Groep 6

Beste ouders en kinderen van groep 6,

Op deze groepspagina zijn de doelen en nieuwsbrieven van dit jaar te vinden.

Als je vragen hebt mag je altijd mailen naar m.vanbreemen@atscholen.nl

Groetjes,

Meester Mike

Thuiswerken week 5

Informatiebrief schooljaar 2020/2021

Beste ouders en verzorgers,

Omdat het dit jaar niet mogelijk is om een informatieavond te organiseren, waarbij jullie in de klas kunnen komen kijken, zal ik jullie middels deze brief informeren over de belangrijkste zaken dit schooljaar.

Ik ben Mike van Breemen. Ik ben 23 jaar en ik woon in Naarden. Dit is mijn tweede jaar als meester op de Bernardus. Ik heb heel veel zin in dit schooljaar en ik hoop de kinderen ook!

Lezen: Het is erg belangrijk dat de kinderen veel lezen. Op school besteden we hier natuurlijk aandacht aan, maar het is ook belangrijk om thuis te lezen. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek.

Rekenen: We werken volgens de methode Rekenrijk, waarbij we verwerken in Gynzy.

De kinderen verwerken op het Chromebook, maar dat betekent niet dat we alleen maar rekenen op de computer. De kinderen krijgen gewoon (klassikale) instructie op het bord. De sommen moeten worden uitgerekend in het blokjesschrift. Ook is er veel aandacht voor 1-op-1 instructie voor de leerlingen die het nodig hebben.

Een aantal nieuwe doelen waar we dit jaar aan gaan werken: breuken en procenten, verhoudingen, metriek stelsel, cijferen met kommagetallen, staartdelingen en rekenen met miljoenen.


Gynzy is adaptieve verwerkingssoftware waarbinnen alle leerlingen op eigen niveau aan dezelfde doelen werken, elke les. De software herkent of een leerling de stof begrijpt of niet en past het niveau van de opvolgende vraag daarop aan. Dit doet het programma bij elke vraag, zodat ieder kind altijd op eigen niveau werkt en op eigen niveau uitgedaagd wordt. Wij kunnen als leerkrachten met de kinderen meekijken en direct ingrijpen als dit nodig is. Aan het begin van de les kunnen we zien op welk niveau elke leerling per doel gepresteerd heeft tot nu toe. Op deze manier kunnen we elk kind passende instructie of uitdaging geven. Tijdens het werken worden de kinderen voorzien van directe feedback. Ze weten dus meteen of iets goed gaat of dat er nog wat extra instructie nodig is. Als de les klaar is krijgt ieder kind te zien hoe hij deze les gemaakt heeft door middel van de sterren en kroontjes.. Omdat de software adaptief is heeft elke leerling in theorie gelijke kans op het “behalen” van deze sterren. De erkenning is op deze manier afgestemd op het persoonlijke niveau van de leerling. Dat betekent ook dat ze niet een weergave zijn van de absolute vaardigheid van een leerling. De leerling krijgt erkenning voor het harde werk wat hij/zij heeft geleverd op eigen niveau. Na het maken van de les kan ieder kind werken op zijn eigen niveau in de ‘Werelden’. De leerlingen krijgen hier inzicht in alle leerlijnen en hun eigen functioneren daarop, dit is wel de absolute vaardigheid van het kind. Hier kan het kind zien waar hij nog aan moet werken en welke onderdelen al voldoende beheerst zijn. De leerling heeft de regie over zijn eigen leerproces. En dit proces is ook voor de leerkracht goed inzichtelijk.

Spelling: We werken volgens de methode Staal. Elke les is in een vast ritme. De leerkracht doet het goed voor, elke les heeft een herhalingselement en dagelijkse dictees. Daarnaast is er nog een dagelijkse zelfstandige verwerking waarbij de kinderen zelf aan de slag gaan met hetgeen ze in de instructie geleerd hebben. Ook biedt Gynzy verwerking aan op het eigen niveau van ieder kind.


Categorieënkaart: Categorie 20 t/m 28 worden in groep 6 aangeboden.

De methode Staal biedt een combinatie aan van spelling en grammatica. Dit is de eerste methode die dit aanbiedt. Elke les is er aandacht voor grammatica. Aan het einde van groep 6 kunnen de kinderen een zin correct schrijven, werkwoorden vervoegen en interpunctie correct toepassen.

Taal: Dit doen we ook met de methode Staal. We werken met 10 thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Er is veel aandacht voor woordenschat. De kinderen krijgen elk thema een woordenlijst mee naar huis die ze thuis moeten leren. Deze woorden worden ook getoetst. Daarnaast moeten de kinderen elk blok iets presenteren of publiceren, waarbij de kinderen elkaar van feedback voorzien.

Taal verkennen: Kinderen leren de verschillende manieren waarop taal gebruikt kan worden en gaan hiermee aan de slag. Denk hierbij aan: verhalen schrijven, een informatieve tekst maken, een journaal presenteren, communiceren in een andere taal etc.

