Toimintakertomus

TOIMINTAKERTOMUS 2020

1. YLEISTÄ


Laaksolahden kirjaston ystävät ry perustettiin vuonna 2003. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia Laaksolahden kirjaston kehittämiseksi ja sen palvelujen ja toiminnan turvaamiseksi. Toiminta-ajatuksensa mukaisesti yhdistys keskittyy kirjaston toiminnan tukemiseen, kulttuuritilaisuuksien järjestämiseen ja yhteistyöhön kirjaston ja eri yhdistysten, erityisesti alueen omakotiyhdistysten kanssa.


2. HALLINTO


Yhdistyksen hallitukseen kuuluivat puheenjohtaja Esko Uotila ja jäsenet Lea Ala-Peijari, Kai Haapamäki, Urpo Kotipalo, Anneli Liimatainen, Mervi Moisala, Eeva-Riitta Puomio ja Katri Suhonen. Hallitus valitsi keskuudestaan varapuheenjohtajaksi Eeva-Riitta Puomion, sihteeriksi Katri Suhosen ja rahaston¬hoitajaksi Mervi Moisalan.


Sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 16.9.2020 ja syyskokous 18.11.2020. Hallitus kokoontui kertomusvuonna kuusi kertaa.


Toiminnantarkastajana toimi Isto Pallaste ja varatoiminnantarkastajana Heli Aho.


3. JÄSENISTÖ


Laaksolahden kirjaston ystävät ry:ssä oli toimintavuoden lopussa 154 henkilöjäsentä (edellisen vuoden lopussa 153 jäsentä) ja neljä yhteisöjäsentä: Jukova ry, Jupperin Omakotiyhdistys ry, Laaksolahden huvilayhdistys LHY ry ja Veinin Omakotiyhdistys ry. Yhdistys näkee jäsenistön merkityksen erittäin tärkeänä kirjastopalveluiden kehittämisen ja kirjaston käyttäjien ja alueen yhdistysten kanssa tehtävän yhteistyön kannalta.


4. EDUNVALVONTA


Laaksolahden kirjaston aseman ja toimintamahdollisuuksien turvaaminen oli edelleen tärkeällä sijalla yhdistyksen toiminnassa. Yhdistyksen tavoitteena on aina ollut, että kirjasto voisi tarjota tasavertaiset palvelut alueen kaikenikäisille asukkaille ja että kirjasto keskeisenä lähipalveluna säilyisi elin¬voimaisena. Kirjastossa järjestettävillä tilaisuuksilla aktivoitiin alueen asukkaita ja yhdistyksiä käyttämään lähikirjastoa ja tukemaan sen toimintaa.


Laaksolahden kirjaston ystävät toimi vuoden 2020 aikana aktiivisesti yhteistyössä paikallisten yhdistysten kanssa kirjaston toiminnan turvaamiseksi. Yhteistyötä tehtiin tuloksellisesti myös koulun, päiväkodin ja kirjaston uudisrakennuksen säilyttämiseksi kaupungin investointiohjelmassa vuosina 2024-2026.


5. TAPAHTUMAT


Yhdistys järjesti kirjastossa yleisötilaisuuksia yhteistyössä Laaksolahden kirjaston kanssa.

  • Kadonnutta Espoota-illassa 27.1.2020 Tony Hagerlund esitteli muuttuvaa Espoota runsaan paikallishistoriaa ja nykyistä kaupunkia esittelevän valokuva-aineiston avulla.

  • Sisäilma- ja remontti-illassa 17.2.2020 asiakkuuspäällikkö Aila Laine-Sarkkinen Sisäilmayhdistyksestä piti esityksen aiheesta Terveet rakenteet, hyvä sisäilma, asianajaja Jussi Laaka käsitteli aihetta Kunnossapitovastuut ja vastuut remontin virheistä ja tuotepäällikkö Christoffer Mannström, Saint-Gobain Finland Oy puhui aiheesta Kosteiden tilojen korjaukset ja vedeneristys.

