El respecte per l'activitat autònoma de l'infant

SEMPRE QUE POT, L'INFANT JUGA

El joc també és una necessitat vital per l'infant, i està en la mateixa línia de l'alimentació, el descans, el rebre afecte... Però a diferència de les activitats quotidianes, en el joc l'infant no depèn de nosaltres.


L'infant neix ja amb un potencial, és actiu, receptiu i competent. Tan sols necessita un ambient agradable al seu voltant, l'espai i el temps suficient perquè pugui desplegar aquestes capacitats innates.

Així doncs, jugar és una activitat natural i espontània de l’infant i, mitjançant el joc, aprèn. Experimenta activament a través dels sentits: tocant, manipulant, olorant, tastant, investigant, construint... i així es descobreix en relació amb seu entorn cultural.


A la Lluna els infants juguen lliurement, les seves accions parteixen dels seus propis interessos i motivacions. Perquè res no aprenen millor que allò que aprenen per ells mateixos. Com deia la pediatra hongaresa Emmi Pikler: “ L’infant que aconsegueix alguna cosa pels seus propis mitjans adquireix una altra classe de coneixement que aquell que rep la solució feta”.

Per tal que es donin aquests moments de joc i activitat autònoma, les educadores prepararem els espais perquè resultin acollidors i càlids pels infants, segurs, amb delimitacions que propiciïn accions en petits grups espontanis, estèticament cuidats, estimulants però no carregosos, i que afavoreixin l'exploració i la descoberta.

El material de joc que podem trobar en aquests espais s'adequa als interessos i moments evolutius de cada grup. Apostem per materials de diferents textures: objectes naturals, de fusta, metall, roba, paper, vímet... Són alhora materials oberts i senzills, que deixen cabuda a la imaginació i ofereixen múltiples possibilitats de joc. Perquè quan més senzill sigui l’objecte que li oferim, més complexa serà la seva acció, i més lluny podrà arribar en les seves investigacions.

És tasca també de les educadores acompanyar l'infant amb actitud pacient, escoltar-lo, vetllar per un joc de qualitat on siguin respectats uns límits i unes normes de convivència, afavorir la llibertat d'acció i de pensament, i només intervenir en certs moments (quan un infant s’ha fet mal, per mediar en un conflicte, per aportar material complementari...). L'infant ha de percebre que estem presents i disponibles, però ell és el protagonista del seu propi aprenentatge.

PROPOSTES EN PETITS GRUPS

En el dia a dia a l’escola preveiem moments en què els infants puguin estar en petits grups, de dos a cinc components, acompanyats d’una de les seves educadores de referència, en diferents espais de l’escola: a l’estança, al taller, als racons dels passadissos, a l’hort...

D’aquesta manera permetem, per una banda, cobrir la necessitat d’individualitat que tenen els nens i nenes d’aquestes edats i, per l’altra, fer-los propostes d’activitats diferents de les que sorgeixen en el gran grup.

Amb aquesta organització aconseguim un ambient tranquil i relaxat, que dóna peu a una millor concentració i propicia la relació entre els infants. L’educadora està més a l’abast de cadascun d’ells, pot atendre més directament les seves demandes, i establir un vincle i una comunicació més propera.

Tot i que puguin semblar activitats dirigides, hi continuen predominant les iniciatives dels infants.

EL REGÒLIT

El Regòlit és un espai de l’escola on els infants troben una proposta de joc diferent, atractiva i única. El principal element que caracteritza aquest espai és la sorra, la qual presentem acompanyada de diferents objectes per interactuar-hi. Aquests són objectes bells, amb història i identitat pròpia, creats per a un ús específic.

Etimològicament Regòlit és la combinació de dues paraules gregues: rhegos (ῥῆγος), "llençol", i lithos (λίθος) "roca", i designa la capa de pols de roca que cobreix la superfície de la lluna. Aquest nom ha estat triat pel seu significat, ja que està relacionat tant amb el nom de l’escola com amb la sorra, l’element essencial d’aquest ambient

És un espai organitzat i muntat amb intenció; tant la decoració, com el mobiliari i els objectes que s’hi troben estan pensats per atraure l’interès de l’infant i deixar fluir la seva pròpia activitat.

El fet de ser un espai tancat i anar-hi en petit grup propicia una major qualitat en el joc que s’hi crea: moviments precisos, tracte delicat, calma i dedicació en allò que s’està fent. Les accions que s’hi observen (omplir i buidar recipients, transvasar, tamisar, preparar, servir, recollir, escombrar...) reflecteixen experiències viscudes en l’entorn familiar, aquelles que els infants observen en la quotidianitat d’una llar.

L’actitud que les educadores prenem en el Regòlit és principalment la d’observar amb detall, transmetent a l’infant que allò que fa ens interessa i té un valor per a nosaltres.

EL JARDÍ

El jardí de l'escola és un espai educatiu més, on l'infant pot desenvolupar també el seu joc lliurement. Pretenem que esdevingui un lloc privilegiat i inoblidable en els records dels infants, de les famílies i les educadores per tot el que s'hi viu.


Sortir a l'exterior, a part de ser una experiència saludable, possibilita als infants tenir moviments més amplis (córrer, saltar, enfilar-se, fer equilibris, grimpar...), creant els seus jocs, les seves descobertes, els seus amagatalls, i posant a prova les seves habilitats.

Gaudir d'un entorn on la natura desprèn olors, colors, textures, formes...

On poder observar i tocar els éssers vius que s’hi amaguen...

I on els fenòmens meteorològics (la pluja, el vent, les gelades, la calor, el fred... ) ens facin sentir més sensacions.