διαγωνισμοσκαβαλας

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΦΑΛΗΡΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΛΑΓΑΡΙΑΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Αρχιτέκτων Α.Π.Θ.,Υποψήφιος Διδάκτωρ

ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, Αρχιτέκτων Α.Π.Θ., MSc.,Υποψήφια Διδάκτωρ

Συνεργάτες

Βουρνάζος Θωμάς, Αρχιτέκτων Α.Π.Θ.

Μπουλαμάτσης Στράτος, Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

Λαγαρίας Μιχαήλ, Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. 

 

Το ζήτημα της επίλυσης αυτού του πολυσύνθετου χώρου αντιμετωπίσθηκε από τη σχεδιαστική ομάδα σε δύο βασικά επίπεδα:

1.        Αναδιάρθρωση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του κόμβου με στόχο την ελαχιστοποίηση των τεμνομένων κινήσεων που προκαλούν συμφόρηση και παράλληλη μεγιστοποίηση του ωφέλιμου κοινόχρηστου χώρου που αποδίδεται στους πεζούς.

2.        Διερεύνηση των βασικών ιδιοτήτων που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τη νέα αστική περιοχή που θα προκύψει μετά την εφαρμογή της νέας κυκλοφοριακής ρύθμισης, με κύριους άξονες την αποκατάσταση της σχέσης του χώρου με τη θάλασσα και το Πάρκο και ανάδειξη του χώρου ως ένα άνοιγμα προς το θαλάσσιο ορίζοντα, ένα σημείο στο οποίο συγκλίνουν πολλοί εσωτερικοί άξονες της πόλης και ανοίγονται προς το Πέλαγος.

3.        Επίλυση συγκεκριμένων κατασκευαστικών και σχεδιαστικών ζητημάτων με τρόπο ώστε να διασφαλίζουν την τεχνική αρτιότητα, την κάλυψη των βασικών υποδομών που απαιτούνται σε ένα σύγχρονο υπαίθριο αστικό χώρο αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου

 

Η αρχιτεκτονική σύνθεση επομένως οφείλει να εκφράζει την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει το χώρο αυτό, να παραλάβει τις εσωτερικές κινήσεις και πιέσεις του αστικού ιστού και να τις μετασχηματίσει σε ελεύθερη και πολυεπίπεδη βίωση της ελεύθερης θέας. Η ιδιαίτερη γεωγραφία της περιοχής που δημιουργεί μία μικρή χερσόνησο σε αυτό το σημείο και μάλιστα υπερυψωμένη κατά 10 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας συντελεί στην ενδυνάμωση αυτού του στοιχείου. Ο χώρος ανοίγεται προς όλες τις κατευθύνσεις, με θέα προς τη δύση και το νότο, το κάστρο της πόλης, τα δυτικά παράλια αλλά και τους δασωμένους λόφους στο βορρά. Η αξιοποίηση και ενίσχυση αυτής της ιδιότητας στο σχεδιασμό του χώρου αποτέλεσε βασικό στόχο της αρχιτεκτονικής πρότασης.