5. S-lokus - Valkokirjavuus

Kuva Haataja

Useimmat espanjanvesikoirat ovat valkokirjavia. Valkoista voi olla vain ripaus rinnassa, koira voi olla lähes kokovalkoinen tai mitä vain siltä väliltä. Jos tummaa väriä on enemmän kuin valkoista, koiran väriksi rekisteripapereissa on yleensä merkitty esimerkiksi ruskea-valkoinen, mustavalkea tai beige valkeilla merkeillä. Jos valkoinen taas on vallitsevana, rekisteripapereissa lukee valko-ruskea, valko-musta tai valko-beige. Myös "valkoinen ruskeilla merkeillä" tai vastaava nimitys on ollut käytössä silloin, kun koira on valkovoittoinen. 

Valkoinen väri voi yhdistyä mihin tahansa muuhun väriin, eikä rotumääritelmässä ole rajattu sallittua valkoisuuden astetta. Perinnöllisyyden kannalta tummempi väritys dominoi valkoisempaa, joten kaksi tummavoittoista espanjanvesikoiraa voi saada tummien pentujen lisäksi hyvinkin valkoisia pentuja.

 Ilman melaniinia karvat ja ihosolut ovat suojattomia auringon vahingollisille säteille. Valkoinen karva on hauraampaa ja vaaleanpunainen iho voi palaa auringossa, koska siltä puuttuu eumelaniinin tarjoama UV-suoja. Joillakin espanjanvesikoirilla karva valkoisten merkkien kohdalla on herkempi vanuttumaan ja takkuuntumaan.

Huomaa oikeimman puolimmaisen pennun päälaella tumma täplä. Siinä on yksi melanosyyttien migraatiopiste, josta tällä yksilöllä melanosyytit ovat päässeet leviämään vain hieman.

Kuva Haataja.

Valkoiset merkit esiintyvät tyypillisesti pääpiirteittäin symmetrisinä kuvioina, jotka ovat kuitenkin tarkalta muodoltaan yksilölliset. Valkoisilla alueilla ei karvatupessa ole toimivia melanosyyttisoluja, eikä näin ollen siis karvaan voi muodostua väriäkään. Pigmentin puuttuminen saa karvan näyttämään valkoiselta. Pigmentitön iho ja limakalvot taas näyttävät vaaleanpunaiselta, koska veri kuultaa ihon läpi. Jos pigmentti puuttuu myös silmästä, iiris on sininen. 

Koska melanosyytit jatkavat leviämistään vielä syntymän jälkeenkin, valkoiset merkit pienevät ja värilliset alueet suurenevat jonkin verran koiranpennun kasvaessa. Pienet valkoiset merkit voivat hävitä kokonaan. Valkokirjavilla pennuilla on syntyessään valkoisten merkkien alueella vaaleanpunainen kirsu ja vaaleanpunaiset tassunpohjat. Melanosyytit valtaavat ihoalueet vasta syntymän jälkeen. Leviäminen alkaa pienistä tummista pisteistä, jotka lähtevät laajenemaan. Sama pilkuttumisilmiö tapahtuu muuallakin ihossa valkoisten merkkien alueella, ja tästä johtuen aikuisella koiralla valkoiset merkit ovat harvoin puhtaanvalkoisia. Mitä voimakkaammin pilkuttunut pentu on, sitä nopeammin sillä yleensä kirsun väri "täyttyy" ja karvassakin alkaa näkyä täpliä. Aikuisella valkokirjavalla koiralla anturat voivat olla täplikkäät, joillakin myös kirsussa pigmentöityminen voi jäädä vajaaksi mikäli pilkutus ei ole voimakasta.  Ticking-geenistä eli pilkullisuudesta lisää -> T-lokus.

Melanosyytit leviävät valkokirjavan pennun valkoisten merkkien alueelle, vaaleanpunaisiin tassunpohjiin ja kirsuun syntymän jälkeen pilkutuksena. 

Kuva Taru Ruohonen.

