Laaksolahden kirjaston ystävät

Ajankohtaista

Kaupunginkirjaston asiakasvaikuttavuus ja palveluverkko

Kulttuurilautakunta sai kokouksessaan 20.9. tiedoksi kaupunginkirjaston asiakasvaikuttavuus ja palveluverkko -selvityksen. Selvitys tehtiin keväällä 2022 konsultin tuella. Siinä kartoitetaan kirjastoverkon ja palveluiden nykytilannetta ja tulevaisuuden tarpeita.

Lue lisää: Kulttuurilautakunta 20.9.2022

Johtopäätöksissä Laaksolahden kirjasto esitetään huolestuttavassa yhteydessä: "Kirjastotoiminnan kannalta vähiten vaikuttavuutta on Otaniemen, Karhusuon ja Laaksolahden kirjastoilla. Palvelutason tehokkaan kirjastopalvelujen järjestämisen näkökulmasta nämä kirjastot ovat harkittavissa asiointikirjastoiksi."

Selvityksessä asiointikirjastolla tarkoitetaan toimipistettä, jossa voi varata, lainata tai palauttaa aineistoja, mutta ei viettää aikaa, kokoontua, opiskella, käyttää tietokonetta tai lukea lehtiä, eikä siellä ole kirja-aineistoa eikä henkilökuntaa. Tällainen ei ole mikään kirjasto.

Espoon kirjastopalveluiden johtaja Ritva Nyberg tulee Laaksolahden kirjastoon 7.11. puhumaan ja keskustelemaan Espoon kirjastojen tulevaisuudesta. Silloin kuulemme tarkemmin, mitä kirjastopalveluille on lähiaikoina tapahtumassa.

KOHTAAMISIA - Ritva Laineen runoilta 19.9.2022

Ritva Laine vieraili Laaksolahden kirjastossa 19.9.2022. Hän kertoi pitkästä kirjailijan ja runoilijan urastaan ja monipuolisesta vapaaehtoistoiminnastaan. Santorinin saari Kreikassa on ollut innoittajana monissa hänen runoissaan.

Kuuntelimme runoja kirjailijan lukemana, kuulimme niiden taustoista ja pääsimme niiden tunnelmaan. Ilta antoi aikaa omille ajatuksille ja auttoi siirtymään hetkeksi arjesta runojen maailmaan.

Ritva Laine on Espoon Kirjailijoiden jäsen, ja hän on julkaissut neljä runokokoelmaa: Silmu aavistaa silkkinsä antaa, Mistä kaislat kuiskivat, Kerrostumia ja Kalvaan kuun kehrä.

Syyskausi 2022 kirjastossa

Laaksolahden kirjaston ystävien syyskauden 2022 ohjelmassa on jälleen mielenkiintoisia tilaisuuksia, ja myös lukupiiri jatkaa toimintaansa.

Tilaisuudet:

 • ma 19.9. klo 18: Ritva Laineen runoilta - Kohtaamisia

 • ke 5.10. klo 18: Jasmine Westerlundin kirjailijailta - Olly Donnerin kiehtova elämä

 • ma 7.11. klo 18: kirjastopalveluiden johtaja Ritva Nyberg: Espoon kirjastojen tulevaisuus

Lukupiirissä käsitellään seuraavat kirjat:

 • to 29.9.: Svetlana Aleksijevitsh: Tsernobylista nousee rukous

 • to 27.10.: Juha Hurme: Niemi

 • to 24.11.: André Brink: Hiljaisuuden tuolla puolen

Tervetuloa mukaan tilaisuuksiin ja lukupiiriin keskustelemaan!

Kyselytuloksia alueen yhteisestä asukastilasta

Jupperin Omakotiyhdistys ry ja Laaksolahden kirjaston ystävät ry järjestivät toukokuussa 2022 verkkokyselyn alueen yhteisestä asukastilasta.

Kyselyssä selvitettiin asukkaiden, yhdistysten ja oppilaskuntien kiinnostusta ja tarvetta tilojen kuntalaiskäyttöön Jupperin koulun, Laaksolahden kirjaston ja Jupperin päiväkodin yhteisessä uudisrakennuksessa, joka rakennetaan voimassa olevan investointiohjelman mukaan nykyiselle koulutontille 2024-26.

