Gura Lalei - Vârful Ineu - Pasul Rotunda, Munţii Rodnei

Vasile Bouaru (Rădăuţi), cu Dinu Boghez (Râmnicu Vâlcea) şi Floriana Boghez (Bucureşti) 


In preajma celei mai lungi zile din 2014 am pornit, pe vreme destul de potrivnica, de la Gura Lalei, din dreptul podului peste Bistrita (foto 1) (vezi harta, extras din Iuliu Buta, Ana Aurelia Buta - Muntii Rodnei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1979) (vezi si https://sites.google.com/site/romanianatura31/home/carpatii-rasariteni/rodnei/varful-ineu-iarna-muntii-rodnei ).

1

                                                                      2

Imediat cum ne-am inscris pe drumul marcat cu punct albastru, traversam Bistrita (foto 2). Avem de parcurs 12 km pana la Lacul Lala Mare. Vreme destul de inchisa, nori negri se invart pe deasupra noastra. A plouat si mai sta sa ploua. Pe un brad, o codobatura galbena scoate triluri puternice (foto 4).

4

                                                                           5

Depasim o veche cabana forestiera (foto 5). Norii isi mai lasa din cand in cand incarcatura lor de apa. Padurile de pe versantii pe langa care trecem sunt pline de muschi (foto 7). Dupa 2 ore de mers drumul incepe sa urce mai accentuat iar raul din stanga noastra in sensul de mers devine mai tumultos si coboara peste mici praguri formand cascade (foto 8).

                                                             7

8

Traversam un pod din barne si ajungem spre capatul drumului. Acesta mai continua foarte putin, spre o poiana aflata pe partea dreapta, unde de curand a fost construita o stana. Vom inainta doar pe marcaj (foto 9). Dupa ce strabatem cateva sute de metri prin padure iesim intr-o poiana unde este o turma de berbeci. In capatul din amonte al poienii este o stana parasita (foto 11) (vezi si imaginea 11 de la). De aici poteca urca prin padure pentru o buna bucata de timp (foto 12).

                                                                        9

                                                               11

12

13

Intalnim covoare de muschi de padure (foto 13). Poteca urca, iesim in loc deschis de unde avem priveliste spre partea inalta a masivului (foto 14). Pe munte se vad intinse pete rosii semn ca smirdarul este inflorit. Undeva mai sus se afla o temelie din piatra acoperita cu scanduri. Acolo, studiem o harta (foto 15).   Continuam urcusul printre jnepeni. Pe o piatra, doi melci (limax) (foto 16). Jnepanului ii dau mugurii (foto 17). Poteca ne conduce pe malul drept geografic al paraului care aduna apele din Lacurile Lala Mare si Lala Mica (foto 18). 

                                                                          14

15

                                                 16

                                                           17

18

                                                                       19

Pe langa albia sa vom urca pana la Lacul Lala Mare. Pe langa numeroasele praguri si cascade gasim arnica (foto 19), calcea calului (foto 20) si intinse tufe de smirdar sau bujor de munte sau rhododendron (foto 21).

                                                                        20

21

Panta este mai mare; din cand in cand, ceturi negre coboara dinspre varfurile din fata. Spre inapoi zarim in departare Muntii Tibaului (https://sites.google.com/site/romanianatura3/home/carpatii-rasariteni/tibau/muntii-tibau-creasta ) cu varfurile principale (foto 22). Mai sus intalnim o cascada ceva mai lunga, alba de la spuma pe care o face apa in drumul catre vale (foto 23; film )

                                             22

                                         23

            Ajungem pe malul Lacului Lala Mare. Varful Ineut (2222 m) se reflecta in apa lacului iar tufele de smirdar inrosesc muntele (foto 24). Gasim un loc bun de pus cortul pe malul lacului si privim la creasta care coboara de pe Ineut (foto 25), pe care vom continua maine traseul (foto 26). Montam repede cortul; este destul de frig si sunt mici petice de zapada (foto 27). Dupa o scurta pauza ne propunem sa urcam mai intai Varful Ineu, ascuns deocamdata privirilor de un strat de nori.

