Presentaties

Op locatie kunnen lezingen verzorgd worden waarin de sterrenkunde centraal staat of onderwerpen met sterrenkundige raakvlakken. Voor erg jeugdige bezoekers kan de inhoud desgewenst aangepast worden. Elke lezing duurt ongeveer twee uren. De lezingen worden ondersteund met Multimedia-middelen. PowerPoint-presentaties en planetariumprogramma's zullen visueel een duidelijke en heldere kijk op de onderwerpen geven.

O, zit dat zo !

Het is een mooie heldere avond, we kijken naar de sterrenhemel. We zien sterren en sterrenbeelden, planeten en een mooie maansikkel. En soms …! Ja, soms zien we een vallende ster. Kortom, verschijnselen waarvan we ons altijd al afgevraagd hebben “Hoe zit dat nou eigenlijk”. De meest elementaire hemel-verschijnselen komen aan bod.

Sterren en sterrenbeelden

Sterren, fonkelende lichtpunten aan de nachtelijke hemel. Sommigen in herkenbare patronen, anderen als een enkele stip aan het firmament. Maar wat zijn nou eigenlijk sterren? U gaat ver mee de ruimte in naar de wereld van de sterren. De vele variaties in grootte, kleuren en typen tot zelfs de levensloop van sterren zullen de revue passeren.

Verkenning van de sterrenhemel

Vanaf de aarde zien we de sterren, planeten en de maan. Middels een prachtige Multi-media lezing zult u kennis maken met de ruimte om ons heen. We reizen langs de zon en planeten, we werpen een blik op de kometen en we reizen door naar het domein van de sterren en sterrenbeelden. Kortom, een schitterende verkenningstocht door de sterrenhemel.

De aarde, een kosmische schietschijf

Als we naar de maan kijken zien we ontelbaar veel kraters. Allemaal kraters die hun bestaan te danken hebben door inslagen van ruimteobjecten in een ver verleden. Waarom heeft de aarde niet zo’n grote hoeveelheid kraters? Is de aarde dan nooit zo bestookt vanuit de ruimte? En belangrijker nog: Kan de aarde alsnog getroffen worden door een ruimteprojectiel?

De ster van Bethlehem

Misschien wel de meest bekende ster die we kennen: De ster van Bethlehem. Een ster die de gebeurtenis van de geboorte van Jezus extra benadrukte. Door geschiedschrijving werd deze ster zelfs toevertrouwd aan de Bijbel. Maar wat was nu eigenlijk deze ster? Was het een Goddelijk ingrijpen of was deze opvallende ster een gebeurtenis dat we wetenschappelijk kunnen verklaren?

Lichtvervuiling: De sterrenhemel, nu en in de toekomst

Zoals we luchtvervuiling kennen als het aantasten van schone lucht, kennen we tegenwoordig ook het begrip lichtvervuiling als zijnde aantasting van het duister. Een straatlantaarn wordt over het algemeen als prettig en veilig ervaren. Het aanschijnen van een monumentaal gebouw kan sfeervol zijn. Tegenwoordig blijft het hier niet bij. Steeds meer weten we ons huis, de tuin, de oprit, ons dorp, onze stad massaal in de schijnwerpers te zetten. Hierdoor verbleekt onze sterrenhemel en de sterren lijken een bedreigde soort.