Nieuwsbrief groep 1 en 2

Informatiebrief groep 1 en 2 schooljaar 2020-2021.

Hartelijk welkom in groep 1 en 2.

Graag zouden wij ons willen voorstellen. Op maandag t/m woensdag staat Marike van der Horst voor de groep. Op donderdag en vrijdag staat Sonja Helmonds voor de groep. Wij werken al ongeveer 20 jaar met veel plezier op de Bernardusschool en werken al een lange tijd samen. We hebben ook jaren in de kleuterbouw gewerkt en vinden het prettig om samen naar de ontwikkeling van kinderen te kijken.

Wij zijn via de mail te bereiken: m.vanderhorst@atscholen.nl en s.helmonds@atscholen.nl. Voor de intakegesprekken van de nieuwe kinderen zullen wij een afspraak met u maken. In groep 1 en 2 houden we geen startgesprekken zoals in de andere groepen. Heeft u wel behoefte aan een startgesprek met ons kunt u dit ook aangeven via de mail. Wij sturen u de link om een afspraak in te plannen. Op dit moment zullen deze gesprekken via Zoom verlopen.

In november en maart zijn er tienminutengesprekken, hiervoor ontvangt u een uitnodiging.

Graag ziekmeldingen altijd voor 08.30 even doorgeven, telefonisch of via onze mail. Vanaf 5 jaar is uw kind leerplichtig. Indien u buitengewoon verlof wilt aanvragen gaat dit via de directie.

Opleiden in school:

Wij ontvangen studenten van de Hogeschool Utrecht. De komende periode hebben wij op donderdag een tweedejaars student. Haar naam is Jasmijn van de Kuilen en volgt haar studie aan de ALPO. Dit is een gecombineerde studie van PABO en Onderwijswetenschappen. Jasmijn leert dus lesgeven maar verdiept zich ook in de ontwikkeling van het leerproces van kinderen.


Een dag in groep 1 en 2:

Als de kinderen op school komen brengen ze hun tas en jas in de locker en starten wij om 8.30 uur. De gymschoenen van de kinderen kunnen ook in deze locker op school blijven. Het is fijn als de gymschoenen en de beker en broodtrommel voorzien zijn van de naam van uw kind.


Dagindeling:

Bij binnenkomst starten we in groep 1 en 2 iedere ochtend aan de tafel met materialen uit de kast. De kinderen kunnen meteen spelen aan de tafel.

Als alle kinderen er zijn dan gaan we in de kring. We starten iedere dag met het benoemen van de dag en het dagritme. We hebben verschillende kringactiviteiten. We werken aan de hand van de IPC thema’s en bieden het spelenderwijs aan. Tijdens de kring behandelen we:


Taalactiviteiten:

Wij werken aan de volgende onderdelen van taal:

- zinsbouw, vertellen

- woordenschat

- rijmen

- aanbieden van letters

- auditieve analyse: op het gehoor een woord uit elkaar halen (k-i-p) (hakken)

- auditieve synthese: op het gehoor woorden 1 geheel maken (plakken)

- visuele synthese: het zien van een woord en de letters erbij zoeken.

Zet een rondje om de letters die samen het woord k-i-p maken

- auditieve discriminatie:

Voorbeeld: Zijn deze twee woorden hetzelfde 'man' en 'maan'?

- visuele discriminatie: letters die op elkaar lijken onderscheiden (d,p,b)


Rekenactiviteiten:

• Ruimtelijke oriëntatie

• Vergelijken, sorteren en ordenen

• Meten en wegen

• Tellen en getalbegrip

We werken met de methode Rekenrijk en Met sprongen vooruit. In de kring bewegen we veel tussendoor maar doen ook 5 minuten spelletjes. Aan het einde van de kring lezen we een prentenboek voor wat bij het thema past.

Buiten spelen:

Na de kring spelen we buiten met de materialen en spelen we in het zand. Tijdens het buiten spelen coachen we de kinderen bij spelsituaties en observeren we het spel en de grove motoriek.

Na het buiten spelen en het opruimen van de materialen verzamelen we bij de muur en gaan we samen naar binnen.


Eten en drinken:

We eten en drinken met een gezond tussendoortje of fruit en sap of water. Tijdens het eten en drinken lezen we een boek voor.