Jari Parkkisenniemi 

Perrojen rotumääritelmä ei ole rajannut valkoisen määrää. Valkokirjavuusasteen suhteen perroilla ilmeneekin kaikki mahdolliset variaatiot umpimustasta täysin valkoiseen. Jos ajatellaan valkoisten merkkien leviämistä ikään kuin käänteisesti eli melanosyyttien sikiöaikaista levittäytymissuuntaa vastaan mustasta valkoiseen, valkoisuus leviää tietyn kaavan mukaan. Suppeimmat valkoiset merkit alkavat yleensä varpaista ja rinnasta, leviävät pidemmälle tassuihin, vatsaan, edelleen kirsun ympärille ja kaulaan. Valkoinen leuka muuttuu valkoiseksi kuonoksi, sitten piirroksi otsalla ja edelleen leveäksi laukiksi. Laajamerkkisellä valkokirjavalla valkoinen leviää poikki keskilinjan selässä ja päässä, ja pään ja kauluksen merkit yhdistyvät. Kaikkein laajimmin valkokirjavilla koirilla väriä löytyy rungossa läikkinä hännän tyvestä. Päässä viimeiset värin rippeet löytyvät silmien ja korvien tienoilta.  Aina pään valkoisten merkkien laajuus ei ole suoraan verrannollinen rungon valkoisuuteen, vaan pään valkoisten merkkien laajuuteen vaikuttaa muitakin geenejä. Merkkien yksilölliseen muotoon ja laajuuteen vaikuttaa geenien lisäksi ympäristö, eli kunkin yksilön elimistön olosuhteet.

Ruohonen

Valkokirjava espanjanvesikoiranpentu, jolla  päässä leveä läsi. Valkoinen alue kiertää päälaelta niskaan ja nousee korvalehdelle.    Katariina Tenhunen

Valkokirjavuus eläinmaailmassa

Valkokirjavuus on koiran lisäksi tyypillinen ominaisuus melkeinpä kaikille nisäkkäille, joita ihmisen kotieläimiksi kesyyntyneinä elää, hiirestä hevoseen, kissasta kaniin ja lehmästä laamaan. Valkokirjavuus on niin yleinen eri eläinlajeilla, ja toisaalta melko harvinainen näiden lajien villeillä esi-isillä, ettei se ole voinut jokaiselle niistä ilmestyä kesyyntymisen jälkeisenä satunnaisena mutaationa.

Valkokirjavuus on saatu tarhatuilla ketuilla yleistymään ilman sisäsiitosta valitsemalla lisääntyvät ketut niiden kesyyden perusteella (-> Early Canid Domestication: The Farm-Fox Experiment, sivu 4).  Kesyyntyminen ilmiönä kytkeytyy eläimen hormonituotannon muutokseen ja yksilönkehityksen hidastumiseen, ja sitä kautta tuo esille perinnöllistä muuntelua, joka villeissä esivanhemmissa ei ole näkynyt eläinten ilmiasussa. Tällaiset kesyyntymiseen liittyvät morfologiset muutokset ovat yhteisiä kaikille kotieläimillemme, ja niitä on muitakin kuin valkoiset merkit turkissa. Esimerkkejä useilla kotieläinlajeilla ilmenneistä muutoksista on kääpiö- tai jättiläismuunnokset, muutokset turkin laadussa (pitkä, lyhyt, kihara), luppakorvat, kippurahäntä... 

Valkoisten merkkien suhteellinen symmetrisyys johtuu väriä tuottavien solujen eli melanosyyttien leviämistavasta alkionkehityksen aikana. Melanosyytit syntyvät alkiovaiheessa selkäpuolen keskilinjassa sijaitsevan hermostopienan alkiokudoksesta. Melanosyyttien migraatio eli levittäytyminen alkaa hermostopienasta ja suuntautuu muutamien pigmentaatiopisteiden kautta kehon ääreisosia kohti. Pään iholla näitä pigmentaatiopisteitä on ainakin silmän ja korvan lähellä, sekä yksi päälaella. Rungon alueella pisteitä on molemmin puolin selkärankaa häntään asti. Näistä pisteistä muutama melanosyyttisolu alkaa tietyssä kehitysvaiheessa jakautua, jolloin sen kloonit leviävät ulospäin. Eri pisteistä lähtöisin olevat solukolonnat yhtyvät ensin alkion selkäpuolella, sitten myös alhaalla vatsan (leuan ja rinnan) puolella, levittäytyen edelleen raajoihin. Leviäminen jatkuu vielä syntymän jälkeenkin. Kaikki ne alueet, jotka jäävät näiden solujen vaelluksen ulkopuolelle, jäävät pigmentöitymättä. Geenit vaikuttavat sekä solujen vaellusnopeuteen, vaelluksen laajuuteen, että siihen mistä pisteistä solujen leviäminen lähtee liikkeelle.   