  • Eduskunnan entinen talouspäällikkö Pertti J. Rosila esitteli 24.2.2020 kirjansa Herrahissin vauhdissa ja kertoi eduskunnan tapahtumien taustoja vuosien varrelta.

  • Kirjailijaillassa 16.9.2020 Joonas Konstig esitteli keväällä 2020 ilmestyneen jännitysromaaninsa Vaaran vuodet.

  • Perintöillassa 7.10.2020 varatuomari Tuomas Rönkkö kertoi edunvalvontavaltuutuksen ja testamentin laatimisesta ja perintöasioista.

  • Esko Uotila esitteli 19.10.2020 Espoon perinneseuran julkaiseman Maatilojen Espoo -kirjan, joka kertoo Espoon muutoksesta maalaispitäjästä kasvavaksi kaupungiksi.

  • Tietoturvaillassa 19.11.2020 Urpo Kotipalo kertoi tietojen ja yhteyksien suojaamisesta, ohjelmistojen tietoturvasta sekä puheluihin, tekstiviesteihin ja sosiaaliseen mediaan liittyvistä riskeistä.


Kevätkaudella kaikki tilaisuudet 15.3. jälkeen jouduttiin perumaan koronajoitusten vuoksi ja syksyllä tilaisuuksissa oli rajoitettu määrä yleisöä.


Yleisötilaisuuksissa oli vaihtelevasti 10 - 40 kuulijaa.


Kirjasto järjesti vuoden aikana yhden Novellikoukku-illan, josta tiedotettiin yhdistyksen kanavissa.


Yhdistys tilasi kirjastoon kaksi lehteä. Kamera-lehden tilaus päättyi maaliskuussa ja Juoksija-lehden tilausjakso päättyi 12.9. Niiden tilalle tilattiin Hyvä Terveys -lehti vuoden 2021 loppuun asti ja Suomen Ladun julkaisema Latu & Polku -lehti.


Lukupiiri kokoontui kirjastossa viisi kertaa vuoden 2020 aikana. Lukupiirissä luettiin seuraavat kirjat: Eeva Kilpi: Kuolinsiivous, Paul Auster: Näkymätön, Leo Tolstoi: Anna Karenina, John Williams: Stoner ja Maiju Lassila: Kuolleista herännyt.


6. TIEDOTUSTOIMINTA


Yhdistyksen toiminnasta tiedotettiin Laaksolahden kirjastossa. Tapahtumista tiedotettiin myös seudun ilmoitustauluilla, Länsiväylän kumppanisivulla ja tapahtumakalenterissa, Helsingin Sanomien tapahtumakalenterissa ja Kirkko ja kaupunki -lehdessä. Jupperin omakotiyhdistyksen JOY-lehdessä tiedotettiin tapahtumista ja niiden sisällöstä kerrottiin useissa lehden artikkeleissa.


Yhdistys tiedotti toiminnasta ja tapahtumista jäsenistölle sähköpostitse toimitetulla uutiskirjeellä. Vuoden aikana lähetettiin yhdeksän uutiskirjettä, bit.ly/kirjastonystavienuutiskirjeet. Yhdistyksellä on koti¬sivut osoitteessa sites.google.com/site/kirjastonystavat. Yhdistyksen toiminnasta tiedotettiin myös Facebookissa, www.facebook.com/laaksolahdenkirjastonystavat.


7. VARAINHANKINTA


Varoja on hankittu jäsenmaksuilla, joita kerättiin kannatusjäseniltä ja uusilta jäseniltä sekä järjestettyjen tilaisuuksien vapaaehtoisilla kahvimaksuilla.


8. TALOUS


Tilikauden 1.1.–31.12.2020 tulos oli 90,90 € ylijäämäinen. Jäsenmaksutulot olivat 160 €.Espoossa 4.3.2021

Laaksolahden kirjaston ystävät ry:n hallitus