De Vreedzame School: Voor sociaal-emotionele ontwikkeling werken wij op school met de methode ‘De Vreedzame School’.

De Vreedzame School streeft er naar om kinderen te leren:

• op een positieve en zorgzame manier met elkaar om te gaan

• op een democratische manier met elkaar beslissingen te nemen

• constructief conflicten op te lossen

• verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar en voor de gemeenschap

• open te staan voor verschillen tussen mensen.

Het programma wil niet alleen kinderen bovenstaande sociale competenties leren, maar vooral ook een positief sociaal en moreel klimaat in de school creëren, waar een opvoedende en gedrag regulerende werking van uitgaat.

De kinderen hebben met elkaar afspraken gemaakt en hun handtekening gezet. De poster hangt in de klas. Wanneer ze zich niet aan de afspraak houden worden ze daarop aangesproken. Ook leren ze zelf conflicten op te lossen en praten over hun gevoelens.

IPC: Het International Primary Curriculum (IPC) is een curriculum voor het basisonderwijs (groep 1 t/m 8) waarin leren centraal staat. We zijn ervan overtuigd dat kinderen op hun best leren door boeiende, actieve en zinvolle lessen. Alle wereld oriënterende vakken komen aan bod binnen dit curriculum.

Hoe werkt een IPC-unit in de praktijk? We nemen als voorbeeld de unit ‘Chocolade’. Bij het vak kunst ontwerpen leerlingen een verpakking. Bij geschiedenis wordt chocolade in een historisch perspectief gezet en leggen we de verbanden met het heden. Bij het vak natuur staat voedsel als brandstof centraal en bij aardrijkskunde worden kinderen uitgenodigd om te onderzoeken waar op aarde cacaobomen groeien.

Een IPC-unit is een overkoepelend thema waarin alle zaak- en creatieve vakken aan bod komen. De vakken staan bij IPC niet op zichzelf, maar zijn met elkaar verbonden. Leerlingen leren verbanden zien tussen de vakken, nemen actiever deel aan het onderwijs en leren denken vanuit verschillende invalshoeken.

De units hebben een vaste structuur. Leren staat in het IPC-curriculum centraal. Elke unit wordt op een inspirerende manier geopend. De opening is bedoeld om kinderen betrokken en enthousiast te maken. Dan volgt de ‘kennisoogst’. Welke kennis is al aanwezig bij de kinderen? Er wordt onder meer gewerkt met Mindmaps (visuele schema’s) die helpen kinderen in te zien wat ze al weten van een onderwerp.

Dan volgt een uitleg door de leraar met oog voor ‘the big picture’. Eenmaal klaar zijn de kinderen voldoende uitgerust om op onderzoek uit te gaan en hun bevindingen te verwerken. De leerkracht is de coach en in de buurt om waar nodig te helpen. Uiteindelijk sluiten we het thema af waarbij de leeropbrengst gevierd wordt.

21ste-eeuwse vaardigheden zijn heel belangrijk binnen het IPC. Deze vaardigheden worden elk project weer geoefend:

Communiceren

Samenwerken

Probleemoplossend vermogen

Creativiteit

Kritisch denken

Sociale en culturele vaardigheden

ICT-basisvaardigheden

Informatievaardigheden

Mediawijsheid

Computational thinking (stapsgewijs denken)

Zelfregulering

De thema’s waar wij dit jaar mee aan de slag gaan zijn de volgende:

· Hoe wij leren (ons brein)

· Schilderijen, foto’s en afbeeldingen

· Ontdekkingsreizigers en avonturiers

· Uitvindingen en machines

· Chocolade

· Mode

· Red de wereld

U wordt via de nieuwsbrief op de hoogte gehouden van onze thema’s en de doelen waar we aan werken.

Engels: We werken op school met de methode Groove me. Dit zijn Engelse lessen, waarbij een liedje centraal staat. Er is binnen deze lessen veel aandacht voor woordenschat en grammatica. Ook worden de kinderen gestimuleerd om kleine gesprekjes met elkaar te voeren in het Engels. In de lessen wordt het liedje, de artiest of de clip gebruikt om leerlingen Engels te leren, daarbij komen alle vaardigheden aan bod. De lessen beperken zich niet alleen tot de woorden uit het liedje, maar worden uitgebreid met woorden passend bij het thema van de les.

Begrijpend lezen: We werken op school met de methode Tekst Verwerken. Daarnaast gebruiken we ook Nieuwsbegrip.

Tekstverwerken: De leerlingen lezen steeds moeilijkere teksten die verhalend, informatief, directief, beschouwend of argumentatief van aard zijn met begrip en voeren daarbij de volgende leesstrategieën uit:

-Ze zoeken, selecteren en verwerken op een doelbewuste en efficiënte manier informatie uit verschillende bronnen.

-Ze leiden betekenisrelaties tussen zinnen en alinea's

- Ze stellen zelf vragen tijdens het lezen.

-Ze bepalen de hoofdgedachte van een tekst en maken een samenvatting.

-Ze herkennen de structuur van verschillende soorten teksten.

