Terugblik

Na de succesvolle sterrenkijk-activiteiten van oktober 2016 worden we opnieuw uitgenodigd een sterrenkijkavond te organiseren op Fort Pannerden. Wordt het plan A of wordt het plan B?

Sterrenkijken boven op een fantastisch oud groot fort. In en op Fort Pannerden worden diverse activiteiten georganiseerd in het kader van Nacht van de Nacht 12e editie. Bezoekers komen in grote getale naar het fort. Een prachtige avond met een heldere hemel zorgt voor een geslaagde Nacht!

De bezoekers worden bij binnenkomst verrast door de heel bijzondere sfeer in het oude 12e eeuwse Romaanse gedeelte van de dorpskerk in Wilp. We kijken terug op een zeer geslaagde 10e Nacht van de Nacht. De boodschap voor het waarom was duidelijk.

De zon is één van de miljarden sterren binnen ons sterreneiland. Fototechnieken maken het, voor ons oog, onzichtbare, zichtbaar! We ontdekken dat we als aardbewoners niet alleen maar vergezeld worden door een handje vol heldere sterren, maar dat we deel uitmaken van een groot sterrensysteem met een diameter van 100.000 lichtjaar.

Nu, intussen een dag later, begint de dag met veel regen en harde, zelfs stormachtige, wind. Dit zou hét doemscenario geweest zijn voor gisteravond: een avond dat je met een hele groep wil gaan sterren kijken op de Wilpse Klei.

Onderweg van Wilp naar Nunspeet dreigde nog even een file te ontstaan op de A50. Dan wordt het toch wat spannend want om 18:30 zou ik de presentatie starten in hotel Veldenbos in Nunspeet. Enige tijd geleden was ik hiervoor benaderd met de vraag een uur te vullen met een boeiend sterrenkundig verhaal tijdens de twee-wekelijkse bijeenkomst van Probusclub Nunspeet.

Het was ernstig koud. Enkele graden onder nul met een stevige noord-oosten wind. Naast onze reguliere telescoop-apparatuur wat we gebruikelijk bij ons hebben, hadden we dit keer ook een grote lege doos bij ons...........

Een dag hiervoor ging er nog een mailtje naar De Kribbe met de vraag of we de telescopen voor deze avond uit het vet konden halen of dat we collectief naar “Ik Hou Van Holland” zouden gaan kijken. Nauwelijks een week geleden was het aantal aanmeldingen veel te laag. Het zag er naar uit dat we een jaartje over gingen slaan. Het was dan ook zeer verrassend toen ik door Ria, één van de eigenaren van De Kribbe, werd gebeld met de mededeling dat we het tv-avondje “Ik Hou Van Holland” wel konden vergeten!

Ruim op tijd rijden we op aanwijzingen van de tom-tom door de toegangspoort van de Basisschool “Beemte” in Beemte Broekland.Enige tijd daarvoor had juf Freeke gevraagd of ik voor de school iets wilde gaan vertellen over sterren en planeten.

Met een grotere deelname dan voorheen werd 11 januari 2012 een start gemaakt met een tweede cyclus sterrenkunde op de Volksuniversiteit Nunspeet. Deze basiscursus, een reeks van zes wekelijks opeenvolgende theorielessen in Nunspeet, werd vrijdag 16 maart afgesloten met een sterrenkijkactie op de heivlakte bij Vierhouten.

Op donderdag 8 maart 2012 werd in Museumcafé De Kribbe in Wilp een beheerdersbijeenkomst van Natuurkampeerterreinen georganiseerd. Naast tal van onderwerpen die er werden besproken werd er ook aandacht besteedt aan het nieuwe jaarthema 'Beleef de Nacht'.

Samen met een drietal amateurastronomen uit de regio: Frans Pieters van "Welke ster is dat", Marten Bosma en Pieter Welters van de "Red Light Group", organiseerde museumcafé de Kribbe een thema-avond "Stralend heelal op de Wilpse Klei", met als doel aandacht te krijgen voor het nachtelijk duister. Door toenemend overmatig gebruik van kunstlicht wordt het nachtelijk duister een bedreigde soort.

Volgens de sterrengids zou rond de klok van 22:00 uur de maan geheel verduisterd aan de horizon tevoorschijn komen. Wat heeft een waarneemactie in Wilp aan resultaat opgeleverd?

Als laatste van een reeks cursusavonden sterrenkunde bij de Volksuniversteit Nunspeet in het cursusseizoen 2009-2010 werd een praktijkvond gerorganisseerd. Met een groep cursisten reisden we af naar Vierhouten voor een waarneemsessie op de hei.