Villieläimillä valkoisia merkkejä esiintyy harvoin, mutta kesykoiran yksilönkehitysprosessi on hitaampi kuin koiran villeillä sukulaisilla. Melanosyyttien vaellus käynnistyy koirilla keskimäärin myöhemmin ja etenee hitaammin. Jos yksilöllä vielä on geeni tai geenejä, jotka entisestään hidastavat ja estävät melanosyyttien leviämistä, syntyvällä koiranpennulla jää osa ihosta pigmentoitumatta. Valkokirjavuuteen vaikuttaa siis kesyillä eläimillä geeni tai geenit, joika löytyy myös eläinten villeiltä esi-isiltä. Villieläimillä vaihtelu tässä geenissä ei yleensä kuitenkaan vaikutukseltaan riitä valkoisten merkkien syntymiseen. Valkoisten merkkien sijaintiin ja muotoon vaikuttavat myös yksilölliset tekijät, nimittäin edes kloonatuilla, perimältään samanlaisilla eläimillä valkoiset merkit eivät ole täysin identtiset.

Katariina Tenhunen

Anna Rimppi

Littlen S-sarja

Valkokirjavuus on siis perinnöllistä, ja Littlen teorian mukaan periytyy S-lokuksessa muutaman erilaisen alleelin kautta. Tämä Littlen valkokirjavuuden teoria on hieman ongelmallinen, todennäköisesti puutteellinen tai liian yksinkertainen, sillä tosiasiassa valkokirjavuutta aiheuttavia lokuksia ja mutaatioita lienee enemmän, eikä eri genotyyppien välillä ole selvää rajaa, vaan liukuma.

Espanjanvesikoira, jolla on päässä vähän tavallista laajempi, epäsymmetrinen valkoinen merkki. Molempien silmien iiris on pigmentoitunut, mutta pigmentti ei ole levinnyt vasemman silmän ympärille.    Kuva Sanna Lehtonen

Valkovoittoinen espanjanvesikoira, jolla päässä vain toisen silmän peittävä tumma laikku. 

Kuva Anna Rimppi

  Valkokirjavuuten vaikuttavia geenejä ei ole vielä löydetty, joten varmaa tietoa valkoisten merkkien periytymismallista ei ole (Muokkaus 4.5.2023: valkokirjavuudelle on olemassa geenitestejä.) Uusimpien tutkimusten mukaan Littlen muodostama S-sarja ei yksinään riitä. Selitän tässä silti Littlen kehittämän mallin, koska sitä on laajasti tähän asti käytetty, ja luultavasti tutkimusten myötä tarkentuvaa tietoa on helpompi ymmärtää, jos tämän lähtökohdan tuntee.

Little nimesi valkokirjavuuden lokuksen S-lokukseksi, S niin kuin solid, yksivärinen. Sarjassa mennään neljän erilaisen alleelin kautta dominoivuusjärjestyksessä mustasta valkoisempaan väritykseen. S- ja eri s-alleelien kombinaatiot kattavat kaikki valkokirjavuuden asteet kokomustasta valkoiseen. Niiden lisäksi oletetaan muissa lokuksissa olevan erilaisia plus- ja minus-modifioijageenejä, jotka edelleen suurentavat tai pienentävät pigmentoituneita alueita S-lokuksen geenien määräämissä rajoissa. Mustalla en tarkoita tässä yhteydessä pelkästään mustaa eumelaniinia, vaan  kaikkia melaniinin värejä (musta/ruskea/lila/sininen/keltainen) vastakohtana valkoiselle, pigmentöitymättömälle. 