-Ze beoordelen teksten op hun waarde.

Nieuwsbegrip: Nieuwsbegrip is een aanpak waarbij leerlingen teksten lezen over een actueel onderwerp. Bij het lezen van de teksten oefenen leerlingen in het actief en strategisch lezen, om de tekst zo goed mogelijk te begrijpen. Hierbij wordt er veel samengewerkt en gediscussieerd over het onderwerp in de klas. Daarnaast maken de kinderen 1 keer per week vragen over diezelfde tekst, thuis als huiswerk. Dit is online.

Koppeling IPC: Begrijpend lezen is ook een belangrijk onderdeel van IPC. De kinderen leren hier (en in de begrijpend lezen lessen) hoe ze goede informatie kunnen vinden en hoe ze deze kunnen verwerken in hun producten.

Huiswerk: De kinderen maken wekelijks online een les Nieuwsbegrip. Ze hebben hier hun wachtwoord van meegekregen. We starten hier volgende week mee. Het huiswerk wordt op dinsdag meegegeven en moet de dinsdag erop af zijn.

Technisch lezen: We werken met de methode “Estafette” in groep 6. We leren hierbij woorden lezen die op elkaar lijken en leren deze woorden sneller lezen. Ook moeten de kinderen hierbij hardop lezen en krijgen ze een leesboekje waarin gelezen moet worden.

Overig:

Gym: maandag en vrijdag

Traktaties: Als uw kind jarig is mag er natuurlijk getrakteerd worden. Het is wel de bedoeling dat dit een gezonde traktatie is.

Muziek: Op donderdag krijgt groep 6 muziekles van meester Nico

Spreekbeurt en boekbespreking: 1x per jaar houden de kinderen zowel een boekbespreking als een spreekbeurt.

Op tijd komen: De lessen beginnen precies om half 9. Alle kinderen moeten dus op tijd in de klas zitten.

Hoofdluis: Omdat er op school nu geen controle kan plaatsvinden, graag uw kind thuis controleren. Als er luizen of neten worden aangetroffen, graag bellen met school.

Startgesprekken: Volgende week krijgt u een uitnodiging om u, met uw kind, in te schrijven voor de startgesprekken. Deze vinden online plaats op Zoom.

Telefoongebruik op school: Wij zijn niet verantwoordelijk voor de telefoons van de kinderen op school. Mochten er telefoons meegenomen moeten worden voor een IPC-les, dan hoort u dit van de leerkracht.

Adreswijzigingen: Dit kunt u zelf via het ouderportaal in Parnassys wijzigen. Dit geldt ook voor wijzigingen in het e-mailadres.

Ik hoop dat ik jullie alvast een hoop informatie heb kunnen geven. Ik blijf natuurlijk altijd beschikbaar voor vragen! Ik hoop dat we er met elkaar een mooi schooljaar van gaan maken! Ik zie jullie, met jullie kind bij de startgesprekken op Zoom!


Nieuwsbrief 14 augustus

Nieuws uit de klas:

Maandag gaan we weer naar school! Ik hoop dat iedereen een fijne vakantie heeft gehad. In deze eerste informatiebrief alvast de eerste belangrijke zaken.

Gymrooster: De kinderen uit groep 6 gymmen op maandag en vrijdag.

Informatieavond: De informatieavond van 2 september kan door de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. U wordt op 21 augustus middels een brief van de leerkracht geïnformeerd.

Startgesprekken: In de week van 31 augustus zullen de startgesprekken plaatsvinden. U ontvangt hier een uitnodiging voor van de leerkracht.

Bibliotheek: Graag attenderen wij u erop dat kinderen tot 18 jaar gratis lid kunnen worden van de bibliotheek!

Oortjes: Ieder kind heeft voor de Chromebooks eigen oortjes of een koptelefoon nodig. Wilt u deze meegeven?

IPC unit: Zo leren wij

We starten dit schooljaar met de IPC unit: zo leren wij. We leren over de werking van de hersenen en hoe ze getraind kunnen worden. Ook leren wij over het belang van een juiste mindset.

Elke dag leren we allerlei verschillende nieuwe dingen – waarmee we de kennis, de vaardigheden en het begrip verkrijgen die we nodig hebben om succesvolle volwassenen te worden. Door meer te weten te komen over hoe we leren, en hoe we ons leren kunnen verbeteren, zullen we beter in staat zijn om het hoofd te bieden aan de vele uitdagingen die ons nog te wachten staan.

In deze unit leren we:

· hoe verschillende mensen leren

· over het belang van oefenen bij het leren van een vaardigheid

· hoe de hersenen werken

· hoe we verbindingen kunnen maken binnen ons leren

· hoe we ons leren met anderen kunnen delen

· waarom het belangrijk is om te leren van andere kinderen en van andere culturen van over de hele wereld

· hoe positief denken ons kan helpen om ergens in te slagen

· hoe we goed kunnen zorgen voor onze hersenen

· hoe we een school zo kunnen ontwerpen dat er zo goed mogelijk geleerd kan worden