ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

                ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η μελέτη αφορά σε συγκρότημα 10 κατοικιών στο Εκκλησοχώρι της Έδεσσας, σε έναν επικλινή λόφο με θέα την πόλη και τους καταρράκτες. Τα κτίρια διατάσσονται με αμφιθεατρικήγεωμετρία ώστε να μεγιστοποιείται η θέα και να διασφαλίζεται ο βέλτιστος ηλιασμός και αερισμός τους.

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ: Στόχος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού υπήρξε η δημιουργία μίας ογκοπλαστικής σύνθεσης που εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον, συνδυάζοντας σύγχρονες αρχές σχεδιασμού, με παράλληλες αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μακεδονίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: Η κάθε κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και περιλαμβάνει αντίστοιχο χώρου υπογείου, ενώ στις δύο από τις τρεις προβλέπονται και υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Σημαντικό στοιχείο της σύνθεσης αποτέλεσε η διάσπαση του κτιριακού όγκου στο δεύτερο επίπεδο με δημιουργία στεγασμένων και ημιυπαίθριων χώρων ανάμεσα από τις διαφορετικές κατοικίες. Η διάσπαση αυτή συμβάλλει στο οπτικό και λειτουργικό διαχωρισμό των τριών κατοικιών, ενώ στις δύο ακραίες κατοικίες εισάγεται μία στροφή που μεγιστοποιεί τη θέα προς τους καταρράκτες.

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Σημαντική επίσης παράμετρος του σχεδιασμού αποτέλεσε η αξιοποίηση του νότιου προσανατολισμού του οικοπέδου στον οποίο επιπλέον υπάρχει και άμεση οπτική προς την πόλη της Έδεσσας. Με τον τρόπο αυτό οι βασικοί λειτουργικοί χώροι των κατοικιών στρέφονται προς το νότο, ενώ αντίθετα στο βορρά, όπου το κτίσμα εφάπτεται σε ένα τμήμα του στο όριο, χωροθετούνται βοηθητικοί και υγροί χώροι. Στην ίδια κατεύθυνση γίνεται και ο σχεδιασμός των ανοιγμάτων, καθώς προβλέπονται μεγαλύτερες επιφάνειες στο νότο, με κατάλληλη σκίαση όπου απαιτείται. Παράλληλα όπου είναι εφικτό προβλέπεται διαμπερής αερισμός των χώρων με στόχο το φυσικό δροσισμό του κτιρίου κατά τη θερινή περίοδο.