Spelen en werken:

We werken voor groep 2 met een weektaak. Groep 1 mag hier aan mee doen maar dit is niet verplicht. We werken met een kiesbord en een planbord. Op het kiesbord zetten de kinderen hun kaartje in welke hoek ze gaan spelen of waar ze mee gaan werken. Met het planbord plannen ze op welke dag ze hun taak gaan doen. We hebben ook maatjestaken dan moet je samen een taakje uitvoeren. We wisselen de maatjes iedere week. We spelen ook in themahoeken. Op dit moment leren wij hoe je kunt spelen in de hoeken en welke afspraken erbij horen.


IPC:

We zijn een IPC school en werken bij de kleuters met verschillende thema’s. We houden u via de nieuwsbrief op de hoogte welk aan welk thema wij werken met de kleuters.

De volgende thema’s komen aan bod komend schooljaar in groep 1 en 2:

Zo spelen wij , aan tafel, speuren en verzamelen, huis en thuis, van A naar B en poppentheater.

Bij IPC ligt de nadruk op doelbewust leren. Kinderen weten precies wat het doel is van elke les en activiteit. Het gaat nadrukkelijk om het leren van vaardigheden en bij de kleuters vooral het spelenderwijs leren en ontdekken. Er wordt rekening gehouden met de verschillende manieren waarop kinderen leren en de leerstof tot zich nemen. IPC gaat uit van 'samenwerkend leren'. De aanbieding van de thema's verloopt langs een vaste structuur. Telkens wordt nagegaan wat de kinderen al weten (kennisoogst). Vervolgens wordt besproken wat ze nog meer over het onderwerp willen leren. Aan het einde van het thema volgt de afronding.

Vreedzame School:

De Vreedzame school is een sociaal-emotionele methode. Het wordt in het begin 2x per week aangeboden, daarna 1 x per week.

Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat en de vorming van leerlingen.

- sociale vaardigheden zijn van groot belang.

- kinderen leren op een positieve manier met elkaar om te gaan maar ook verantwoordelijk te zijn voor hun gedrag.

- we oefenen sociale vaardigheden spelenderwijs.

- kinderen leren om beslissingen te nemen en een actieve bijdrage te leveren aan de sfeer en de gang van zaken in de groep.

- het zorgt niet alleen voor een goede sfeer maar ook voor een goed werkklimaat zodat er goed geleerd kan worden.

Blok 1 wij horen bij elkaar (gaat over de groepsvorming)

Blok 2 we lossen conflicten zelf op (conflictoplossing)

Blok 3 we hebben oor voor elkaar.(communicatie binnen de groep)

Blok 4 we hebben hart voor elkaar, (gevoelens)

Blok 5 we dragen allemaal ons steentje bij (over actief meedenken)

Blok 6 we zijn allemaal anders (over verschillen en overeenkomsten)

Belangrijk is dat we heel veel situaties met aap en tijger uitspelen in toneelstukjes. Zo wordt het voor de kinderen vaak duidelijk wat we bedoelen met samen delen en samen spelen. Ook lezen we veel prentenboeken voor die bij de thema’s horen.


Motorische ontwikkeling: We spelen iedere dag buiten. We hebben ook iedere dag gym in de speelzaal. We wisselen de gymles af met spellessen en het werken met materialen. De kinderen genieten zichtbaar van de spelletjes en het klimmen en klauteren in de materialen. • Grove motoriek: balanceren, klimmen, schommelen, zwaaien, koprol maken, springen, hardlopen, mikken, vangen en gooien, tikkertje, bewegen op muziek.

• Fijne motoriek: kralenmozaiëk, prikken, knippen, scheuren, binnen de lijntjes kleuren, goede potloodgreep, schrijfpatronen overtrekken, schrijfbeweging vanuit de vingers.


Engels: Met Engels doen wij spelletjes, zingen wij liedjes (nu door corona even niet), bewegen wij en sluiten de lessen aan bij onze IPC thema’s. We lezen ook Engelse prentenboeken voor.


