Gara Ucea - oraşul Victoria - cabana Turnuri - cabana Podragu, august 2014, Munţii Făgăraș / Făgăraşului

1

Vasile Bouaru (Rădăuţi)

 

Traseul porneste chiar din gara Ucea, unde intalnim primul indicator (foto 1) (vezi harta zonei si ghidul masivului la). 

Am ajuns pe inserat in gara de la Ucea de Jos si dupa ce iesim din perimetrul ei avem de parcurs ceva mai mult de 200 m pe un drum care conduce la E 68 care face legatura intre Brasov si Sibiu. De pe acest drum avem splendida perspectiva asupra unei bune parti a Muntilor Fagarasului, spre est (foto 2) si spre vest (foto 3).

                           2

3

Imediat cum ajungem in drumul E68 ne abatem spre dreapta, 400 m pana la intersectia cu drumul spre orasul Victoria, pana unde avem de parcurs 8 km. Exista microbuze care asigura legatura intre Ucea si Victoria. Am ajuns spre apusul soarelui la Victoria, in centru, in parcul orasului. De acolo ne indreptam spre iesirea din oras, catre sud, urmand indicatiile localnicilor. Gasim imediat sageti indicatoare (foto 5). De la acest prim indicator,  cale de 800 m un drum merge paralel cu calea ferata care duce spre o mica zona industriala. La o alta intersectie ne abatem spre dreapta, dupa indicatiile altei sageti (foto 6). Soarele se grabeste sa apuna, cautam loc de cort pe malul raului Ucea mare, undeva la iesirea din Victoria, in apropierea unor imense campuri cu panouri solare. Muntii se vad spectaculos in departare (foto 8).

                                                                           5

                                                             6

8

9

Ne trezim dis-de-dimineata, stragem cortul, privim raul pe malul caruia am poposit o noapte (foto 9). Trecem pe langa  panourile solare urmand un lung drum prafuit (1 august 2014) (foto 10). Dupa ce depasim zona cu panourile solare ajungem la o intersectie unde sunt sageti indicatoare (foto 11, 12). Vom urma traseul spre cabana Podragu.

                             10

                                                                             11

12

                                                                         14

Drumul este destul de lung, dar frumos. Intersectiile sunt semnalizate corespunzator (foto 14). Sageti indicatoare arata cat mai avem de parcurs si pe unde (foto 15). Cu cat urcam peisajul devine din ce in ce mai salbatic. Ajungem la o mina parasita (foto 17) in care se afla multi lilieci. Flori, care de care mai atragatoare (foto 18). Mai sus drumul se ingusteaza (foto 19).

                                                                           15

                                                                              17

                                                                 18

19

                                                                   20

Un melc, pe o planta (foto 20). Urcam urmand triunghiul rosu. Raul curge nervos, formand mici praguri (foto 21). In urcus gasim un loc mai degajat de unde avem o mica perspectiva spre zona inalta (foto 22). 

                                               21

22

Poteca urca mai accentuat si trecem pe langa trunchiuri acoperite de muschi (foto 23) sau bureti (foto 24). Printre radacinile de la suprafata ale unor copaci cresc ciuperci colorate (foto 25).

                       23

                                                                                 24

25

         26

Cascadele se inmultesc, unele sunt formate de paraiele laterale (foto 26). Urcam pe langa alta cascada spectaculoasa, pe la baza ei (foto 27). Poteca urca (foto 28) ocolind stanci de dimensiuni diferite. Apar  locuri ceva mai expuse, amenajate cu podete din barne (foto 29). La radacina unui brad gasim un burete urias (foto 30). 

                                                                                  27

                                                                             28

                                   29

30

                                                                              31

Sunt si portiuni cu cabluri (foto 31) iar poteca se aventureaza pe marginea unor portiuni mai abrupte (foto 32). In portiunile mai delicate, de obicei cand se traverseaza un parau cu cascade (foto 33), sunt amenajate podete din lemn (foto 34).

