Verslag 'Regie in de Regio', 'Luister ook eens naar mij!'

Verslag Ouderplatform Zuid-Holland Zuid, 'Regie in de Regio', thema 'Luister ook eens naar mij!' op woensdag 7 april 2021

Luister ook eens naar mij!

De bijeenkomst ‘Regie in de Regio’ via zoom met als thema 'Luister ook eens naar mij!' was een indrukwekkende avond met interessante verhalen van kwetsbare jongeren, ouders en (ervarings)deskundigen.


Slob verbetert passend onderwijs met 25 maatregelen

Onder meer door de lobby van het Ouderplatform Zuid-Holland Zuid verbetert (demissionair) minister Slob (onderwijs) passend onderwijs voor leerlingen, ouders en leraren met 25 maatregelen. Leerlingen en hun ouders krijgen meer te zeggen over passend onderwijs. Zo krijgen leerlingen hoorrecht, zodat zij betrokken worden bij besluiten over hun oplossing. Voor ouders komt er betere informatie en komen er duidelijkere stappen wat ze kunnen doen als ze er met de school niet uitkomen.


Het aanbod voor leerlingen die extra hulp nodig hebben is verbeterd sinds de invoering van passend onderwijs, maar op te veel plekken nog niet goed genoeg. Dat is de conclusie van de evaluatie van passend onderwijs die de minister vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Passend onderwijs is er voor leerlingen die extra hulp nodig hebben, zoals kinderen met een fysieke handicap, ernstige dyslexie of hoogbegaafden.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/04/slob-verbetert-passend-onderwijs-met-25-maatregelen


Slob: ‘Passende ondersteuning voor iedere leerling’

Minister Slob: “Op heel veel plekken hebben we de afgelopen jaren echt stappen gezet naar meer passend onderwijs voor leerlingen die extra hulp nodig hebben. Maar nog niet overal gaat het zoals we willen. Daarom mogen leerlingen voortaan meepraten, wordt voor ouders duidelijker wat er mogelijk is en maken we voor leraren helder wat er van hen verwacht wordt en wat niet. Want we blijven knokken om iedere leerling passende ondersteuning te geven.”


Hoorrecht

Het heeft het Ouderplatform ZHZ en anderen in de lobby heel wat bloed zweet en tranen gekost om leerlingen te betrekken bij besluiten over hun oplossing, maar er komt nu dan toch eindelijk hoorrecht. Leerlingen moeten voortaan kunnen meepraten en bepalen wat ze denken dat ze nodig hebben aan ondersteuning. Dat gebeurt nu nog te vaak niet.


Leerrecht

Een andere maatregel is de invoering van het leerrecht voor leerlingen. Scholen en samenwerkingsverbanden moeten dit recht mogelijk maken. Ook als dat betekent dat er deels of tijdelijk afgeweken moet worden van onderwijstijd of de vaste onderwijslocatie.


Inclusiever Onderwijs

Leerlingen met en zonder ondersteuningsbehoeften moeten vaker samen dicht bij huis naar dezelfde school kunnen. Er zijn al veel van dit soort initiatieven. Deze initiatieven krijgen ruimte om verder uit te breiden. Daarnaast wordt een plan gemaakt om alle scholen in de komende 15 jaar inclusiever te maken.


Slob: ‘In elk samenwerkingsverband een ouder- en jeugdsteunpunt’

Minister Slob: “Ik stel verplicht dat elk samenwerkingsverband, met leerlingen en ouders, een onafhankelijk ouder-en jeugdinformatiepunt inricht. Samenwerkingsverbanden moeten nu al in hun regionale ondersteuningsplan helder maken hoe ze de informatie naar ouders regelen. We breiden dat uit naar de informatie voor leerlingen. En ik maak hierbij dus concreet hoe ik dat voor me zie. Een mooi voorbeeld is het oudersteunpunt in samenwerkingsverband Noord-Kennemerland. Op deze wijze ben ik er zeker van dat alle leerlingen en ouders goede en onafhankelijke informatie krijgen, over hun rechten, de plichten van de school en het aanbod in de regio. Ik doe dit voorstel ook met het oog op de motie Westerveld en Kwint.”


Het Ouderplatform ZHZ heeft een ouder- en jeugdsteunpunt

Het is nu zaak om dat zo snel mogelijk met de samenwerkingsverbanden (SWV) te gaan verbinden. https://sites.google.com/site/ouderszhz/actueel/activiteiten/ouder-en-jeugdsteunpunt

 

Marlies zit in de werkgroep

Het is echt fijn dat ‘onze’ Marlies deelneemt aan de werkgroep, die als opdracht heeft om voor de zomer te komen tot een programma van eisen/handreiking voor de oprichting van deze steunpunten. Marlies van Ouderplatform ZHZ, Floor van Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO) - Amsterdam en Marieke van Ouders & Onderwijs vertegenwoordigen de ouders hierin. Daarnaast zijn er drie vertegenwoordigers van de swv’s, twee van leerlingen en is Mark Weghorst door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aangesteld als procesbegeleider/schrijver. Mark is bekend van ‘Ouders hebben altijd gelijk! Ook als het niet zo is’.

