9. Vereeniging voor schoolkinder-voeding

De Vereeniging opende in 1912 feestelijk de deuren van het nieuwe pand aan deGouwestraat. In de voor die tijd hypermoderne keuken kon voor duizenden kinderen worden gekookt. Schoolkinderen uit de buurt, maar ook arme leerlingen uit heel Den Haag konden een maaltijd uit de nieuwe keuken krijgen. Sommige leerlingen aten de maaltijden in het gebouw zelf, voor andere leerlingen werden de maaltijden rondgebracht. Centrale keuken, gaarkeuken, Tafeltje-dekje, pension: het gebouw heeft nadien veel

functies gehad. Nu biedt het onderdak aan bewoners van de Stichting Anton Constandse. Zij verzorgen voor alle bezoekers vandaag een stevige stamppot. U kunt op de binnenplaats nog even rondkijken.

Het menu bestond vooral uit stamppot, soep en melkpap. Als er rijstpap op het menu stond, kreeg ieder kind er eene goed met boter besmeerde stevige snedebrood bij.

De keuken in het nieuwe gebouw was hypermodern. In de kelder stond de stookketel, die op kolen werkte. In de dubbelwandige stoomketel van 550 liter, die ook nog in de winter voor verwarming van het hele pand zorgde, kon een aanzienlijke hoeveelheid eten worden bereid. Al snel kookte de kok zo duizend maaltijden per dag. Ongeveer tachtig eetlokaal begeleidsters werkten ieder dag destapels afwas weg.

In de oorlog was de keuken in gebruik als gaarkeuken. Dat was geen vetpot: per persoon een beetje brood, margarine, koffiesurrogaat, soms een beetje vlees, veel aardappelen, soms wat stroop, en melk. Samen ongeveer 1600 calorieën. Maar in de hongerwinter stond bijna alleen de beruchte bloembollensoep op het menu.

Buurtbewoners stonden er soms twee en half uur voor in de rij.


Foto H.A.W Douwes, Haags Gemeentearchief

Keuken voor kindervoeding Dagblad van Zuid Holland en 's Gravenhage 20-11-1912

Activiteit

In Trixie, Scheldestraat 11, kunt u een interview zien  met de heer H. Scholten, manager van de Gemeentelijke Centrale keuken, over zijn ervaringen.

Gemeentelijke Schoolkindervoeding, ca.1938.

foto: Schimmelpenningh, Haags Gemeentearchief