Vervolgcursus sterrenkunde

Nieuwe ontwikkelingen en nieuwe inzichten hebben er voor gezorgd dat het beeld wat wij hebben van de ruimte om ons heen voortdurend bijgesteld moest en (nog steeds) moet worden. Met behulp van geavanceerde instrumenten zijn we tegenwoordig in staat grote hoeveelheden gegevens uit de ruimte te verzamelen en te verwerken en telkens weer met verbluffende resultaten. De bewegingen van hemellichamen lijken zich te gedragen volgens vastomlijnde wetmatigheden. Mede dankzij de kennis van deze hemelmechanica zijn we in staat ruimtereizen te maken en nieuwe werelden te ontdekken. Grote telescopen gunnen ons een blik in de ruimte en met elke nieuwe ontwikkeling worden de grenzen van ons waarneembare heelal telkens een stuk opgeschoven. Radiosterrenkunde maakt voor ons het onzichtbare zichtbaar. Hoe is ons zonnestelsel ontstaan? Wat zijn sterren en waaruit bestaan ze? Hoever staan andere sterrenstelsel bij ons vandaan? Al dit soort vragen zijn allang geen geheimen meer. Weten we alles dan al? Nee, het is waarschijnlijker dat we meer niet weten dan dat we wel weten. Er is nog heel veel te ontdekken. Kortom, sterrenkunde is een dynamische wetenschap met een breed scala aan meer dan boeiende disciplines.

Voor wie is de cursus bedoeld

Voor de vervolgcursus sterrenkunde is wel enige voorkennis vereist, anders is het aan te bevelen eerst de 'Basiscursus sterrenkunde' te volgen. Verschillende sterrenkundige onderwerpen uit de basiscursus zullen verder uitgediept worden waarbij ingewikkelde berekeningen zoveel mogelijk vermeden zullen worden.

Een aantal onderwerpen die in de cursus worden behandeld:

  • Ontstaan van het zonnestelsel
  • Gedrag en invloed van de zon
  • Rotsplaneten, gasreuzen, miniplaneten en ijsdwergen, dreigt er gevaar uit de ruimte?
  • Informatie uit de ruimte, zichtbaar licht en radiogolven
  • Meten van afstanden en bewegingen in de ruimte
  • Sterren, stervorming en levensloop
  • De melkweg en vele andere sterrenstelsels, clusters en superclusters
  • Een blik op de kosmologie, terug naar het begin
  • Een uitdijend heelal, of toch niet?

Cursusmateriaal

Cursusboek (Genieten van het zonnestelsel)

Dit boek behandelt onze naaste omgeving; Het zonnestelsel. De zon, de planeten, de 'nieuwe' klasse van dwergplaneten, de manen en al die andere spectaculaire werelden in onze eigen omgeving komen in dit boek uitgebreidt aan bod.

Cursusboek (Genieten van het heelal)

Ver buiten ons zonnestelsel komen we in het domein van de sterren. In dit boek is ruime aandacht voor sterren, sterrenstelsel, clusters en superclusters. Wat zijn sterren? Ze staan zo onvoorstelbaar ver weg, toch weten we er veel over.

Samen met het het cursusboek (genieten van de sterrenhemel) uit de beginnerscursus vormen deze twee delen een serie van drie boeken, onder de serienaam "Genieten van...............". Het drietal tesamen bieden een brede kijk op en een volledige inleiding in de sterrenkunde. Deze rijk geïllustreerde cursusboeken met heldere en duidelijke uitleg vormen een schitterende serie voor iedereen die geïnteresseerd is in het heelal. De prettige schrijfstijl, de lay-out en vele kleurrijke illustraties maakt het tot een geweldig naslagwerk voor jong en oud. Een boekenserie dat niet mag ontbreken in de kast van de beginnende amateurastronoom.

Opbergmap (Rinbandsysteem)

Tijdens de cursus wordt veel gebruikt gemaakt van extra aanvullend materiaal dat per les uitgereikt wordt. Samen met de aantekeningen van de cursist kunnen deze supplementen telkens eenvoudig toegevoegd worden aan deze opbergmap. Een overzichtelijke index maakt ook van dit ringbandsysteem een mooi naslagwerk.

De lessen

Naast het cursusmateriaal zullen de lessen ondersteund worden met multi-media-middelen. PowerPoint-presentaties en planetariumprogramma's zullen de cursist visueel een duidelijke en heldere kijk op de lesstof geven.

De cursus bestaat uit totaal 6 lessen.

6 theorielessen

Op locatie worden de lessen eenmaal per week op een vaste avond gegeven. De lessen beginnen om 20:00 tot 22:00 uur.