Cursussen

In toenemende mate is sterrenkunde een populair onderwerp. Regelmatig wordt in de media aandacht besteedt aan nieuwe ontdekkingen in de wetenschap, ontdekkingen van nieuwe (mini)planeten, kometen, sterren of sterrenstelsels. Bijzondere hemelverschijnselen zoals maan- en zonsverduisteringen krijgen volop aandacht. Steeds meer mensen worden hierdoor geprikkeld en nemen af en toe de tijd om eens naar een echte sterrenhemel te kijken en gaan zichzelf vragen stellen:

  • Wat zijn eigenlijk sterren?
  • Hoe groot is het heelal?
  • Kan ik andere planeten zien?
  • Waardoor ontstaan de schijngestalten van de maan?
  • Hoe kunnen we de afstanden meten van ver verwijderde sterrenstelsels?
  • Hoe groot is het heelal?

Dit soort vragen houdt ons allemaal wel eens bezig. Ook niet zo vreemd want uiteindelijk maken wij er zelf deel van uit. In een tweetal cursussen worden dit soort onderwerpen uitvoerig behandeld.

Basiscursus sterrenkunde

Je staat onder de sterrenhemel met bewondering te kijken naar al die fonkelende lichtpuntjes, je kijkt naar een maansikkel en je ziet een vallende ster. Je vraagt je af 'Wat zie ik allemaal?' In een 7-tal lessen wordt de cursist bekend gemaakt met alle noodzakelijke basisbegrippen in de sterrenkunde. Voor deze basiscursus is geen voorkennis vereist. Het is juist bedoeld voor deelnemers die hier blanco in komen. Nieuwsgierigheid en interesse is voldoende.

Lees verder >> Basiscursus sterrenkunde

Vervolgcursus sterrenkunde

Wordt in de basiscursus vooral aandacht besteedt aan oriëntatie aan de sterrenhemel en de basisbegrippen, in deze cursus gaan we een stapje verder en worden verschillende onderwerpen uit de basiscursus verder uitgediept. Natuurlijk zullen ook nieuwe onderwerpen aan bod komen. Voor de vervolgcursus is het niet persé noodzakelijk de basiscursus gevolgd te hebben, maar enige voorkennis is wel vereist.

Lees verder >> Vervolgcursus sterrenkunde