                                              24

                               25

                          26

27

Ne deplasam pe malul lacului pana in dreptul unui indicator din lemn (foto 28), apoi intalnim o sageata indicatoare (foto 29). Urcam pe o poteca domoala (foto 30). Muntele arata splendid in rosul aprins al bujorului de munte (foto 31, 32). 

                                                                                28

Bujor de munte, mijlocul lunii iunie 2014, in vecinatatea Lacului Lala Mare, Muntii Rodnei 

                                                                   29

                                                                 30

                                               31

32

De mai sus vedem tot Lacul Lala Mare (foto 33). Ajungem la un platou destul de intins, rosu (foto 34). De aici parasim traseul marcat cu punct albastru si ne deplasam spre dreapta fata de sensul de urcus, spre Lacul Lala Mica, iar de acolo spre saua din imaginea 35, aflata pe Piciorul Plescutei. Ajungem pe malul Lacului Lala Mica (foto 36). In stanga in imagine sunt pantele care duc spre Varful Ineu.

                             33

                             34

                           35

36

                          






Din lac se desprind mici brate (foto 37) care dupa un scurt parcurs genereaza mai jos cateva cascade. Urcam apoi printre tufele de bujor de munte (foto 38) si ajungem pe Culmea Plescutei; privim spre Valea Bila, aflata de partea cealalta a crestei (foto 39). Vedem Lacul Lala Mica si Varful Ineut (foto 40). 

                                                       37

                                                    38

                                                 39

40









Iata continuarea crestei, urcusul spre Varful Ineu (foto 41), destul de abrupt, cu multe stancarii. Spre inapoi, Culmea Plescutei (foto 42), o creasta ascutita de unde avem priveliste spre Vaile Lala si Bila. Spre Valea Lalei vedem Lala Mica, Varful Ineut si creasta pe care o vom parcurge maine (foto 43).

                          41

                               42

43

                         44

Depasim stancile intalnite in cale, chiar cu mici pasaje de catarare dar fara dificultati deosebite si ajungem pe varf (foto 44). Pe borna de pe varf este trecuta altitudinea: 2279 m (foto 45). Norii se invart in jurul nostru, urca dintr-o vale si coboara in alta; totusi, printr-o spartura printre ei putem vedea haul de sub noi spre Valea Bila (foto 46). Apoi ne inscriem pe poteca marcata cu banda rosie si coboram. Intalnim tufe mici de cimbrisor (foto 47).

                                                                                 45

                               46

47






Coboram deviind putin spre dreapta (foto 48) dar revenim pe marcajul banda rosie. Dinspre sud se ridica nori spectaculosi iar norii negri aflati mai sus par sa ameninte cu ploaia (foto 49). Zarim ceva mai jos acoperisul refugiului (foto 50). Ne indreptam spre el (foto 51). Refugiul era necesar aici (foto 52; http://haipemunteiasi.ro/2013/10/02/adapostul-de-urgenta-de-sub-vf-ineu/ ). Iata interiorul (foto 53).

                                            48

                                                49

                                               50

                                               51

                                                                   52

53

Ne indreptam spre un stalp indicator aflat spre dreapta daca stam cu fata la refugiu (foto 55, 56). Coboram spre saua dintre Ineu si Ineut (foto 57); acolo gasim alt indicator (foto 58, 59). De acolo urmam poteca care coboara spre Lacul Lala Mare, marcata cu punct albastru; trecem iar pe langa Lala Mica, facand astfel turul Varfului Ineu. Ajungem pe inserate la cort unde, dupa o supa calda, somnul ne cuprinde imediat. Afara este destul de frig iar vantul bate in rafale destul de puternice. 

                                       55

             56

                                              57

                                              58

59

A doua zi ne trezim dis-de-dimineata. Desi este soare, varfurile sunt invaluite in ceata. Cortul este luminat de razele care trec printr-o gaura in nori. Vom continua traseul urcand un grohotis spre o creasta care coboara de pe Varful Ineut (foto 60). Panta este destul de mare. Facem cam o ora de la Lacul Lala Mare pana pe creasta. O data ajunsi acolo privim si spre partea cealalta (foto 61). Florile de bujor de munte dau farmec acestor locuri (foto 62). 