Groepspagina: Er is een groepspagina voor groep 1 en 2 waar u met deze link kunt komen. Hierop plaatsen wij regelmatig informatie over de gebeurtenissen in de klas. https://sites.google.com/view/kbsbernardus/homepage


Luizencontrole: Wilt u regelmatig uw kind controleren op hoofdluis. In verband met corona vinden er geen controles plaats op school. Wilt u zo vriendelijk zijn om het wel door te geven aan ons als uw kind luizen of neten heeft. Wij kunnen dan de ouders van de groep inlichten


Klassenmoeders: De klassenmoeders van groep 1 en 2 voor dit schooljaar zijn Joëlle de moeder van Tommy en Anne-Claire de moeder van Floris.


Voortgang en rapportage: Wij volgen de ontwikkeling van uw kind en maken gebruik van de observatielijsten die wij invullen en tijdens de 10 minutengesprekken met u zullen bespreken. Aan het einde van het schooljaar krijgt uw kind de lijsten mee in een rapportmap. Indien er bijzonderheden zijn over de ontwikkeling van uw kind dan zorgen we ervoor dat u op de hoogte wordt gesteld. Om uw persoonlijke gegevens up to date te houden heeft u een inlogcode nodig. Wanneer u deze code niet heeft ontvangen kunt u dit bij de administratie doorgeven: info@kbsbernardus.nl


Zelfstandigheid: Natuurlijk helpen wij de kinderen met de rits of het strikken van veters, wij vinden het echter wel belangrijk dat de kinderen oefenen met het zelf aan-en uitkleden. Wilt u dit thuis ook oefenen? Wij hopen dat deze informatie duidelijk is en mochten er nog vragen zijn dan horen wij dit graag.


Wij hebben veel zin om met uw kind te werken dit schooljaar,

Hartelijke groet, Sonja en Marike

----------------------------------------------------------------------------------

Nieuwsbrief groep 1 en 2

Naam leerkracht: Lisanne, Sonja, Tine en Marike

Datum: 10 maart 2021


Nieuws uit de klas:

Wat is het fijn om de kinderen weer in de groep te hebben. Zoveel fijner om samen te spelen, leren, zingen, dansen met elkaar. Juf Tine en juf Lisanne hebben de kinderen al goed leren kennen de afgelopen weken. Het is voor de kinderen fijn om te werken in de kleinere groepen, zo is er meer aandacht voor hen. We merken ook dat de kinderen het heerlijk vinden om op bepaalde momenten weer met de hele groep samen te zijn. Welkom Van harte welkom aan Gijs en Lela op de Bernardusschool.

Speuren en verzamelen

We werken met het thema: Speuren en verzamelen. In de tussenruimte hebben we een boswachtershuis gemaakt. Hier spelen de kinderen het rollenspel van de boswachter. De boswachters kunnen in boeken lezen hoe ze de dieren uit het bos moeten verzorgen. Er zijn dieren zoals de haas en muis om voor te zorgen. Met de vergrootglazen onderzoeken de kinderen kleine diertjes. Met de verrekijker zoeken de kinderen naar vogels in de lucht. Volgende week gaan we een kunstwerk maken met natuurlijke materialen. De kinderen verzamelen materiaal op het plein. Fijn dat er ook al zoveel materiaal thuis is verzameld. De leerlingen leren ook hoe je je eigen mening kunt geven over een kunstwerk.



We leren het versje van het egeltje:

Er woonde een egeltje onder de heg.

Die gaf op een morgen 5 stekeltjes weg.

1 aan de wezel. 1 aan de vos.

1 aan de aardigste muis van het bos.

Daarna nog 1 aan zijn buurman, het zwijn.

En 1 aan zijn vriendje, het wilde konijn.

Nu missen er stekeltjes op egeltjes lijf.

Toe tel ze nog even: 1,2,3,4,5.

Maar doet in het bos iemand stout of gemeen.

Dan komen de dieren en prikken meteen.


Er zijn veel boeken waar de kinderen van genieten zoals de Gruffalo, Vos en Haas en Wij gaan op berenjacht. Dit boek lezen we ook in het Engels: We’re going on a bear hunt. In de kring spelen we dit boek ook in beide talen na.

De Vreedzame School

De kinderen leren hoe ze een conflict weer goed kunnen maken. Als we ruzie hebben stoppen we en worden weer rustig. Dan bedenken we een goede oplossing. En we maken het weer goed.