Kysely alueen yhteisestä asukastilasta kiinnosti asukkaita ja yhdistyksiä. Kyselyyn saatiin yli 200 vastausta. Näistä seitsemän tuli yhdistyksiltä, yksi Jupperin koulun oppilaskunnalta ja loput alueen asukkailta.

Kyselyn tulokset osoittivat, että alueelle tarvitaan kokoontumis- ja harrastetilaa. Asukkaat, yhdistykset ja muut toimijat tarvitsevat erilaisia tiloja monipuoliseen käyttöön.

 • Aktiivinen osallistuminen kyselyyn kuvastaa suurta tarvetta alueen yhteiselle asukastilalle.

 • Asukastila on tärkeä alueen yhteisöllisyyden ja elinvoiman kannalta.

 • Kaikki ikäryhmät tarvitsevat tilaa kokoontumisille ja toiminnalle.

 • Eri kokoisia tiloja tarvitaan yleisötilaisuuksille, perhetapahtumille, kokouksille, harrasteryhmille, kerhoille, opiskeluun ja muuhun toimintaan.

 • Koulun, päiväkodin ja kirjaston tilojen kuntalaiskäyttö tehostaa rakennuksen tilankäyttöä.

Tutustu yhteenvetoon asukkaiden vastauksista sivulla Yhteenveto asukastilakyselystä

Kysely asukastilasta Kysely on päättynyt, saimme yli 200 vastausta!

Hyvät alueemme asukkaat ja yhdistykset! Jupperin koulun, Laaksolahden kirjaston ja Jupperin päiväkodin yhteinen uudisrakennus rakennetaan voimassa olevan investointiohjelman mukaan nykyiselle koulutontille vuosina 2024-26.

Jupperin Omakotiyhdistys (JOY) on teettämässä tulevaan ”kasvun ja oppimisen keskukseen” suunnitelman asukastilasta, joka tarjoaisi alueen asukkaille, yhdistyksille ja toimijoille paikan eri-ikäisten kohtaamisille, kokouksille, tapahtumille ja juhlille.

Lue lisää: Asukastila Jupperin koulun, päiväkodin ja Laaksolahden kirjaston uudisrakennukseen

VASTAA JA VAIKUTA! Vastaamalla JOY:n ja Laaksolahden kirjaston ystävät ry:n tekemään kyselyyn 15.5.2022 mennessä pääset kertomaan, mitä asukastilan suunnittelussa tulisi mielestäsi huomioida ja mitä toimintoja sen tulisi mahdollistaa.


Kyselyyn pääset näistä linkeistä: Kysely asukkaille Kysely yhdistyksille Kysely oppilaskunnille

Kerromme kyselyn tuloksista ja suunnittelun etenemisestä näillä sivuilla ja JOYn kotisivuilla jupperi.fi sekä somessa mm. JOY:n ja kirjaston ystävien Facebook-sivuilla sekä Ju-Ve-Lan Facebook-ryhmässä.

Kirsti Loukola kirjailijavieraana 27.4.2022

Kirjailija Kirsti Loukola vierailee Laaksolahden kirjastossa keskiviikkona 27.4.2022 klo 18.00.

Kirsti Loukola esittelee isonvihan aikaan sijoittuvia Kiljukotka- ja Buharan satakieli -kirjojaan. Suomi selvisi isonvihan ajasta, vaikka kompuroiden. Mitkä olivat selviytymisen tukipilarit? Seurasiko isonvihan kurimuksesta jotain hyvääkin?

Buharan satakieli -kirja kertoo venäläisten kaappaamista lapsista ja nuorista. Aihe linkittyy nykyajan ihmiskauppaan kriisialueilla. Isoviha oli Suomen historian pahin ajanjakso, eikä yhtä laajaa tuhoa ole suureksi onneksi sen jälkeen tullut. Keskustellaan yhdessä sodan vaikutuksesta tavallisiin ihmisiin ja selviytymisen eväistä 1700-luvulla ja 2020-luvulla.

