Digitaalinen kirjallisuus

Julkaisupäivämäärä: 29.11.2012 8:59:48

TIEKEn ja muiden alan toimijoiden 28.11.2012 järjestämässä seminaarissa Digitaalinen kirjallisuus. Nyt! käsiteltiin painetun kirjan asemaa digitaalisen tuotannon ja jakelun kehittyessä. Tilaisuuden ohjelma ja linkki tilaisuuden videotallenteisiin löytyvät osoitteesta http://www.tieke.fi/display/tapahtumia/Digitaalinen+kirjallisuus.+Nyt.

Esityksissä ja keskustelussa esitettiin perusteluja sekä painetun kirjan aseman säilymiselle että digikirjojen aseman vahvistumiselle. On ilmeistä, että sähköiset mediat valtaavat alaa, mutta painettu kirja säilyttää sijansa ainakin kirjojen käyttöön tottuneiden keskuudessa. Nettiin syntynyt sulkupolvi ei enää pidä painettua tekstiä yhtä tarpeellisena, vaan löytää kiinnostavan sisällön verkosta. Huolta kannettiin siitä, että lukemisesta on tullut lyhytjänteistä ja pinnallista silmäilevää selailua.

Kirjastojen asema digitaalisessa ympäristössä herätti vilkasta keskustelua. Kärjistäen ehdotettiin digikirjojen lainaustoiminnan siirtämistä kirjastoilta esimerkiksi Amazonilla, jolla voimavaroja ja osaamista sähköisessä liiketoiminnassa. Kirjastojen rooli laaja-alaisena toimijana tuotiin painokkaana esille ja kirjastoväen mielestä se säilyy siitä riippumatta kirjallisuuden digitalisoitumisesta. HelMet-kirjastoista voi jo lainata digikirjoja. Vuoden loppuun asti käynnissä Ebib e-kirjaston kokeilu, jossa lainattua kirjaa voi lukea selaimessa ilman asennettavia lukuohjelmia, ks. http://www.helmet.fi/fi-FI/Digihelmet/Ekirjat/Ebib_ekirjasto(5219). Kokeilussa on mukana myös kustantajia ja se tulee jatkumaan jossain muodossa myös ensi vuonna.

Suurin este digikirjojen lainauspalvelulle on puuttuva sopimus lainauskorvauksista. Tekijänoikeuslaki takaa yleisille kirjastoille painettujen kirjojen lainausoikeuden, mutta se ei kata e-kirjoja. Alan toimijat eivät ole päässeet sopimukseen korvausmallista, joka olisi kaikkien osapuolten hyväksyttävissä.