Jarig

Saar is 5 jaar, wat een fijn feest was dat!Jaime is 6 jaar geworden, dat was ook een heel gezellig feestje! Op 31 maart wordt Jacob 6 jaar, alvast van harte gefeliciteerd!


Studiedag

Maandag is er een onderbouwstudiedag, de onderbouwleerkrachten zijn deze dag in de bovenbouw aan het werk. De kinderen van groep 1 t/m 4 zijn vrij deze dag.


Stagiaire

Juf Jantineke loopt op dinsdag stage in de groep van Sonja en Marike.


Klassenouders

Joëlle, de moeder van Tommy en Anne-Claire, de moeder van Floris zijn onze klassenmoeders. Open dag: Op woensdag 17 maart is er een virtuele dag van onze school en alle andere ATscholen. Via de website kunt u zich hiervoor aanmelden: https://www.kbsbernardus.nl/17-maart-virtuele-open-dag Het is fijn als u dit aan belangstellenden zou willen verspreiden.


Inloop

De inloop is van 8.15 tot 8.30 uur, dan staat er een leerkracht bij het hek om de kinderen te ontvangen. Om 8.30 uur willen we ook echt beginnen met de dag in de groep.
Hartelijke groet, van Lisanne, Sonja, Tine en Marike

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwsbrief groep 1 en 2

Naam leerkracht: Sonja Helmonds en Marike van der Horst

Datum: 9 december 2020

Nieuws uit de klas:

Welkom

Van harte welkom aan Vince. Hij start na de kerstvakantie bij ons op school.

Sinterklaas

Wij kijken terug op een heerlijke Sinterklaastijd met de kinderen met als hoogtepunt het bezoek van Sinterklaas en pieten afgelopen vrijdag.

Alle kinderen hebben bij Sinterklaas hun cadeautje opgehaald en een kunst laten zien.

De kinderen hebben ook heel hard gezongen. Wat knap hoe goed ze de liedjes kennen.

Op de groepspagina hebben wij foto’s geplaatst van de kinderen tijdens het werken in de verschillende hoeken.

https://sites.google.com/prod/view/kbsbernardus/homepage/groep-1-en-2

Kerst

Tot de kerstvakantie werken we met het thema kerst. In de tussenruimte hebben we een stal gemaakt. Hier spelen de kinderen het kerstverhaal na. Aan het einde van de werktijd spelen we dit verhaal voor de andere kinderen van de klas. Jozef en Maria zijn in de stal en Jezus wordt geboren. Er komen engelen die het goede nieuws gaan vertellen aan de herders en schaapjes op het veld.


Kerststukjes

Volgende week gaan we kerststukjes maken, de spullen hiervoor verzorgen wij.

Op donderdag 17 december vieren we Kerst op school. De kinderen hoeven geen lunch mee te nemen, deze wordt verzorgd door de ouderraad.

We gaan de tafels mooi versieren in de speelzaal en zullen daar lunchen met elkaar.

Na de kerstvakantie is het IPC thema: Het poppentheater.

Kinderen doen ervaringen op met allerlei vormen van poppentheater, zoals de poppenkast, de verteltafel en het schimmenspel. Als hulpjes van een poppenspeler ontdekken ze wat er allemaal komt kijken bij het maken van een theatervoorstelling en spelen ze prachtige voorstellingen!

Feesten en vieringen op de Bernardus in coronatijd.

Feesten en vieringen op school gaan dit schooljaar voor zover mogelijk door.

Per activiteit zullen we u informeren welke invulling we eraan gaan geven. Uiteraard met in achtneming van de richtlijnen vanuit de overheid. Voor de kinderen zijn de activiteiten net zo feestelijk als andere jaren. Voor u als ouder is het jammer dat u minder van het feest op school mee kunt maken.

Foto’s Sinterklaas

De foto’s van het Sinterklaasfeest krijgt u via een aparte link toegestuurd.

Kerstvakantie

Vrijdag 18 december begint om 12 uur de kerstvakantie tot maandag 4 januari.

We wensen jullie alvast een hele fijne tijd met de kinderen.

Klassenouders:

Joëlle, de moeder van Tommy en Anne-Claire, de moeder van Floris zijn onze klassenmoeders.