Dominoivin, kokomustan värin aiheuttava S-alleeli on melko, muttei täysin dominoiva valkokirjavuuteen nähden. Yksiväriset tai lähes yksiväriset koirat (valkoista alle 10%) ovat yleensä mallia SS, enemmän valkoista ilmentävät koirat taas kantavat S:n lisäksi tai pelkästään resessiivisiä s-alleeleja (si > sp > sw). S-alleeli ei peitä täysin muiden vaikutusta. Resessiivisemmätkin alleelit ovat osittain yhteisvallitsevia, eli genotyyppi  sp/sw voi olla ilmiasultaan mitä vain   sp/sp- ja  sw/sw-fenotyyppien väliltä.

 Belgianpaimenkoira malinois, kuva Katariina Tenhunen     

Bostoninterrieri, kuva Anna Kokko.

Kuva Anna Kokko.

Kuva Anna Kokko.

Tässä vielä yhdenlainen valkokirjavuussarja espanjanvesikoirilla toteutettuna. Kaksi ensimmäistä koiraa edustavat äärimmäistä valkokirjavuutta, todennäköisesti ovat perimältään sw/sw . Keskimmäinen voisi olla lehmänkirjava tai äärimmäisen valkokirjava eli sp/sp , sp/sw  tai jopa sw/sw  .Kaksi oikeanpuoleisinta lienevät S/s, mutta resessiivisen alleelin tyypin määrittämiseksi pitäisi tuntea tarkemmin suvun väritystä. Kuvat Anna Kokko.

Valkokirjavuus eri koiraroduilla

Cockerspanieleilla on sekä kokomustaa, piebaldia että äärimmäisen valkokirjavaa väritystä. Toisin kuin perroilla, rodussa pidetään ainakin näyttelylinjoissa yksiväriset ja kirjavat erillään. Yksiväriset cockerit ovat yksivärisiä (S/S), mutta valkokirjavat saattavat olla muotoa sp/sp (lehmänkirjava), sw/sw (äärimmäisen valkokirjava pienin värillisin laikuin) tai jotain siltä väliltä sp/sw. Kuvia erivärisistä cockerspanieleista voi ihailla esimerkiksi -> Cockerspanielit ry:n Värigalleriasta.

On rotuja, joissa koirilla on symmetrisiä valkoisia merkkejä sukupolvesta toiseen. Collien, berninpaimenkoiran ja bostoninterrierin (kuvissa alla) valkokirjavuuden aiheuttaa tyypillisesti homotsygoottinen irlanninkirjavuuden si-alleeli. Valkoinen kaulus syntyy, kun kaulan alueen pigmentaatiopisteistä ei lähde melanosyyttejä leviämään. Tällöin niska, kaula ja rinta jäävät vaille pigmenttiä. Kun irlanninkirjavuuden alleeli si on fiksoitunut, kaikki rodun koirat ovat genotyypiltään si/si  ja ilmiasultaan enemmän tai vähemmän samalla tavalla kirjavia, valkokirjavuuden asteessa ei ole suurta vaihtelua, eikä pentueisiin synny laajasti valkokirjavia pentuja.  Esimerkiksi karjalankarhukoira on rotu, jossa irlanninkirjavuus on ihanneväri, mutta ei täysin fiksoitunut, sillä valkovoittoisia pentuja syntyy myös.

Irlanninkirjavuus yksinään ei tee suuria valkoisia merkkejä päähän. Esimerkiksi collieilla tyypillisesti on valkoista päässä enintään ohuena piirtona. Roduilla, joilla irlanninkirjavuuteen liittyy selvät valkoiset merkit päässä, kuten berninpaimenkoira, bostoninterrieri tai bordercollie, väritykseen vaikuttaa myös geeni tai geenit, jotka vaikuttavat pään alueen melanosyytteihin.  

Klassinen irlanninkirjava, lyhytkarvainen collie.
Huomaa ettei päässä ole valkoista. Anna Kokko

< Berninpaimenkoirat. Kuva Anna Rimppi.

Bostoninterrieri. Kuva Anna Kokko.