                                       32

                                       33

34

Poteca urca mai departe prin padure si este bine marcata (foto 35). Un fluture se odihneste pe o floare (foto 36). Continuam urcusul traversand alt pod din barne (foto 37) si intalnim stalpi cu sageti indicatoare (foto 38). 

                                             35

                             36

                                                                               37

38

Muschii din padure sunt de un verde intens (foto 40); un copac putrezit are bucati raspandite pe langa poteca (foto 41). Uite si ciuperci (foto 42).

                                                                          40

                                                                             41

42

Trecem pe langa stanci acoperite cu muschi (foto 43); acolo unde razele soarelui strabat padurea deasa, verdele muschilor este mai deschis (foto 44). Traversam din nou paraul pe care am urcat (foto 45), pe langa capatul inferior al unei cascade (foto 46). 

                                                            43

                                                                               44

                    45

46

                                                                               47

Mai sus trecem din nou pe malul drept geografic al paraului, printre busteni care odata barau drumul (foto 47). Diverse specii de licheni si muschi gasim pe unii copaci (foto 48).

48

                                                                               49

                       50

Mai sus, o noua traversare (foto 49) si o noua cascada. Un copac retezat este napadit de bureti (foto 50). Treptat, padurea se rareste si in fata se vede intrarea in golul alpin, in vecinatatea cabanei Turnuri (foto 51). 

51

                                                             52

Ne indreaptam spre cabana (foto 52); o sageata arata spre traseul pe care l-am parcurs pana aici (foto 53). La cabana  (foto 54) ne alimentam cu apa de la unul din izvoarele amenajate langa ea. Citim pe unde continua traseul si cat dureaza coborarea de aici (foto 55, 56). Suntem la 1520 m altitudine.

                                                53

                                                          54

                                                                               55

56

Undeva spre amonte se zareste o cascada iar spre dreapta, cum ne uitam in aceeasi directie, se zareste si poteca pe care vom urca (foto 57). Ne inscriem in urcus trecand pe sub pereti stancosi (foto 58). Pe partea cealata a vaii, spre Muchia Tarata, muntele este de un verde crud (foto 59). Dupa cateva minute bune de urcus privim spre inapoi (foto 60). 

                                                                                 57

                                                                                  58

                                         59

60

                                                                               61

Mai sus, la un colt al potecii, minunate flori roz (foto 61). In fata muntele arata impresionant (foto 62). Florile se raresc dar mai sunt unele care rezista conditiilor de aici (foto 63).

                                           62

63

Urcam admirand splendidul peisaj  (foto 64). Padurea a ramas in urma; mai sus avem parte de multe portiuni stancoase, creste si varfuri marete (foto 65). In stanga noastra, in sensul de urcus, peste Muchia Tarata, se aduna cativa nori (foto 66). Poteca noastra urca mai departe si se strecoara printre stanci (foto 67). In dreapta noastra in sensul de urcus se afla Piscul Podragului. De partea cealalta a lui, dar mai sus fata de locul de unde suntem, se gaseste Lacul Podragel. 

                                                                                64

                                                           65

                                                         66

67

                                                                     68

Foarte putin mai sus gasim sageti indicatoare (foto 68, 69) si cam tot in aceasta zona resturile unui elicopter prabusit cu foarte multi ani in urma (foto 70).

                                                                         69

70

Mai urcam cativa metri si in stanga noastra apare cabana Podragu (foto 71). Suntem la 2136 m altitudine. Din orasul Victoria si pana aici am facut 10 ore cu tot cu popasuri.

Depasim cabana si ne indreptam spre malul Lacului Podragu (foto 72), unde campam. In ultimul plan in imaginea 72 este Muchia Tarata. Se observa o sa pe unde vom traversa maine spre Valea  Ucea, numita Curmatura Iezerului (2250 m). 

71

Dupa ce montam cortul dam un tur prin zona observand si alte lacuri, ascunse intre stanci (foto 73, 74) precum si cabana Podragu (foto 75).  (vezi toate lacurile din Caldarea Podragu, si hartile lor, la)

72

                                                                    73

74

75

                                                        






 CITIŢI CONTINUAREA !