Terugblik 09-04-2010

Waarneemactie in Vierhouten op de hei

met een groep cursisten van de Volksuniversiteit Nunspeet

20:00 uur

We verzamelen ons bij Veluvine in Nunspeet. Vandaar vertrekken we richting Elspeet. Halverwege de weg van Nunspeet naar Elspeet verlaten we deze weg en zetten koers richting Vierhouten. Deze plaats helemaal doorgereden, beland je direct al in een open heidegebied met een prachtig uitzicht op de sterrenhemel. Ja alles is nog zoals we het in november aantroffen. Op een parkeerplaats aan de rand van het heidegebied kunnen we de auto's kwijt. Van daaruit lopen we via een paadje naar onze waarneemplek, zo'n 50 meter de hei op. Via een breder pad kunnen we zelfs met de auto waar alle telescoop-apparatuur in ligt bij de waarneemplaats komen. Officieel waarschijnlijk niet toegestaan, maar het scheelt enorm veel sjouwwerk.

20:30 uur

We beginnen met het installeren van de telescopen.

21:00 uur

Het is nog niet donker, het begint voorzichtig te schemeren. Het is ook nog niet echt helder, hoge sluierbewolking zorgt er voor dat de sterrenhemel vaag blijft. Aan de westelijke horizon zien we door de cirrusbewolking heen in de schemering Venus tevoorschijn komen. De schijngestalte van Venus is duidelijk waar te nemen.

21:30 uur

Mars staat hoog aan de hemel, maar de oppositie met Mars is al geweest in januari. De afstand van Mars wordt na de oppositie alleen maar groter waardoor de zichtbaarheid van Mars ongunstiger wordt. Ondanks dat is Mars wel als een mooi oranje-gekleurd object in de kijker. Ook de wat zwakkere sterren komen nu steeds beter in beeld, waardoor we de sterrenbeelden kunnen ontdekken. M.b.v. de draaibare sterrenkaart proberen een aantal bezoekers de weg te vinden naar de sterrenbeelden. Met behulp van laserpointers kunnen Frans en Marten exact de sterren en sterrenbeelden aanwijzen.

22:00 uur

Intussen is het donker genoeg om eens te kijken naar wat deep-sky objecten. De cirrusbewolking speelt ons nog steeds parten, waardoor we lichtzwakkere objecten niet kunnen opsporen. Toch lukt het om de open sterrenhoop M44 in Kreeft in beeld te krijgen en de dubbele sterrenhoop in Persuis. Plotseling worden we geattendeerd op een satelliet in Grote Beer. Nu is dit niet zo heel bijzonder, maar wat deze toch bijzonder maakt is dat dit toevallig een irridium-satelliet is die soms in korte tijd heel helder op kan lichten; Een zogenaamde "irridiumflare". Hier zijn wij dan ook getuige van.

22:30 uur

Intussen is Saturnus vanaf de oostelijke horizon al lekker opgeklommen om goed waar te kunnen nemen. Volgens verwachting is dit ook wel het hoogtepunt. Saturnus is uitstekend goed waar te nemen in de kijker, zelfs met een flinke vergroting. De planeet zelf is te zien als een schijf, maar wat Saturnus zo bijzonder maakt is zijn ringenstelsel. Ook dit ringenstelsel is meer dan goed waar te nemen. Zelfs is er nog een maan te zien van Saturnus.

23:00 uur

We proberen door de cirrusbewolking nog een keer wat lichtzwakke objecten op te sporen zoals het sterrenstelsel M51 in Jachthonden. maar helaas dat lukt niet. Nog wel een paar vallende sterren schieten langs het firmament.

23:30 uur

Rond deze tijd gaan een aantal van ons huiswaarts. Behalve het genieten van een (niet wolkenloze) sterrenhemel is het genieten van de omgeving op de heide ook een geweldige ervaring. Met een klein gezelschap blijven we nog achter en zien langzaamaan de "witte wieven" (mistbanken) opdoemen boven de heide. Het wordt ook aanmerkelijk kouder!!!! Dit betekent vaak ook dat het helderder wordt. Dat laatste is dan ook het geval. We krijgen zelfs nog de gelegenheid om het sterrenstelsel M51 in de kijker te krijgen en de bolhoop M13 in Hercules.

01:30 uur

Na een geweldige waarneemactie, en heel wat mijmerij, pakken we onze spullen in en gaan terug naar de parkeerplaats.

02:00 uur

Aan een picknicktafel praten we onder genot van een warme kop koffie/thee nog wat na en gaan huiswaarts.