Värilokuksien kertaus ynnä muuta

 Vielä kertaus eri lokuksista ja niiden alleeleista. Jokaisella koiralla on kaksi alleelia kustakin lokuksesta, alleelit voivat olla kaksi samaa tai keskenään erilaiset. Kunkin lokuksen sisällä dominoivuusjärjestys menee niin, että ensin mainittu peittää alleen viimeksi mainitun. Lisäksi olen nuolella kertonut lisätietoja.

Jos haluat arvailla koirasi "värikarttaa" eli minkälainen sarja eri alleeleja koirasi värin takana on, toimi näin (esimerkkinä ihan tyypillinen perro):

1) Kuvan koira on musta valkoisin merkein. Täältä löytyy tiedot koiran jälkeläisten väreistä. Koiran isä on valkomusta, emä beige mustalla kirsulla. 2) Valitsen B-lokuksesta ensimmäiseksi dominoivan alleelin B, joka aiheuttaa mustan värin. Toinen B-lokuksen alleeli voisi periaatteessa olla myös B, koska koiran molemmilla vanhemmilla on musta kirsu, eli koira olisi voinut molemmilta sen mustan alleelin periä. Toisen alleelin täytyy tällä koiralla kuitenkin olla b, koska koiralla on ruskeita pentuja. Eli koira on genotyyppiä Bb. 3) Ensimmäinen E-lokuksen alleeli on varmasti dominoiva Em tai E, koska koira itse ei ole ee-keltainen eikä rodussa esiinny domino-väritystä. Maskillisuudesta ei voida olla varmoja, mutta merkataan ensimmäistä alleelia isolla E:llä. Jos koiralla olisi maskiton soopelipentu, tietäisimme että koiralla on pakko olla yksi E-alleeli. Toinen alleeli on tässä tapauksessa varmasti resessiivinen e, koska tämän koiran emä on beige ja sen pennuissa on myös beigejä. Eli koira on genotyyppiä Bb Ee. 4) Sitten valkoiset merkit, eli S-lokus. Tämä on vaikeampi juttu, koska valkoisten merkkien periytyvyys ei ole yhtä simppeli kuin S-lokus-teoria antaa ymmärtää. Jos kuitenkin leikitään että yksi S-lokus riittäisi, esimerkkikoiran sukulaisten värityksiä tutkimalla voidaan veikata, että koiran genotyyppi tässä olisi Ss p. Johtuen siitä, että sekä koiran isä, sisaruksia että osa koiran pennuista on olleet tyypillisiä spsp koiria, eli ns, piebaldeja, pintoja, lehmänkirjavia.  Näin ollen, isältä perittynä, koiralla täytyy olla yksi sp-alleeli. Se ei kuitenkaan itse ilmennä tätä väritystä, vaan sillä on irlanninkirjavuudelta näyttävä kuvio, joka syntyy kun koiralla on sekä yksivärisyyden alleeli S että joku resessiivisistä valkokirjavuuden alleeleista. Eli koira on genotyyppiä Bb Ee Ssp.

5) Onko koiralla pilkutusta, on kyllä mutta ei kovin paljoa. Lisäksi koiran isä ja osa sisaruksista on voimakkaammin pilkuttuneita, ehkä T/T-tyyppisiä. Merkitään tälle koiralle isältä perittynä yksi dominoiva T. Genotyyppi siis Bb Ee Ss p Tt.

6) K-lokuksessa tällä koiralla on ainakin yksi dominoiva K-alleeli, koska koira ei ilmennä mitään A-sarjan väritystä vaan on dominanttimusta. Toisesta alleelista ei voi olla varmuutta, koska koiralle ei ole syntynyt yhtään soopelia tai tan-merkkistä pentua. Jos sellainen olisi ja sillä ei olisi raidoitusta vaaleilla alueillaan, tämä esimerkkikoira olisi varmasti Kky. Nyt kun emme ole varmoja, merkitsemme epävarmuutta viivalla K-, koska se toinen alleeli voi olla ihan mikä vaan kolmesta vaihtoehdosta. Genotyyppi siis Bb Ee Ssp Tt K-.

7) A-lokus on aivan arvailua, koska koira itse on dominanttimusta, joten A-lokuksen väritys ei näy, eikä sillä ole tanmerkkisiä pentuja tai vanhempia. Rodussa on kuitenkin sekä soopelia (ay) että tanpointia (at), joten sillä on joko kaksi jompaa kumpaa tai yksi molempia näistä alleeleista. Jos koiralla olisi tan-merkkinen vanhempi tai tan-merkkisiä pentuja, olisi varmaa että sillä olisi ainakin yksi at -alleeli. Nyt täytyy vain jättää A-lokuksen osalta väri merkitsemättä. Genotyyppi Bb Ee Ssp Tt K-.

8) G-lokuksesta on vaikea sanoa, mutta ko. koira ei ole juurikaan viisi vuotiaanakaan harmaantunut. Jonkun verran kylläkin. Merkitään kuitenkin gg, eli ei ole harmaantunut.

9) Sitten on vielä kaksi lokusta, joissa ei perroilla ole vaihtelua, mutta huvin vuoksi voidaan ne käydä läpi. Kuvan koira ei ole merle eikä sininen, ja sininen väri on rodussa harvinainen, joten sillä on kaksi resessiivistä m-alleelia M-lokuksessa (M=merle) ja mitä luultavimmin kaksi dominoivaa D-alleelia D-lokuksessa (D= diluutio), vaikkakin genotyyppi Dd olisi myös mahdollinen.

Ja kun vielä laitetaan nämä aakkosjärjestykseen, saadaan genotyypiksi Bb DD Ee gg K- mm Ssp Tt.