Collieille (ja samansukuisille koirille, kuten shetlanninlammaskoiralle tai australianpaimenkoirille) irlanninkirjavuus on pääasiassa fiksoitunut, mutta rodussa voi joskus syntyä myös rungon väriltään selvästi valkovoittoisia pentuja, joilla on väriä vain päässä ja ehkä täplänä rungossa. Tällaisen "valkoisen" pennun tapauksessa on yleensä yhdistetty kaksi erityisen näyttävämerkkistä koiraa, joilla on tavallistakin laajemmat valkoiset merkit (engl. flashy white markings). Tällöin pennun vanhemmat ovat olleet muotoa si/sw, ja pentu itse on muotoa sw/sw. USA:ssa valkoinen (eli valkovoittoinen) on sallittu väri collielle, Euroopassa ja FCI-alueilla taas sitä pidetään värivirheenä.  Linkki -> International White Collie Club. 

Espanjanvesikoirista moni valkokirjava saattaa muistuttaa paljonkin yllä olevia bernejä ja collieita. Perrolla ei kuitenkaan luultavasti tätä irlanninkirjavuuden alleelia ole. Kun yhdistetään kaksi tuollaista "colliennäköistä" espanjanvesikoiraa,  jälkeläisistä keskimäärin neljännes on todennäköisesti vanhempiaan voimakkaammin valkokirjavia. Jos perrolla on kohtalaiset valkoiset merkit, se on perimältään muotoa S/sp tai S/sw, eli sillä on sekä kokomustan että laajemman valkokirjavuuden alleeli, jotka yhdessä aiheuttavat irlanninkirjavuuden näköisen värityksen. Tällaista väritystä kutsutaan joskus valeirlanninkirjavaksi, ilmiasu näyttää samalta kuin irlanninkirjava, mutta perinnöllisyyden suhteen väritys ei kuitenkaan käyttäydy samalla tavalla. Valeirlanninkirjava koira yhdistettynä toiseen samanlaiseen saa keskimäärin 25% täysmustia (S/S), 50% valeirlanninkirjavia (S/sp tai S/sw) ja 25% valkovoittoisia (sp/sp, sp/sw tai sw/sw) pentuja.

Perimältään valeirlanninkirjavan kaltainen S/sp tai S/sw espanjanvesikoira voi toisaalta olla ilmiasultaan hyvinkin tummavoittoinen, niin että valkoista on suhteellisen vähän. Jos tällainen tummavoittoinen koira saa pentuja toisen kohtalaisesti valkokirjavan koiran kanssa, suurin osa jälkeläisistä on kutakuinkin vanhempiensa kaltaisia, mutta laskennallisesti noin neljännes on lehmänkirjavia tai äärimmäisen valkoisia. 

Tätä tapahtuu melko usein espanjanvesikoirilla, sekä mm. boksereilla, joilla valkoisia merkkejä aiheuttaa yleensä sw-alleeli.  

Alla kaksi valeirlanninkirjavaa espanjalaista suhteellisen suppein valkoisin merkein, tytär ja äiti.


Valeirlanninkirjavia espanjanvesikoiranpentuja. Haataja

Ruohonen

Äärimmäistä valkoisuutta, jossa pään alueellakaan valkoista ei ole karvassa yhtään tai ainoastaan pieni ripaus, ilmenee perrojen lisäksi mm. bullterriereillä, dogo argentinoilla, dalmatialaisilla, parsonjackrusseleilla, clumberinspanieleilla, englanninsettereillä ja boksereilla... Valkoinen väri ei ole boksereilla hyväksytty, mutta sellaisia syntyy ihan niin kuin perroillakin, kun yhdistetään kaksi valkomerkkistä koiraa.

Äärimmäisen valkokirjavia perronpentuja, pigmentti on vasta ilmestymässä kirsuun.   Haataja


Tässä yhdenlainen kuvitteellinen espanjanvesikoirayhdistelmä, jossa kaksi  valkokirjavaa  koiraa

on saaneet kolme eri tavoin värittynyttä pentua. Tässä tapauksessa vanhemmat voisivat olla

vaikka muotoa sp/sw ja S/sw. Jälkeläiset vasemmalta alkaen olisivat esimerkiksi sw/sw, S/sp ja sp/sw.

