                                                   41

Vom urma drumul forestier pe care suntem pana la cabana Ursu dar vom fi atenti pe alocuri la intersectiile care apar. Trecem ceva mai incolo pe langa cateva stancarii acoperite de vegetatie abundenta, pe langa care se vad urme de transee. De acolo avem vizibilitate spre cabana Giumalau (foto 44). Drumul traverseaza portiuni defrisate care alterneaza cu paduri neatinse. Pe copaci intalnim fie marcajul banda rosie fie sageti rosii. Coboram destul de mult, avand privelisti mai ales spre sud (foto 46). Gasim flori de Campanula abietina (foto 47).

42

                                                   44

                                                                46

Traversam portiuni care se refac dupa defrisari si ajungem la o intersectie importanta marcata atat pe copaci (foto 49) cat si cu sageti, destul de ruginite (foto 50, 51).

47

                                                                           49

                                                                        50

51

                                                                         52

Ne vom deplasa spre stanga fata de sensul de mers pana aici, pe marcaj cruce rosie. Undeva mai incolo apare si marcajul banda albastra (foto 52). Coboram traversand o alta portiune defrisata (foto 53). In capatul ei drumul intra in padure si se bifurca. Marcajul banda albastra se abate spre stanga fata de sensul de mers si conduce direct la cabana Ursu, iar drumul din dreapta este marcat cu cruce rosie. Am preferat sa dam un mic ocol si sa ne abatem spre dreapta.

53






Vom ocoli Varful Obcina Mare, de 1243 m. Pe un copac suprindem o veverita (foto 54). O alta intalnire, un pui de vipera (foto 55, 56). Aceasta, dupa cateva clipe de stat nemiscata, fuge traversand o mica balta si dispare in vegetatia dinspre padure.

                                                        54

                             55

56

Mai parcurgem cateva sute de metri si ajungem la o intersectie de unde parasim marcajul cruce rosie si ne abatem spre stanga (foto 57). Acolo intalnim o tabla care indruma spre cabana Ursu (foto 58). Urcam destul de putin si zarim creasta pe care am urcat la cabana Ursu dinspre Dorna Arini (foto 59). 

                                                                               57

                                                                             58

59

Ajungem destul de repede la intersectia din imaginea 45 de la (foto 60). De acolo urmam o buna parte din traseul descris de dupa imaginea 45 de la traseul amintit.

60

                                                                   61

In dreptul izvorului din imaginea 56 de la vedem jirul desfacut pe unii fagi (foto 61). Coboram prin aceleasi poieni ca in traseul descris anterior unde gasim si alte flori frumoase (foto 62) insa vom parasi traseul efectuat data trecuta si vom cobori spre stanga fata de sensul de mers, catre satul Rusca (foto 63). 

                                                                 62

63

Traversam fanete pline cu flori si ierburi inalte (foto 64). Gasim bulbuci (foto 65).       Mai jos intalnim garduri care imprejmuiesc fanete; gasim o poteca care conduce la valea unui mic parau, cu destul de mult noroi. Parau pe care vom cobori pana in vale, in satul Rusca. Ajungem la drumul al carui capat superior porneste de la cabana Giumalau si pe care l-am aratat in imaginea 36 (foto 66).

                                64

65

66

                                                                   67

De aici, in cateva sute de metri traversam Bistrita (imaginea 67, spre aval) peste un pod care ne scoate la DN 17B (foto 68). 

68

Suntem in zona fotografiei 3 de la. Aici gasim sageti indicatoare spre diverse destinatii montane din zona (foto 69, 70). 

                                                                             69

70

71        (vezi harta Rarău - Giumalău de la

72       (vezi harta Căliman de la).

Sunt si panouri cu harti ale zonei (foto 71, 72)