Inloop:

De inloop is van 8.15 tot 8.30 uur, dan staat er een leerkracht bij het hek om de kinderen te ontvangen. Om 8.30 uur willen we ook echt beginnen met de dag in de groep.

Hartelijke groet, van Sonja en Marike

--------------------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwsbrief groep 1 en 2, 11 november 2020

Naam leerkracht: Sonja Helmonds en Marike van der Horst

Datum: 11 november 2020

Nieuws uit de klas:

Welkom

Van harte welkom aan Sylvester, Jaivin en Riva, zij worden binnenkort 4 jaar en hebben al een paar ochtenden meegedraaid. Een fijne tijd op de Bernardus gewenst.

Letter van de week:

Deze week is de -p- de letter van de week. De kinderen hebben al veel woorden bedacht. Hierna zijn de aa en r aan de beurt.

IPC unit: Huis en thuis/houses and homes.

Deze week sluiten we de IPC unit: huis en thuis af. We maken van de huishoek een Sinterklaashoek. De kinderen gaan als piet of sint verkleed cadeautjes in pakken, pepernoten bakken, schrijven in het grote boek, varen met de boot, de weg zoeken op de kaart en cadeautjes rond brengen.

Op de groepspagina plaatsen wij foto’s plaatsen van de kinderen tijdens het werken in de verschillende hoeken.


https://sites.google.com/prod/view/kbsbernardus/homepage/groep-1-en-2

Tien minutengesprekken.

In de week van 23 november willen we u gelegenheid geven voor een 10-minutengesprek. Deze gesprekken gaan over het welbevinden en de ontwikkeling van uw kind. Volgende week ontvangt u een link voor de datumprikker. Wij vullen voor de kinderen een observatielijst in en deze sturen wij via de mail toe. (het eerste rapport krijgen de kinderen in februari).

Voor de kinderen die na de zomervakantie 4 jaar zijn geworden houden wij de ontwikkelingen bij maar vullen wij nog geen observatielijst in. Deze kinderen krijgen hun eerste rapport (met observatielijst) in februari.

Groep 2

De kinderen van groep 2 plannen iedere

week 2 of 3 taken. Ze bepalen zelf op

maandag op welke dag van de week ze

hun taken gaan doen. Enkele taken die

de kinderen gedaan hebben:

- Een huis maken op de kralenplank.

-Het nabouwen vanaf een zelfbedacht en geplakt voorbeeld.

- Een huis maken met hamertje tik:

Groep 1

De kinderen van groep 1 hebben nog geen verplichte taken maar worden wel uitgedaagd om een taakje te doen. Deze weken laten we hen kennismaken met het materiaal in de klas zoals memory, puzzels, domino.

De vreedzame school

In blok 2 leren de kinderen om ruzies zelf op te lossen. Met behulp van prentenboeken, rollenspel en aap en tijger leren en ervaren de kinderen dat het fijn is om samen te spelen en te werken.

Een compliment wordt een opsteker genoemd en de kinderen leren elkaar opstekers te geven. De kinderen leren dat je best boos mag zijn, maar dat je elkaar geen pijn mag doen. We praten met elkaar over hoe we rustig kunnen worden.

We oefenen met ‘om de beurt’, bijvoorbeeld door het spelen van gezelschapsspelletjes waarbij je op je beurt moet wachten. Ook is er aandacht voor wie er dan als eerste mag: soms ik, soms jij.

We gebruiken een aftelversje:

Wij gaan spelen

Wij gaan delen

Dat is fijn

Wie mag ‘m zijn?

We gebruiken de los het op-kaart:

Klassenouders:

Joëlle, de moeder van Tommy en Anne-Claire, de moeder van Floris zijn onze klassenmoeders.

Luizen:

Willen jullie de kinderen regelmatig controleren op hoofdluis?

Inloop:

De inloop is van 8.15 tot 8.30 uur, dan staat er een leerkracht bij het hek om de kinderen te ontvangen. Om 8.30 uur willen we ook echt beginnen met de dag in de groep. Fijn dat de meeste kinderen op tijd binnen zijn, zodat we samen de dag kunnen starten en de leerkrachten op het plein in hun groep kunnen beginnen.

