שר הבריאות סגר את המחלקה האוטיסטית בביה"ח איתנים

הכתבה שר הבריאות סגר את המחלקה האוטיסטית בביה"ח איתנים , news1 , ענבל אביב , יולי 2004 ,

ועדת בדיקה של משרד הבריאות מצאה, בין השאר, כי אנשי הצוות הלבישו מטופל בבגדים תחתונים של נשים, אילצו מטופלים לאכול את ארוחותיהם על הרצפה, מתחת לשולחן ואסרו עליהם לדבר או לזוז כעונש; כל החשודים בפרשה הושעו מתפקידם

▪ ▪ ▪

משרד הבריאות הורה לסגור (יום א', 4.7.04) את מחלקת האוטיסטים בבית החולים "איתנים", הסמוך לירושלים, בשל חשד למסכת התעללויות במטופלים במוסד, מצד צוות המחלקה.

מסכת ההתעללויות נחשפה לראשונה במקומון "ירושלים" של רשת ידיעות תקשורת. בעקבותיה, הוקמה במשרד הבריאות ועדת בדיקה מיוחדת בראשות ד"ר דנילוביץ'.

מממצאי ועדת הבדיקה עולה בין השאר, כי אנשי הצוות הלבישו מטופל בבגדים תחתונים של נשים, אילצו מטופלים לאכול את ארוחותיהם על הרצפה, מתחת לשולחן ואסרו עליהם לדבר או לזוז כעונשים.

שר הבריאות, דני נווה, השעה מתפקידם את כל החשודים בפרשה והעביר את ממצאי הוועדה לידי המשטרה. "אני מזועזע ונחרד מדוח הוועדה... לא אסכים בשום אופן שתופעות כאלו יתרחשו במערכת הבריאות שלנו", דברי השר נווה.

ממשרד הבריאות נמסר, כי האוטיסטים שטופלו במחלקה זו בבית החולים איתנים, יועברו למסגרות אחרות.

חנה אלונים, מנהלת מרכז "מפנה" בראש פינה, לטיפול בילדים אוטיסטים, הגביה לפרשה ואמרה: "כל מי שעוסק בנושא האוטיזם מזועזע עד עמקי נשמתו וזהו אפילו יום שחור בשבילנו, כי זה מחזיר אותנו 50 שנה אחורה, כאשר ילדים אוטיסטים היו מאושפזים במחלקות סגורות ועברו התעללויות קשות, היו מקרים בהם הניחו שמכיוון שהאוטיסטים אינם מתקשרים הם גם לא כואבים ולא מושפלים.

מאז עברנו כברת דרך ארוכה בתחום האיבחון והטיפול באוטיזם. כמי שמנהלת מרכז טיפולי לילדים אוטיסטים בגיל הרך ומשתתפת בהרבה מאוד קונגרסים בינלאומיים, כאשר אני מציגה את המתרחש בארץ בתחום האוטיזם קיימת התפעלות גדולה ותמיד אני יוצאת עם תחושה שדווקא בתחום הזה אנחנו מאוד מתקדמים ואין לנו במה להתבייש.

המקרה של היום גורם לנו להתבייש, יתכן וזה קורה משום שבמקרים רבים המדריכים שעובדים עם האוטיסטים אינם מקבלים הדרכה מספקת, ילדים בספקטרום של האוטיזם דורשים מיומנות טיפול מאוד גבוה.

כל מי שמזלזל או משפיל את האנשים שהם חסרי ישע בחברה גורם לכך שנקבל את זה כבומרנג חזרה לחברה, אולי זו קריאת הצלה ואור אדום לממשלה להשקיע יותר משאבים בתחום הזה ... ".

להלן גם הכתבה בעקבות התעללות קשה: מחלקת האוטיסטים נסגרה , ynet , יולי 2004 , עופר מאיר

המאושפזים במחלקת האוטיסטים בביה"ח הפסיכיאטרי "איתנים" אולצו ללבוש בגדי נשים, לאכול מתחת לשולחן ולעמוד עם כוס מים על ראשם. בעקבות הפרשה הקשה, הורה שר הבריאות לסגור את המחלקה לאלתר: "צמרמורת עברה בגופי, אין למעשים לא סליחה ולא מחילה". גורם הבקיא מאוד בפרטי הדו"ח: "אסור שאירועים מסוג זה יקרו במדינת ישראל. באמתלה של טיפול לא ניתן לבצע הכל"

עופר מאיר

הלבשת גברים בחזיות נשים, עמידה עם כוס מים על הראש, אכילה מתחת לשולחן של אוכל שכבר נלעס ואיסור גורף לדבר או לנוע - אלה רק דוגמאות אחדות למסכת ההשפלות שעברו המאושפזים במחלקה האוטיסטית בבית-החולים הפסיכיאטרי "איתנים" בכפר שאול בירושלים.