Ja sitten toinen kuvitteellinen esimerkki, jossa ensimmäisen yhdistelmän valkoisin pentu sw/sw

on yhdistetty kokomustaan koiraan S/S.  Pennut ovat kaikki muotoa S/sw,

 vaihtelevin valkokirjavuuden laajuuksin.

Edellisen pentueen tummin yksilö (S/sw) yhdistetään toiseen melko tummaan, valeirlanninkirjavaan espanjanvesikoiraan (S/sw).

Pennuista yksi on täysin tumma S/S, kaksi valeirlanninkirjavaa S/sw, ja yksi äärimmäisen valkokirjava sw/sw.

Edellisten pentueiden kasvattaja vaihtoi "linjaa", ja teki uuden yhdistelmän, jossa yhdisti kaksi sp/ sp -koiraa.

Syntyvä pentue oli kaikki enemmän tai vähemmän vanhempiensa värisiä lehmänkirjavia.

Valkokirjavuus ja kuurous

Little aikanaan oletti pään valkoisten merkkien kuuluvan suurin piirtein yhteen muun kehon valkoisten merkkien kanssa, siten että laajasti valkokirjavilla (swsw) olisi vähemmän väriä myös päässä. Usein näin onkin, mutta joskus koiralla voi olla päässä selvästi enemmän valkoista, kuin mitä vartalon tummuusaste antaisi olettaa. Kaikilla laajasti valkokirjavilla nisäkkäillä, oli valkoisuuden aiheuttava geenimuoto mikä tahansa, esiintyy sekundääristä kuuroutta. 

Lainaus Suomen Kennelliiton sivuilta Kirsi Sainion kirjoittamasta artikkelista koirien kuurouteen liittyen:

"Melanosyyttien merkitystä sisäkorvan kehityksessä ei vielä kokonaan ymmärretä, mutta melanosyyttien on havaittu ylläpitävän sisäkorvan käytävään endolymfanestettä tuottavaa stria vascularis- verkostoa. Jos  ko. verisuonisto ei kehity normaalisti melanosyyttien puuttuessa, ei korvassa ole endolymfaa eikä synny kuuloaistimukselle välttämätöntä värähtelyä. Sisäkorvan rakenteet usein myös surkastuvat ja kuulo on pysyvästi vaurioitunut ja usein seurauksena on molemmissa tai kummassakin korvassa täydellinen ns. sekundäärinen kuurous. On myös mahdollista, että melanosyytteihin vaikuttavat molekyylit vaikuttavat myös muuhun hermostopienaan, jolloin kuurous voi johtua myös kuuloelimeen liittyvien hermostopienasta lähtöisin olevien ns. stato-akustisten hermopäätteiden puutteellisesta erilaistumisesta."

Islanninlammaskoiran valkopäinen pentu. Sen pää on lähes kokonaan valkoinen, vaikka rungossa on melko paljonkin mustaa väriä.

Anna Rimppi

Yleensä täysin kuuro pentu huomataan jo pentulaatikossa, etenkin jos rodussa tiedetään esiintyvän kuuroutta ja tähän osataan kiinnittää huomiota. Yleensä nämä kuurot pennut lopetetaan. Toispuoleista kuuroutta ei kuitenkaan yleensä pystytä toteamaan ilman rauhoituksessa tehtävää BAER-testiä (brain stem auditory evoked response), jossa tutkitaan aivojen sähköistä reaktiota ääniärsykkeisiin. Toispuoleisesti kuuro koira pärjää kuuroutensa kanssa yleensä ihan hyvin, vaikka sillä voi olla vaikeuksia paikallistaa kuulemansa äänen suuntaa. Kuurous voi toki johtua muustakin asiasta kuin valkoisesta väristä, mutta valkoiseen väriin liittyvä kuurous koskettaa myös espanjanvesikoiria.

Valkoinen väri päässä voi johtua genotyypistä swsw, mutta myös rungoltaan vähemmän valkoisilla koirilla voi päässä olla paljonkin valkoista, kuten ylläolevassa kuvassa olevalla islanninlammaskoiranpennulla. Perroja ei erityisesti jalosteta valkoisemmiksi, mutta äärimmäisen valkokirjavia koiria kuitenkin on, samaten kuin päästään laajemmin valkoisia. Kuulon kannalta sillä ei ole merkitystä, onko väriä rungossa vai ei. Silläkään ei tarkalleen ole suoraa yhteyttä kuurouteen, onko päässä nimenomaan korvan alueella väriä vai ei, koska sisäkorvan solut eivät seuraa niin tarkasti iholla tai karvapeitteessä näkyviä värirajoja.