Studiedag:

Op vrijdag 27 november is er een studiedag voor de onderbouw. De kinderen van groep 1 t/m 4 zijn dan vrij.

Hartelijke groet, van Sonja en Marike

----------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwsbrief groep 1 en 2

Naam leerkracht: Sonja Helmonds en Marike van der Horst

Datum: 21 oktober 2020

Nieuws uit de klas:

Welkom

Van harte welkom aan Juwain en Benjamin, zij zijn 4 jaar geworden en na de herfstvakantie gestart bij ons in de groep. Vesper wordt volgende week 4 jaar, haar wensen we ook een fijne tijd toe op de Bernardusschool.

Letter van de week:

Deze week is de -m- de letter van de week. De kinderen hebben al veel woorden bedacht. Hierna zijn de s p aa en r aan de beurt.

IPC unit: Huis en thuis/houses and homes.

In deze unit leren kinderen van alles over wonen: de buiten- en de binnenkant van huizen, de tuin, hoe het komt dat je je ergens thuis voelt en wat er allemaal komt kijken bij een verhuizing. Ze ontdekken huizen wereldwijd en maken hun eigen droomhuis!


In de huisplaats ontdekken ze:

• Uit welke elementen een huis bestaat

• Wat er allemaal in een huis te vinden is en hoe je dat gebruikt

• Wie er allemaal in een huis wonen en welke gewoontes zij hebben

• Welke verschillende kamers een huis heeft

• Dat het belangrijk is om je huis schoon te houden en hoe je dat doet

• Hoe en waarmee je een tuin in kunt richten

• Hoe het gaat als je gaat verhuizen

• Wat een fijne plek in het huis is en wat je daar doet

• Dat huizen in andere landen er anders uit kunnen zien

• Dat het wennen is om te wonen in een ander land vanwege andere taal

• en gewoonten


In de bouw- en constructieplaats ontdekken ze:

• Van welke verschillende materialen huizen gemaakt zijn

• Welke materialen ze kunnen gebruiken om een huis te bouwen

• Dat je een bouwtekening nodig hebt om een huis te kunnen bouwen

• Welke verschillende soorten huizen er zijn

• Hoe je een specifieke kamer kunt ontwerpen en inrichten

• Hoe je van verschillende constructiematerialen een huis kunt bouwen

• Wat er nodig is om je eigen tuin aan te leggen

• Hoe je een huis bouwt waar je zelf in past

• Dat over de hele wereld huizen verschillend gebouwd worden en er anders uitzien

• Dat de indelingen van huizen overeenkomsten en verschillen hebben

• Dat bepaalde voorwerpen horen bij bepaalde kamers

In de informatieplaats ontdekken ze:

• Hoe ze meer te weten kunnen komen over huizen door boeken, afbeeldingen en internet

• Hoe ze de computer kunnen gebruiken om hun eigen huis te ontwerpen

• Welke verschillende soorten huizen er zijn

• Hoe je alle onderdelen van een huis noemt

• Dat elke kamer in huis een andere inrichting heeft

• Dat over de hele wereld verschillende huizen zijn

• Hoe je weet dat huizen te koop staan

• Wanneer je wel of niet graag in een huis wilt wonen

• Welke overeenkomsten en verschillen er zijn tussen hun eigen huis en een ander huis

• Hoe je met elkaar kunt communiceren als je naar een ander land verhuist

• Hoe en wat je buiten kunt spelen

• Dat er vroeger ook buiten werd gespeeld met dezelfde en andere spelletjes

• Dat over de hele wereld verschillende huizen zijn


In het atelier ontdekken ze:

• Welke materialen en technieken ze kunnen gebruiken om hun eigen huis te maken

• Welke kleuren ze mooi bij elkaar vinden passen

• Dat iedere kamer een andere sfeer kan hebben

• Hoe je droom-/fantasiehuis er van binnen en buiten uitziet en waar deze op wereld komt te staan

• Hoe je je eigen ideeën kunt laten zien door verschillende materialen te gebruiken

• Je mening te geven over de verschillende kunstwerken

• Welke vervoersmiddelen je kunnen helpen om te verhuizen


• Hoe je in droom-/fantasiehuis rekening houdt met de toekomst

• Hoe je al je spullen gaat verhuizen naar je droom-/fantasiehuis


Op de groepspagina zullen wij foto’s plaatsen van de kinderen tijdens het werken in de verschillende hoeken.