   

Als eerste kwam Nina aan het woord, haar probleem is dat ze op dit moment geen coach heeft waardoor ze ‘stilstaat’. Ze had een vaste coach waarmee ze een goede band had. De coach is helaas uitgevallen met als gevolg dat Nina voor de laatste 2 maanden begeleiding nog aan een nieuwe coach zal moeten wennen. Dit betekent dat Nina weer terug bij af is. Ze krijgt nu niet de hulp die ze nodig heeft, er wordt niet naar haar geluisterd en zo komt ze niet tot ontplooiing.


Een veel voorkomend fenomeen, de verplaatsing van coaches. Een duurzame relatie met vertrouwen is van groot belang voor de kwetsbare jongeren en een constante wisseling van coach werkt hier niet aan mee. Dit probleem is onderkend, er werd aangegeven dat er ook via de politiek aandacht aan zal worden besteed en er druk wordt gelegd op het vinden van een oplossing voor het verduurzamen van de coach-jongere relatie.


Vervolgens kwam Quirine aan het woord die vertelde dat ze wordt klaargestoomd om in Havo 4 van het Insula College in te stromen om het reguliere onderwijs te gaan volgen. Dit traject verloopt naar tevredenheid, al is het bij de huiswerkbegeleiding zo nu en dan onrustig. Quirine neemt geen blad voor de mond en geeft direct aan dat iets haar niet bevalt, ze heeft wel het idee dat er naar haar geluisterd wordt.

Petra van Buren is directeur-bestuurder van de stichting Kernkracht, een belangenorganisatie ter bevordering van psychische, sociale en maatschappelijke gezondheid. Ook werkt ze als regioambassadeur voor het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd in Zuid-Holland en als bestuurslid van stichting ExpEx NL (Experienced Experts). Zij interviewde Brenda over haar ExpEx activiteiten.

Brenda is ervaringsdeskundige/ExpEx en heeft via KernKracht diverse trainingen en cursussen gevolgd zoals de ExpEx training. Ze heeft inmiddels een baan in de zorg. Daarnaast vertegenwoordigt zij als ExpEx de stem van de jongeren bij gemeenten en instellingen. Ze geeft ook voorlichting op middelbare scholen over psychische kwetsbaarheid en andere thema’s.

Het Ouderplatform Zuid-Holland Zuid probeert samen met Petra van Buren weer een ExpEx project vanuit Dordrecht op te zetten. Projecten als ExpEx zijn van groot belang en zouden net als ouderplatformen overal in elke regio heel waardevol zijn. De stem van ouders en jongeren moet gehoord worden. Voor kwetsbare jongeren is het gemakkelijker om met een ExpEx te praten dan met bijvoorbeeld een leerkracht. Ze kunnen ook als maatje/hulpverlener worden ingezet voor de huidige jongeren in de jeugdzorg of als adviseur bij gemeenten of instellingen. Voor meer informatie: www.KernKracht.nl / www.expex.nl /  www.voordejeugd.nl


Hierna kwam Nick aan het woord over zijn ervaring met het onderwijs. Vanwege zijn lichamelijke beperkingen heeft hij zijn havo-diploma behaald op een Mytylschool. Graag wilde hij doorstromen naar het HBO wat hem ten strengste werd afgeraden. Hij werd niet meer bij de gesprekken over zijn vervolgopleiding betrokken en dus niet gehoord. Er werd niet naar zijn mening gevraagd en naar zijn wensen gekeken. Het gaat nu goed met hem, hij woont zelfstandig. Zijn raad is: “beslis niet voor jongeren, zij moeten zelf gehoord worden”.


Nadie vertelde over haar ervaring in de Coronatijd. Voor Valentijnsdag had zij een actie bedacht om liedjes te schrijven voor anderen. Hier zijn veel positieve dingen uit voort gekomen, zo is zij lessen songwriting gaan geven, heeft ze ervaring opgedaan met het opzetten van zo’n project, heeft ze aanvragen voor optredens gekregen, veel interviews gedaan en een workshop geschreven. Haar boodschap was dat je je niet moeten laten weerhouden iets te ondernemen wanneer je snel overprikkeld raakt door bijvoorbeeld autisme.


Tot slot vertelde Jeffrey dat hij vanaf zijn 5e levensjaar in de jeugdhulpverlening heeft gezeten vanwege de situatie waarin zijn ouders zich bevonden. Dit feit achtervolgt hem nog steeds in zijn volwassen leven, al zijn acties worden onder de loep gelegd zonder naar zijn verhaal te luisteren. Ook voor hem geldt: “laat de betrokkene zelf aan het woord”.


Tussen de verhalen door werden er liedjes (af)gespeeld waarin het thema ‘gehoord worden’ aan bod kwam.


Het feit dat er naar kwetsbare jongeren geluisterd moet worden met name met betrekking tot het onderwijs is bekend en kwam ruimschoots aan de orde deze avond. Daarnaast is de verduurzaming van de begeleiding van groot belang. ...


Anouk, 28 april 2021

Wil jij ook graag je verhaal met ons delen? Je kunt over alles met ons praten. Of het nu iets kleins of iets groots is, een vraag of een probleem. Gewoon iets vertellen is ook prima! Er bellen en chatten steeds meer kinderen en jongeren uit Zuid-Holland Zuid met ons. We vinden het fijn als je met ons mailt, belt of chat.

Bel of WhatsApp: 06-43484945