בעקבות תלונות על מעשי ההתעללות, הוקמה ועדת בדיקה מיוחדת בבבית החולים, בראשות ד"ר דנילוביץ', כדי לבחון את הממצאים. היום (א'), חודשיים לאחר הקמת הוועדה, הורה שר הבריאות, דני נוה, לסגור את המחלקה.

שר הבריאות הורה על השעייה מיידית של שני מטפלים בבית-החולים החשודים בביצוע ההתעללות, והעברת החומר לחקירת משטרה, שפתחה בחקירת האירועים. את המטופלים מהמחלקה הורה נוה להעביר למסגרות אחרות.

משרד הבריאות בודק כעת כיצד ייתכן שהצוות הבכיר של בית-החולים לא ידע על המעשים החמורים שנעשים בין כתליו. החשודים העיקריים בפרשה הם שני מטפלים מבית החולים.

"אני מזועזע ונחרד מדו"ח הוועדה", אמר השר נוה ל-ynet, "צמרמורת עברה בגופי כשקראתי את הדברים שנעשו למטופלים חסרי הישע. לא אסכים בשום אופן שתופעות כאלו יתרחשו במערכת הבריאות שלנו, אין למעשים אלו לא סליחה ולא מחילה".

עוד אמר השר: "אני לא זוכר פרשה כל כך מזעזעת כמו הפרשה הזאת בשירותי בריאות הנפש, מאז שנכנסתי לכהונתי כשר הבריאות. אני חייב לומר שעברה בי צמרמורת כשקראתי כיצד מתעללים במטופלים חסרי ישע והוריתי ליישם מיד את המלצות הדו"ח".

"איתנים" - נוף שוויצרי וקרינת אנטנות

בהרי ירושלים, לצד היישובים סטף ומצובה, על ראש גבעה מבודדת שמוביל אליה כביש יחיד, מפותל ובודד, שוכן בית החולים הפסיכיאטרי איתנים. המוסד מפוצל לשני מבנים - איתנים תחתון, שנמצא על אם הדרך, ואיתנים עליון בראש הגבעה, שבו שוכנת מחלקת המשך שבה על פי החשד, נעשו מעשי ההתעללות.

בית החולים ממוקם בצמוד לחוות אנטנות ענקית, כאילו אמרו מייסדיו: לא אכפת לנו שהמאושפזים ששוכנים כאן, בשולי החברה, יסבלו גם מקרינה אלקטרומגנטית מזיקה.

עצי האורן, המדשאות, היער שנשקף ברקע, ההרים והנוף הפסטורלי, שכאילו נלקח מעיירת נופש שוויצרית, בנוסף לציוץ הציפורים והדממה המופתית במקום, אינם רומזים ולו במשהו, על מעשי ההתעללות החמורים לכאורה, שאירעו בחודשים האחרונים בין כתלי המוסד.

בהוראת המנהל נסגר בית החולים למבקרים מאז הפרסום בשעות הצהרים ורק קרוביהם של המטופלים במקום, המוכרים לשומרים בכניסה מעשרות ביקורים, מורשים להיכנס. על המדשאות אפשר לראות מבעד לגדרות כמה מטופלים פוסעים להם לאיטם, מהורהרים ומכונסים בתוך עצמם. מבטם אינו מסגיר את הדרמה הסוערת שעוברת על המקום מאז פרסום ממצאי הוועדה

"לא לדבר, לשים כוס על הראש"

ממצאי ועדת הבדיקה מעלים חשד לכאורה בהתנהגות שאינה הולמת של אנשי צוות כלפי מאושפזי "מחלקת ההמשך". המעשים החמורים ביותר שחשד לביצועם הועלה על ידי הוועדה, הם:

א. איסור גורף לדבר - איסור זה ניתן לעונש בגין דיבור יתר של החולה. משך זמן האיסור גדל באם החולה דיבר במהלך תקופת האיסור. האיסור היה כה גורף עד שלא איפשר לחולה להתלונן על דברים בסיסיים, למשל על כך שהמים במקלחת חמים מדי.

