10. Jan van Nassauschool

Op 1 november 1923 opende de Protestants Christelijke Jan van Nassauschool haar deuren voor de leerlingen uit de buurt. Er waren acht klassen die flink vol zaten. Toen na sanering van 26 hofjes prostituees in de buurt van de school gingen wonen, haalden ouders hun kinderen van school en daalde het aantal leerlingen fors. In 1939 werden er eerst Nederlandse soldaten ingekwartierd in de school, later gevolgd door Duitse. Het verhaal gaat dat er toen ook onderduikers boven in de school zaten.Na de oorlog stonden er vaak bevlogen onderwijzers en onderwijzeressen voor de klas. Menig buurtbewoner heeft nog warme herinneringen aan hen. Er waren zelfs plannen voor een solarium in een lokaal ter verbetering van de gezondheid van leerlingen.

Inmiddels is de school nu een brede buurtschool en verhuisd naar een nieuw pand in de buurt, Zaanstraat 25. Hier in de oude school is nu het Orthopedagogisch Didactische Centrum gevestigd.

U kunt binnenkijken in het inmiddels mooi verbouwde pand.


In Trixie, Scheldestraat 11, kunt u een interview zien met mevrouw Carolinne Scholten, oud leerlinge van de Jan van Nassauschool.


De Jan van Nassauschool in 1929. Foto Haags Gemeentearchief

De voorloper van de Jan van Nassauschool, de Mollschool, was gevestigd aan de ZO Buitensingel. De eerste steen hiervan werd op 13 october 1882 gelegd. Belangrijke initiatiefnemer was dominee J. Moll Jbzn.

afbeelding Haags Gemeentearchief

De kinderen deden hun best voor een goed rapport


De Jan van Nassauschool. Jubileumboek.125 jaar. 

School-lied van de Jan van Nassauschool in 1961.

Want door warme kameraadschap en sportiviteit, wint de Jan van Nassauschool de strijd

De Jan van Nassauschool. Jubileumboek.125 jaar.

Toen er begin jaren tachtig plannen waren om de school af te breken, verzamelden woedende ouders zich op het Binnenhof om te protesteren.

De Jan van Nassauschool. Jubileumboek.125 jaar.