Mauritz Hellström kirjailijavieraana 23.3.2022

Mauritz Hellström vierailee kirjastossa keskiviikkona 23.3.2022 klo 18.00. Hän esittelee Espoon perinneseuran julkaiseman uutuuskirjansa Oivalluksia Espoosta vuosien varrelta. Hän on tehnyt pitkän uran valokuvaajana mm. Länsiväylässä ja Esse-lehdessä.

Kirja kertoo kuvin ja sanoin Espoon huimasta kasvusta maalaiskunnasta suureksi kaupungiksi. Kuvauksia espoolaisista paikoista ja ihmisistä on tarjolla eri puolilta Espoota ja Kauniaisistakin. Erilaiset kaupunginosat, historialliset rakennukset ja luontokohteet kertovat monimuotoisesta ja koko ajan muuttuvasta Espoosta.

KUTSU Laaksolahden kirjaston ystävät ry:n kevätkokoukseen 23.3.2022

Laaksolahden kirjaston ystävät ry:n syyskokous

Aika: keskiviikko 23.3.2022 klo 19.15

Paikka: Laaksolahden kirjasto, Veininkatu 24

Kevätkokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, kuten tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto.

Tervetuloa!

Laaksolahden kirjaston ystävät ry
hallitus

Lukupiiri kevätkaudella 2022

Lukupiiri kokoontuu kevätkaudella tuttuun tapaan kolme kertaa. Kokoonnumme kirjastossa tai koronatilanteen niin vaatiessa etäyhteydellä.

Kevään ensimmäisessä lukupiirissä keskustellaan Finlandia-palkitun Jukka Viikilän teoksesta Akvarelleja Engelin kaupungista. Kokoonnumme kirjastossa torstaina 10.2.2022 klo 18.00. Omitoimiaikana kirjastoon pääsee kirjastokortin ja pin-koodin avulla.

Tervetuloa mukaan keskustelemaan!

10.2.2022 klo 18.00

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

24.3.2022 klo 18.00

Isaac Bashevis Singer: Varjoja Hudsonin yllä

28.4.2022 klo 18.00

Pentti Haanpään parhaat


Kiitos kuluneesta vuodesta ja hyviä lukuhetkiä vuodelle 2022!

Vuosi 2021 kului edelleen koronan varjossa. Saimme järjestettyä vain Auli Malimaan vierailun 15.9.2021 ja Joonas Konstigin vierailun 8.11.2021 kirjastossa sekä kuntavaalipaneelin 20.5.2021 etätilaisuutena. Lukupiiri toimi koko vuoden ajan ja kokoontui tilanteen mukaan kirjastossa tai etäyhteydellä verkossa.

Kiitos kaikille tilaisuuksissamme esiintyneille ja aktiiviselle yleisölle! Kiitos myös kirjaston väelle hyvästä yhteistyöstä!

Kirjaston tulevaisuus

Kirjaston ystävien järjestämässä kuntavaalipaneelissa 20.5.2021 kaikkien puolueiden valtuustoehdokkaat antoivat vahvan tukensa lähikirjastoille ja Laaksolahden kirjaston toiminnalle. Panelistit muistuttivat, että lähikirjastot ovat tärkeä lähipalvelu kaikille ikäryhmille. Ne tarjoavat kohtaamis- ja kokoontumispaikkoja, opiskelutilaa ja muuta toimintaa kirjastopalvelujen lisäksi. Kuntavaalit 2021

Loppuvuodesta keskusteltiin kirjaston tulevaisuudesta. Espoo on sulkemassa lähikirjastoja, mutta tämänvuotiset päätökset eivät koske Laaksolahden kirjastoa. Investointiohjelmaan palautettiin edellisen vuoden tapaan vuosille 2024-2026 määräraha Jupperin koulun uudisrakennushankkeeseen, joka toteutuessaan tarjoaisi uudet tilat myös kirjastolle.

Syyskokouksen 8.11.2021 päätöksiä

Laaksolahden kirjaston ystävien syyskokouksessa 8.11.2021 vahvistettiin yhdistyksen toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2022.

Syyskokous valitsi yhdistyksen puheenjohtajaksi Esko Uotilan, ja hallituksen jäseniksi valittiin Lea Ala-Peijari, Urpo Kotipalo, Kari Kuisma, Anneli Liimatainen, Eeva-Riitta Puomio ja Katri Suhonen. Isto Pallaste valittiin toiminnantarkastajaksi ja Heli Aho varatoiminnantarkastajaksi.

