11. Joods weeshuis

Het Israelitisch weeshuis Ezer Jatom is geopend in 1931. Alle 60 kinderen en hun verzorgers zijn in de nacht van 6 maart 1943 door de bezetter gedeporteerd naar kamp Westerbork en daarna naar vernietigingskamp Sobibor. Daar zijn ze bijna allemaal op 13 maart vermoord. In het halletje bij de deur is in 1955 een plaquette geplaatst ter herdenking van deze gebeurtenis. 

In 1994 is de plaquette uit de entreehal weggehaald en overgebracht naar het Joods Historisch Museum in Amsterdam. In de entreehal is nu een tegeltableau te zien ter herdenking. In het parkje tegenover het huis staat een beeldje van een kind waarvoor geld is ingezameld door de buurt. Het is vervaardigd door Margriet Snaterse. 

Op 4 mei leggen de buurtbewoners van de Rivierenbuurt en omgeving hier ieder jaar bloemen voor alle omgekomen buren.

Sinds 1987 zijn er HAT eenheden in het pand gevestigd.

Er woonden heel veel Joodse families in de Rivierenbuurt.  Het was een favoriete wijk omdat ze 'een sabatsreis van de synagoge aan de Wagenstraat' woonden. (Een sabbatsreis is ongeveer 2000 ellebogen of schreden vanaf de woning).


Enkele duizenden joodse buren overleefden de oorlog niet. Alleen al van de 49 woningen langs de Weteringkade kwamen minstens 136 bewoners na de oorlog niet terug.  In het trottoir vindt u tijdens uw wandeling 'struikelstenen'. Dat zijn de goudkleurige klinkertjes met daarop de namen van Joodse bewoners die in de nabijheid woonden en het leven lieten.

Foto's: 

De jongensslaapzaal in 1932 Foto J.B.Hijmans, Haags Gemeentearchief

De speelkamer in 1932, Foto J.B.Hijmans, Haags Gemeentearchief

De herdenkings plaquette uit 1955., Foto Haags gemeentearchief