epanomi

ΙΣΟΓΕΙΑ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μελετητές:

ΑΡΧΙΤΕΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ - ΕΠΙΒΛΕΨΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Τσιριγώτη Δήμητρα, Αρχιτέκτων Α.Π.Θ.

Λαγαρίας Απόστολος, Αρχιτέκτων Α.Π.Θ.

Καθοριστικό στοιχείο της πρότασης αποτελεί η διάρθρωση της σχέσης των χώρων ως προς τον προσανατολισμό και της σχέσης του χώρου διημέρευσης με τους χώρους των υπνοδωματίων της οικογένειας και τους λοιπούς χώρους (γραφείο – ξενώνας).

Ουσιαστικά η λύση βασίζεται στη διάκριση τριών ενοτήτων:

Οι χώροι αυτοί συνδέονται με το χώρο εισόδου και κίνησης ο οποίος καταλαμβάνει τη μικρότερη δυνατόν επιφάνεια καθώς είναι μη ωφέλιμος χώρος. Ο διαχωρισμός αυτός εκφράζεται τόσο σε λειτουργικό επίπεδο όσο και στο σχεδιασμό της ογκοπλασίας, των όψεων, των στεγών επομένως αποτελεί τη βασική συνθετική αρχή που κατευθύνει το σχεδιασμό της μονοκατοικίας.

Ο όγκος των υπνοδωματίων χωροθετείται στο νότο και ωφελείται από το θετικό προσανατολισμό και την πλάγια οπτική φυγή προς την θάλασσα. Ο κύριος χώρος διημέρευσης επίσης ανοίγεται στο νότο με μία μεγάλη εσοχή που δημιουργεί το στεγασμένο ημιυπαίθριο. Στο σημείο όπου συναρμόζει ο όγκος των υπνοδωματίων με τον όγκο των χώρων διημέρευσης δημιουργείται ένα εσωτερικό πατάρι το οποίο δίνει πρόσβαση σε ένα δώμα πάνω από τον όγκο των υπνοδωματίων. Η αξιοποίηση του μεγάλου ύψους της εμφανούς δίριχτης στέγης στο κέντρο του χώρου του σαλονιού επιτρέπει αυτήν την πρόσβαση και δίνει στον εσωτερικό χώρο μία αίσθηση άνεσης και ορθού αναλογικά ύψους.

Ο λειτουργικός διαχωρισμός των χώρων της οικογένειας από το χώρο του γραφείου και του ξενώνα κρίνεται θετικός. Ο τρίτος αυτός όγκος διαφοροποιείται μορφολογικά από τον κύριο όγκο του σαλονιού και έχει ανεξάρτητη δίριχτη στέγη σε μικρότερο ύψος, ενώ η ίδια επιλογή εφαρμόζεται και στον όγκο της κουζίνας.

 

ΕΙΚΟΝΑ 2:

Η διαφοροποίηση των όγκων ανάμεσα στο χώρο του σαλονιού και των υπνοδωματίων επιτρέπει την έξοδο σε υπαίθριο χώρο στο δώμα με πανοραμική θέα του Αιγαίου Πελάγους.

Εξωτερική Οπτική

Οπτική του χώρου διημέρευσης και της κουζίνας

ΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