Groep 2

De kinderen van groep 2 plannen iedere week 2 of 3 taken. Ze bepalen zelf op

maandag op welke dag van de week ze hun taken gaan doen. Deze week zijn de

taken:

-Het nabouwen vanaf een voorbeeld.

-Het tekenen van de mensen en dieren die bij jou thuis wonen. Samen met de kinderen hebben we succescriteria opgesteld. Een mens moet in ieder geval een hoofd, lijf, 2 armen en 2 benen hebben. Daarna hebben de kinderen er met 5 houten stokje een huis omheen gemaakt.

We zijn bezig met tellen tot en met 20 en het herkennen van de cijfers tot en met 10. De volgende stap is het tellen met sprongen van 2.

Met de huisjes oefenen we dit in de kring.

Ook de begrippen: even en oneven komen aan bod.


Groep 1

De kinderen van groep 1 hebben nog geen verplichte taken maar worden wel uitgedaagd om een taakje te doen. Deze week vouwen zij een huis en

maken daar een deur en ramen in.


Taal

We leren dat een boek een voor en achterkant heeft. Wat de kaft is en wat de titel van het boek is. Het boek dat tijdens het thema centraal staat: Het huisje dat verhuisde.


De kinderen leren het versje:

Welkom in mijn huisje

Een huisje met een dak

En heel veel kleine kamertjes

Kijk rond op je gemak

Hier boven is de zolder

De kelder die zit laag

In de keuken staat mijn (papa, mama, opa, oma…)

Want die kookt vandaag

Het bad is in de badkamer

Met een toilet erbij

Maar de allermooiste kamer

Dat is die van mij.


De vreedzame school

In blok 2 leren de kinderen om ruzies zelf op te lossen. Met behulp van prentenboeken, rollenspel en aap en tijger leren en ervaren de kinderen dat het fijn is om samen te spelen en te werken.

Een compliment wordt een opsteker genoemd en de kinderen leren elkaar opstekers te geven. De kinderen leren dat je best boos mag zijn, maar dat je elkaar geen pijn mag doen. We praten met elkaar over hoe we rustig kunnen worden.


Klassenouders:

Joëlle, de moeder van Tommy en Anne-Claire, de moeder van Floris zijn onze klassenmoeders.

Luizen:

Willen jullie de kinderen regelmatig controleren op hoofdluis?

Inloop:

De inloop is van 8.15 tot 8.30 uur, dan staat er een leerkracht bij het hek om de kinderen te ontvangen. Om 8.30 uur willen we ook echt beginnen met de dag in de groep.

Hartelijke groet, van Sonja en Marike


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Nieuwsbrief groep 1 en 2

Naam leerkracht: Sonja Helmonds en Marike van der Horst

Datum: 23 september 2020

Nieuws uit de klas:

Welkom

Stijn en Tobias worden komende week 4 jaar en komen bij ons in de groep. Van harte welkom op de Bernardusschool.

Kinderboekenweek:

Vanaf woensdag 30 september is het kinderboekenweek.

Het thema: EN TOEN?

Tijdens de Kinderboekenweek® 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid.

Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!

Voor iedere klas hebben we mooie boeken over geschiedenis besteld, we leren de dans van kinderen voor kinderen en kinderen uit de bovenbouw gaan voorlezen in de onderbouw.

Letter van de week:

De k is de letter van de week. De kinderen hebben al veel woorden bedacht.

IPC unit: Aan tafel.

In de IPC unit Aan tafel, gaan de kinderen leren en ontdekken over voeding.