ב. שלילת תנועה חופשית - בגין תנועה סטריאוטיפית של חולה. שלילת תנועה זו כללה לשים על ראש החולה כוס מלאה במים אשר היתה נשפכת ומרטיבה אותו באם זז, תוך איסור להחליף את בגדיו הרטובים.

ג. דרישה ממטופל לאכול את כל אשר הוגש בצלחתו עד כדי כך שהוכרח אף לאכול אוכל שפלט, להכריחו לאכול מתחת לשולחן במידה וסירב לאכול ולפנות אליו בטון תינוקי ומעליב במידה וסירב לשתף פעולה.

"לא יכול להיות שזה יקרה במדינת ישראל"

אילוסהתעללות

אילוסטרציה: מאיר אזולאי

התלונות והקמת הוועדה

מקור בכיר במשרד הבריאות סיפר בצהריים ל-ynet על השתלשלות הפרשה: "הסיפור החל כאשר הגיעו לפני כחודשיים תלונות של חולים ואנשי צוות, להנהלת בית החולים. ההנהלה הקימה ועדת בדיקה בעניין, שסיימה את עבודתה ביום רביעי האחרון והגישה את ממצאיה הקשים למשרד הבריאות".

לדבריו, מנכ"ל המשרד, פרופ' אבי ישראלי הקים ועדה בראשות ד"ר יהודה ברוך, האחראי על הרפורמה בבריאות הנפש, על מנת שתמליץ על מסקנות אופרטיביות. בוועדה היו חברים גם שרונה הבר-הדני, מהמחלקה המשפטית, אריה פנחסי ממחלקת משאבי אנוש ורחל רוה ממינהל הסיעוד.

דו"ח הוועדה, שהוגש לשר נוה הבוקר, קבע שיש לסגור מיד את המחלקה ולפזר את 19 האוטיסטים שמאושפזים בה, במחלקות פסיכיאטריות אחרות. במקביל הועבר החומר לידי המשטרה.

ההמלצה השנייה היתה להשעות מיידית את שני המטפלים החשודים בהתעללות לכאורה באוטיסטים. הוועדה קבעה גם כי יש לבדוק את מעורבותם של גורמים אחרים בבית החולים ולבחון האם הם ידעו על המעשים החמורים ושתקו או שמא היו אמורים לדעת על מעשים אלו, ולא ידעו.

"אסור שמקרים כאלו יקרו במדינת ישראל"

מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' אבי ישראלי, אמר ל-ynet: "מייד לאחר שהגיעו להנהלת המשרד מסקנות ועדת הבדיקה של בית החולים, הקמתי צוות שייתן המלצות אופרטיביות. התפקיד שלנו הוא לטפל בבעיות כמו זו במהירות ולמנוע את הישנותן בעתיד".

גורם הבקיא מאוד בפרטי הדו"ח, אמר ל-ynet "מערכת הבריאות בארץ לא יכולה ולא מוכנה לקבל שאירועים מסוג זה יקרו במדינת ישראל. באמתלה של טיפול לא ניתן לבצע הכל".

"טיפול היום מוגדר כדברים מוכחים וגם אם נניח שרוצים ללכת מעבר למתודות הקונבנציונליות, יש צורך בהסכמה של ועדה חיצונית והסכמה מודעת של המטופלים. מכל מקום, לא מקובל לבצע טיפולים ניסיוניים בחסרי ישע, ובכל מקרה, גם כאן זה בכלל לא רלוונטי, שכן המעשים שלכאורה נעשו ב'איתנים', לא בוצעו באמתלה של טיפול ניסיוני".

לדברי הגורם, "חלק מן הדברים שנעשו בבית החולים הם פשוט מזעזעים. למשל, להאכיל אדם באוכל שהוא פלט - אינו תהליך טיפולי מקובל ומוכר, גם לא כאשר מטפלים בהפרעות אכילה. גם כאשר מכניסים זונדה בכוח לחולה שסובלת מבעיית אכילה ומאכילים אותה בכפייה - לעולם לא נותנים לה לאכול אוכל שהיא פלטה, פונים אליה בטון מעליב או מאלצים אותה לאכול מתחת לשולחן. הדברים שלכאורה קרו באיתנים הם לחלוטין מחוץ לקו האדום ואנחנו נוקיע אותם בכל דרך אפשרית".