Kokouksessa keskusteltiin Jupperin koulun, päiväkodin ja kirjaston uudisrakennuksen tilanteesta ja todettiin, että sitä uhkaa jälleen siirtyminen kaupungin investointiohjelmassa 2030-luvulle. Uudisrakennus on tarpeen koulun toimivan oppimisympäristön ja yhteisöllisyyden turvaamiseksi. Uudisrakennuksen tulee tarjota toimintatiloja myös alueen asukkaiden ja yhdistysten käyttöön. Hyvällä suunnittelulla nämä voidaan toteuttaa ilman lisärakentamista ja merkittäviä kustannuksia, ja samalla tilojen käyttö tehostuu.

Kaupungin suunnitelmista lakkauttaa lähikirjastoja keskusteltiin huolestuneina. Toimintaa Laaksolahden kirjaston puolesta jatketaan ponnekkaasti.

Lukupiiri 25.11.2021 etänä

Kirjasto on suljettuna 20.11. - 20.12., joten joudumme pitämään lukupiirin torstaina 25.11.2021 klo 18 etänä. Käsittelyssä on Arundhati Royn kirja Äärimmäisen onnen ministeriö.

Lukupiiriin liittyminen on helppoa: mene selaimessa osoitteeseen https://meet.jit.si/lukupiiri-25112021 tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Käyttäjätunnusta tai salasanaa ei tarvita. Kamerakaan ei ole välttämätön.

Syyskauden viimeisessä lukupiirissä tutustutaan intialaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Äärimmäisen onnen ministeriö kuvaa Intiaa eri puolilta: Delhin ahtaista kortteleista kimaltaviin ostosparatiiseihin ja edelleen Kashmirin lumisille vuorille ja kauniisiin laaksoihin. Kirja on samaan aikaan sekä unohtumaton rakkaustarina että ärhäkkä yhteiskunnallinen kannanotto.

Joonas Konstig: Viimeinen kaatunut

Kirjailija Joonas Konstig vierailee Laaksolahden kirjastossa
maanantaina 8.11.2021 klo 18.00.

Keväällä julkaistu Viimeinen kaatunut jatkaa sodanjälkeisen ajan käsittelyä. Historiallisessa trillerissä kuvataan asekätkentäoperaation kriittisiä vaiheita.

Joonas Konstig vieraili Laaksolahden kirjastossa 16.9.2020 esittelemässä edellistä kirjaansa Vaaran vuodet. Kirjasta keskusteltiin myös lukupiirissä 18.3.2021.

Kirjaston yleisömäärää on edelleen rajoitettu, käytössä on vain 20 paikkaa. Ilmoittaudu ja varaa paikkasi osoitteessa https://bit.ly/ilmoittaudu-08112021

KUTSU Laaksolahden kirjaston ystävät ry:n syyskokoukseen 8.11.2021

Laaksolahden kirjaston ystävät ry:n syyskokous
Aika:      maanantai 8.11.2021 klo 19.15
Paikka:   Laaksolahden kirjasto, Veininkatu 24

Syyskokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, kuten ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio, ja valitaan hallituksen puheenjohtaja ja jäsenet sekä toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja.

Tervetuloa!

Laaksolahden kirjaston ystävät ry
hallitus

Lukupiiri 21.10.2021 etänä

Kirjasto on edelleen suljettuna tällä viikolla, joten joudumme pitämään lukupiirin torstaina 21.10.2021 klo 18 etänä. Käsittelyssä on Satu Vasantolan kirja En palaa takaisin koskaan, luulen.

Lukupiiriin liittyminen on helppoa: selaimessa osoitteeseen https://meet.jit.si/lukupiiri-21102021 tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Käyttäjätunnusta tai salasanaa ei tarvita. Kamerakaan ei ole välttämätön.