                                                         60

                                                        61

62

                                                      63

Lacul Lala Mare se vede la fel de frumos, spre vale (foto 63). Pe creasta facem un mic popas (foto 64) si apoi decidem sa urcam Varful Ineut (2222 m).

 64   Vasile Bouaru, Dinu Boghez

                                                                       65

                                                                         66

                                                                                          67

Este ceata, marcaj destul de des si poteca vizibila (foto 65). Trecem pe langa stancarii (foto 66) si ajungem dupa 40 minute pe varful care nu este marcat de ceva anume (foto 67). Coboram apoi, intalnind flori de argintica (foto 68). 

68

70

Pe partea dreapta a crestei in sensul de coborare pare ca norii se mai risipesc. Urmam in coborare traseul de creasta, marcat cu banda rosie (foto 70). Dupa un timp de mers observam in departare un capat de drum (foto 71) de care ne apropiem dupa ce poteca coboara pe partea dreapta a crestei in sensul de mers, ocolind o portiune cu jnepeni. Pe acel drum ne inscriem imediat cum il atingem (foto 72).

                                           71

72

Ajungem in Saua Gagii, 1789 metri, punct de belvedere spre zona inalta a masivului; sunt cateva indicatoare (foto 73, 74). Varful Ineu este in continuare acoperit de nori dar zona Lacului Lala Mare se vede bine (foto 75). Ajungem la drumul din imaginea 72 si stand cu fata spre Varful Ineut putem admira caldarea glaciara aflata in stanga sa, sub Varful Rosu, de asemenea acoperit de nori (foto 76).  

                                                                         73

                                                       74

                                     75

76

Aici, la capatul drumului pe care il vom urma pana in vale, suntem la intrarea in Parcul National Muntii Rodnei (foto 77, 78). Ne inscriem pe drum, spre vale (foto 79, 80). Dupa o ora de mers observam in partea dreapta Varful Omu din Suhard, invaluit  de nori (foto 81) (https://sites.google.com/site/romanianatura36/home/carpatii-rasariteni/suhard/muntii-suhard-parcurgerea-crestei/varful-omu-muntii-suhard )

                        77

                                                                 78

                                                               79

                                                              80

Mai jos vedem Poiana Rotunda (foto 82), spre care coboram pe o poteca care scurteaza serpentinele pe care le face drumul. La intrarea in poiana, izvor amenajat (foto 83). De aici ajungem din nou la drumul pe care l-am parasit si pe care il vom urma in continuare.

81

                                                              82

83

                                                                            84

Ocolim un varf secundar si ajungem in vecinatatea unor stani. Acolo drumul urca o panta mica. Vom fi atenti, marcajul se abate spre stanga (foto 84) dar tot in vecinatatea drumului pe care am coborat. Mai jos trecem pe langa cateva stane si o cabana salvamont, in constructie. De la ea, la cateva sute de metri mai la vale, ajungem la Pasul Rotunda (foto 85), la drumul nemodernizat 17D. Spre dreapta (foto 85) se poate ajunge in satul Sant si de acolo la Ilva Mica iar spre stanga se poate ajunge in Valea Bistritei.

85

86

Chiar din Pasul Rotunda fotografiem spre inapoi, catre drumul pe care am ajuns aici (foto 86): pe o mica ridicatura este o fosta cazemata, aflata in ruina, pe care se afla marcajul banda rosie pe care am coborat. Am optat pentru coborarea spre Valea Bistritei, la drumul DN 18, pe care am ajuns la Gura Lalei. Avem de parcurs 6 km. Dupa inca aproape o ora de mers iata-ne la Valea Bistritei Aurii (foto 88).

88

                                                                                      vezi și

Vârful Ineu, ascensiune de iarnă

Vârful Ineu, ascensiune pe schiuri

Valea Vinului - refugiul Curățel - Vârful Ineu, la sfârșit de ianuarie

Ineu, Inău, ascensiune pe creasta nordică

Refugiu metalic sub Vârful Ineu

Recondiţionare refugii (Ineu, Ancuţa) în anul 2014

Panoramă de pe Vârful Ineu cu munţii de la graniţa de nord

  Lacurile Lala - Vârful Ineu - Pasul Rotunda, anul 2015