Anna Rimppi

Väriin liittyvän kuurouden tunnetuin ja luultavasti myös tutkituin esimerkki koirarotujen joukosta on dalmatiankoira. Dalmatialaisten JTO:ssa ( 2008-2012) kerrotaan, että rodun kuulotilanne on Suomessa melko hyvä verrattuna rodun tilanteeseen esimerkiksi USA:ssa. Sinisilmäisiä koiria ei Suomessa käytetä jalostukseen FCI:n suosituksen mukaan. Toispuoleisesti kuurojen jalostuskäyttöä ei ole Suomessa rajoitettu. JTO:n liitteestä nro 5 käy ilmi, että 2002-2006 testatuista 218 koirasta 16,5% on ollut toispuoleisesti kuulevia ja 4,1% kuuroja.  JTO:ssa kerrotaan, että tilaston otanta ei ole kattava, koska kaikki kasvattajat eivät testauta pentujaan, ja toisaalta moni kuuro pentu lopetetaan jo ennen suositeltua BAER-testausikää (6 viikkoa), eivätkä nämä pennut päädy tilastoihin. 

Sinisen silmän iiriksessä ei ole toimivia melanosyyttisoluja eikä siis myöskään pigmenttiä. Sininen silmä valkokirjavalla koiralla kertoo siitä, että melanosyyttejä on pään alueella vähemmän kuin tummasilmäisillä koirilla, ja näin ollen on todennäköisempää että myös sisäkorva on tällaisella koiralla heikosti pigmentöitynyt.  Jos dalmatialaisen pennulla on syntyessään tumma täplä (blaffa, tyypillisesti päässä korvan tai silmän alueella), se on värivirhe, silti FCI:n rotumääritelmä suosittaa näiden koirien käyttämistä jalostukseen. Tämän jalostussuosituksen tarkoituksena on lisätä melanosyyttejä todennäköisyyttä dalmatialaisen sisäkorvassa, ja pienentää siten kuurouden riskiä. 

Espanjanvesikoirilla siniset silmät ovat hyvin harvinaiset.

Kuurous bordercollieilla.  Linkki ->  englanninkieliseen raporttiin kuuroustutkimuksesta bordercollieilla. Tutkimuksessa on testattu 2597 eri ikäisen bordercollien kuulostatus, ja näistä alle yhdeksänviikkoisia pentuja oli 2303.  Pennut BAER-testattiin yleensä kuusiviikkoisina koko pentue kerralla, 2303 tutkitusta pennusta 64  oli kuuroja. Aikuiset koirat tarkoittaa yli 9 viikkoisia, näistä 294 koirasta 52 oli kuuroja. Aikuiset koirat tulivat testatuiksi sillä perusteella, että niille oli suunnitteilla jalostuskäyttöä, tai omistaja oli alkanut epäillä koiransa olevan kuuro. Näin ollen aikuisten koirien edustus ei ole yhtä satunnaisesti valikoitunut kuin pentujen ryhmä.

"This study demonstrated that deaf Border Collies had higher observed rates of white or merle coat pigmentation and blue iris pigmentation than normal hearing Border Collies.--- Border Collies in this study with an excess of white on the head were significantly more likely to be deaf." Tutkimus löysi merkittävän yhteyden kuurouden ja merlen värin (ei esiinny espanjanvesikoirilla), valkoisen pigmentin ja sinisten silmien välillä. Bordercolliet, joilla oli "excess white on the head" eli liikaa valkoista päässä (tutkimuksen määritelmän mukaan yli 50% päästä valkoista), olivat selvästi muita todennäköisemmin kuuroja. Tutkituista pennuista 1,8% eli 42 yksilöä oli "valkopäisiä".  Kuurojen pentujen ryhmässä valkopäisiä oli kuitenkin jo joka neljäs (26,6% eli 17 yksilöä). Valkopäisistä pennuista kuuroja oli siis yli 40 prosenttia. Aikuisten ryhmässä yhtä suurta korrelaatiota ei näkynyt. Valitettavasti tutkimuksesta ei käynyt ilmi oliko näissä valkopäissä homotsygootteja merlejä, eikä eroteltu pään valkoisuutta sen tarkemmin.