Lukupiiri toimii

Lukupiirissä 23.9. oli hienosti kahdeksan osallistujaa. Keskustelimme korealaisen kirjailijan Kyung-sook Shinin kirjasta Pidä huolta äidistä. Tarina äidin katoamisesta ja sen perheenjäsenissä herättämistä muistoista on koskettava. Kirja jätti monia kysymyksiä avoimeksi ja antoi tilaa omakohtaiselle pohdiskelulle. Tavalliseen tapaan keskustelu oli vilkasta ja toi esille uusia näkökulmia kirjaan, ja välillä ehdittiin käsillä myös erilaisia aihetta sivuavia ajankohtaisia asioita.

Seuraava lukupiirin kokoontuminen on kirjastossa torstaina 21.10.2021 klo 18.00, jolloin keskustellaan Satu Vasantolan kirjasta En palaa takaisin koskaan, luulen. Tervetuloa mukaan!

Auli Malimaa kirjastossa 15.9.2021

Onnellisuusvalmentaja Auli Malimaa vieraili 15.9.2021 Laaksolahden kirjastossa ja kertoi viimeisimmästä kirjastaan Olet kaiken hyvän arvoinen. Hän kannusti myönteiseen ajatteluun ja hyvän löytämiseen omassa arjessa. Esityksen voi kuunnella ja katsoa Laaksolahden kirjaston ystävien Youtube-kanavalla osoitteessa
https://youtu.be/fuTKXsXimHw

Tilaisuuden aluksi Esko Uotila kertoi Laaksolahden ystävien toiminnasta syksyllä 2021.
https://youtu.be/W9V5JVHE-7Y

Kuvaaja: Urpo Kotipalo

Lukupiiri:

 • to 10.2.2022 klo 18.00
  Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

 • to 24.3.2022 klo 18.00
  Isaac Bashevis Singer: Varjoja Hudsonin yllä

 • to 28.4.2022 klo 18.00
  Pentti Haanpään parhaat

Aikaisempia tapahtumia:

Kuntavaalipaneelin 20.5.2021 infosivu: Kuntavaalit 2021

Laaksolahden kirjaston ystävät ry toimii Laaksolahden kirjaston kehittämiseksi sekä sen palvelujen ja toiminnan turvaamiseksi.

Alueen asukkaille järjestetään kulttuuri- ja informaatiotilaisuuksia kirjastossa.

Kirjaston toiminnan turvaamiseksi

 • otamme kantaa Espoon kirjastotoimen kehittämiseen

 • pidämme aktiivisesti yhteyttä virkamiehiin ja poliittisiin päättäjiin

 • toimimme yhteistyössä lähialueen koulujen, alueen asukasyhdistysten ja kansalaisjärjestöjen kanssa

Osallistu yhdistyksen toimintaan ja tapahtumiin ja käytä kirjastoa!

Vaikuta ja toimi lähikirjastojen säilyttämisen puolesta!

Liity jäseneksi maksamalla liittymismaksu 10 euroa Laaksolahden kirjaston ystävien tilille FI14 7997 7997 3939 00.

Merkitse viestikenttään nimi, osoite ja sähköpostiosoite jäsenrekisteriä varten.

Vuonna 2021 henkilöjäsenten jäsenmaksua ei kerätä vanhoilta jäseniltä. Kannatusjäsenten vuosittainen jäsenmaksu on 50 euroa.

Yhdistys tiedottaa kokouksistaan, kirjailijailloista ja muista tapahtumista jäsenilleen sähköpostitse.

Ilmoita sähköpostiosoitteesi osoitteeseen laaksolahti@gmail.com, jos et vielä ole saanut postia.

Yhdistys Facebookissa

Laaksolahden kirjaston ystävät ry:ssä on 148 henkilöjäsentä ja neljä kannatusjäsentä.

Seuraavat yhteisöt tukevat yhdistyksemme toimintaa:

Espoon kaupunginkirjasto

Jukova ry

Jupperin Omakotiyhdistys

Laaksolahden Huvilayhdistys

Veinin Omakotiyhdistys

Laaksolahden kirjasto

Veininkatu 24

puh. 09 816 57773

Henkilökunta paikalla:

ma, ke klo 13 - 20

Omatoimiaukiolo 4.9.2022 asti:

su - to klo 6 - 22

pe - la klo 6 - 20

Huom! 4.9.2022 asti omatoimiaika päättyy kaikkina päivinä klo 16.