In de tussenruimte hebben wij een restaurant gemaakt, hier ontdekken de kinderen:

• Hoe je met elkaar aan tafel eet, hoe je buiten de deur eet en hoe je eigen restaurant kunt inrichten

• Welke mensen er in een restaurant werken en wat die mensen doen

• Hoe je eten kunt klaarmaken

• Hoe je een tafel mooi kunt dekken en gezellig kunt maken

• Dat er een voor-, hoofd- en nagerecht bestaat en dat de volgorde en de tijd ertussen belangrijk is

• Wat er stap voor stap gebeurt als je een restaurant binnenkomt

• Welke verschillende restaurants er zijn

• Dat er over de hele wereld verschillende restaurants en eetgewoontes zijn

In de bouw- en constructieplaats ontdekken de kinderen:

• Dat je een plattegrond/tekening kunt maken van een keuken en een restaurant waardoor duidelijk is hoe dat restaurant eruit ziet

• Dat de grootte van de keuken en het restaurant bepaalt hoeveel mensen je tegelijk kunt bedienen

• Hoe je met constructiemateriaal een gezonde maaltijd kunt bouwen

• Hoe je een plan kunt maken voor het recyclen van materialen om meubels van te maken

• Hoe je een restaurant uit een ander land kunt bouwen

In de zand- en waterplaats ontdekken ze:

• Hoeveel zand en/of water nodig is om onze eigen gerechten te maken

• Hoe ze hun eigen gerechten er aantrekkelijk uit kunnen laten zien

• Hoe ze hun eigen drankjes kunnen maken

• Dat er in de wereld verschillende soorten keuken- en eetgerei bestaan om gerechten te maken en te eten

• De verschillende vormen en maten van verpakkingen en dat er in sommige verpakkingen evenveel, meer of minder past

• Hoe je zorgvuldig met materialen om gaat en zorgt voor een goede hygiëne

In de informatieplaats ontdekken ze:

• Eigenschappen van gezonde en ongezonde voeding en hoe je voedselproducten op gezond en ongezond sorteert

• Dat er verschillende eetgewoontes zijn

• Hoe je eetpatroon eruitziet en hoe je daar een dagboek over bij kunt houden

• Hoe je mensen kunt leren hoe zij moeten werken in een restaurant

• Welke gezonde recepten ze in ons restaurant gaan serveren en hoe we hier een menukaart voor kunnen maken

• Welke soorten restaurants er zijn

• Bij welke feesten er welke gerechten gegeten worden in binnen- en buitenland

Op de groepspagina zullen wij foto’s plaatsen van de kinderen tijdens het werken in de verschillende hoeken.

https://sites.google.com/prod/view/kbsbernardus/homepage/groep-1-en-2

Groep 2

De kinderen van groep 2 plannen iedere week 2 of 3 taken. Ze bepalen zelf op maandag op welke dag van de week ze hun taken gaan doen. Deze week zijn de taken: stempelen van een menukaart, schrijfpatronen van de kok en met hun maatje in de zandtafel werken. Hier maken en versieren zij taarten. Iedere week hebben de kinderen een ander maatje. Zo leren zij samenwerken met alle kinderen.

Groep 1

De kinderen van groep 1 hebben nog geen verplichte taken maar worden wel uitgedaagd om een taakje te doen. Afgelopen week knipten en plakten veel kinderen soep en deze week stempelen zij lettersoep.

De vreedzame school

In blok 2 leren de kinderen om ruzies zelf op te lossen. Met behulp van prentenboeken, rollenspel en aap en tijger leren en ervaren de kinderen dat het fijn is om samen te spelen en te werken.

Een compliment wordt een opsteker genoemd en de kinderen leren elkaar opstekers te geven. De kinderen leren dat je best boos mag zijn, maar dat je elkaar geen pijn mag doen. We praten met elkaar over hoe we rustig kunnen worden.

Klassenouders:

Joëlle, de moeder van Tommy en Anne-Claire, de moeder van Floris zijn onze klassenmoeders.

Luizen:

Zo nu en dan komt er bij enkele kinderen hoofdluis voor. Dat kan ieder kind en iedere volwassene overkomen en is ook geen schande. Hoofdluizen zijn kleine, grauwe beestjes, die veel jeuk veroorzaken. Als u neten of luizen bij uw kind vindt, wilt u dit dan altijd melden aan de school, liefst nog dezelfde dag? Dit is belangrijk om verdere verspreiding tegen te gaan. Als u nog vragen hebt, horen wij dat graag. Graag adviseren wij om te behandelen volgens de richtlijnen van de RIVM en de kinderen geen los haar te laten dragen. https://www.rivm.nl/hoofdluis

Hartelijke groet, van Sonja en Marike