Näissä kuvissa on BAER-testillä kuuroksi testattu espanjanvesikoira.

Kuuroutta ei huomattu pikkupentuna, eikä pentu ole erityisen valkoinen.

Valkoista on kuitenkin juuri korvalehtien reunoilla, vaikka suurin osa korvasta on värittynyt.

Joillakin valkokirjavilla roduilla myös Suomessa tai maailmalla pentuja BAER-testataan kuulon varmistamiseksi, joissain roduissa ahkerammin kuin toisissa. BAER-tutkimuslaitteita on Suomessa vain parilla klinikalla. Australiankarjakoirien JTO:ssa (2007-2011, päivitettynä 2012-2017)  kerrotaan ulkomaisesta BAER-tutkimuksesta, jonka perusteella karjakoirista 12,2% on toispuoleisesti kuuroja ja 2,4% kuuroja. Suomalaisten karjisten kuulostatuksista ei pidetä kirjaa. Dogo argentinon JTO (2009-2013) kertoo, että Suomessa kymmenen vuoden aikana testatuista 231 koirasta 2% on ollut molemmista korvistaan kuuroja ja 13% toisesta korvastaan kuuroja. Englanninsetterien JTO:ssa (2011-2015) kerrotaan että virallisia tilastoja ei rotujärjestöllä ole, mutta Suomessa Lohjan pieneläinklinikalla vuoteen 2004 mennessä testatuista 50 koirasta 10% on ollut toispuoleisesti kuuroja, ja 2% eli yksi koira molemminpuoleisesti kuuro, ja nämä luvut ovat Kanakoirakerhon mukaan samansuuntaisia kuin ulkomaisista tutkimuksista saadut lukemat. Nämä lukemat kertovat siitä, että hyvin valkoisissakaan roduissa jokainen koira ei suinkaan ole kuuro.

Valkokirjavalla koiralla ei ole erityistä riskiä kuurouteen, kun pään alueella on reilusti väriä ja läsi tai piirto on vielä suppea. Kuva Ruohonen.

Parsonrusselinterrierien jalostuksentavoiteohjelmassa (2008-2012) sanotaan, että rodussa esiintyy kuuroutta, ja "kuurot koirat ovat sekä kokovalkoisia vähäpigmenttisiä että värittyneitä, joilla on hyvä pigmentti." Värittynyt ei toki tarkoita tässä tapauksessa täysin värittynyttä, vaan koiraa jolla on värillisiä laikkuja. Parsoneilla ei ole tilastoja kuuroudesta, mutta kasvattajille suunnatun kyselytutkimukseen vastanneiden 34 kasvattajan (joilla kasvatteja yhteensä yli 1500) tietojen perusteella kuuroja pentuja on ollut 19 ja puolikuuroja 6. Tämä suhdeluku kertoo mielestäni siitä, että puolikuuroja ei huomata ilman BAER-testausta. Jackrusselinterrierin JTO:ssa taas mainitaan, että kuurot pennut ovat rodussa olleet yksittäistapauksia, mutta asiaan täytyy kiinnittää huomiota, eikä kokovalkoista väriä pidä suosia jalostuksessa. Monella muulla rodulla, joilla värin puolesta on riskiä kuurouteen, ei JTO:ssa asiaa mainita lainkaan, tai todetaan ainoastaan, että ulkomaisten tietojen mukaan rodussa esiintyy kuuroutta.

On myös valkokirjavia rotuja, joilla valkoiseen väriin liittyvää sekundaarista kuuroutta ei tiettävästi esiinny. 

Esimerkiksi perhoskoirilla valkokirjavuus on muotoa spsp, eikä tämä väritys poista pään tummia merkkejä. Pentueisiin ei synny kokovalkoisia pentuja.

Tiia Inkinen