TRECUTUL SIMPLU

SIMPLE PAST

TRECUTUL SIMPLU se folosește pentru a exprima acțiuni care au avut loc în trecut (știm când) și s-au terminat.

Ca adverbe de localizare în timp putem întâlni cu SIMPLE PAST o construcție cu LAST (=trecut,-ă) : last night, last week, last year etc; o construcție cu AGO (= în urmă cu): two days ago, five years ago etc; yesterday (ieri), the day before yesterday (alaltăieri)etc; in 2019.

FORMA AFIRMATIVĂ

A. VERBE REGULATE

Verbele regulate sunt verbe care ,,ascultă” de o regulă; aici , regula va fi adăugarea terminației -ED

Subiect + verb-ed

eg. I wanted (eu am vrut)

you wanted

he/she/it wanted

we wanted

you wanted

they wanted

Probleme ortografice (verb + ed)

1. Verbele care se termină în -e, renunță la el

eg.smile- smiled, love- loved

2. Verbele care se termină în consoană și Y vor schimba -y în -i și apoi vor primi -ed; cele care se termină în vocală și -y nu schimbă nimic (play-played)

eg.try-tried, deny- denied

3. Verbele care se termină în consoanăvocalăconsoană și au vocala accentuată își dublează ultima consoană

eg. stop- stopped, beg- begged

CUM SE PRONUNȚĂ -ED?

played

stayed

prayed

arrived

etc


asked

watched

walked

talked

etc


wanted

needed

visited

added

etc


Prea complicat? Deloc! Să căutăm logica! Pentru început, încercați să citiți -ed pur și simplu -d. V-a ieșit? Încercați cu...followed. Acum încercați cu verbul wash (a spăla): washed. Puteți pronunța -d? nu. Nu vă iese! Dar, în schimb, iese -t. Așa este? Atunci stabilim așa: încercați să pronunțați -d și unde nu vă iese, vă iese -t.

Acum haideți să studiem verbele la care terminația -ed se pronunță -id! Ce au ele în. comun? Mai uitați-vă puțin! Exact! Aceste verbe se termină în -d sau -t și atunci este firesc să nu putem pronunța terminația -ed tot -d sau -t! La aceste verbe va trebui să citim terminația -id (need-needed).

B. VERBE NEREGULATE

Verbele neregulate nu ascultă de nicio regulă și nu primesc terminația -ed la trecut. Ele au, de obicei o formă pentru prezent, o altă formă pentru trecut și o a treia formă pentru participiu trecut. Aceste trei forme se învață împreună de obicei și sunt, de departe, partea cea mai grea din gramatica limbii engleze. De obicei sunt găsite în liste puse în ordine alfabetică, dar eu cred că pentru a le reține ar trebui grupate pe asemănări (cele cu toate trei formele identice, cele cu prima și ultima formă identice, cele cu a doua și a treia formă identice etc).

Subiect + verb (la forma a doua din cele 3)

eg. He ate strawberries yesterday. (eat, ate, eaten)

Vestea bună este că forma a doua se folosește la trecut simplu pentru toate subiectele. Vestea proastă este că verbele neregulate trebuie învățate.

FORMA NEGATIVĂ

Verbele apelează din nou la auxiliarul DO (ca și la Prezentul simplu) și acesta le ia tot, inclusiv forma de trecut. Astfel, DO devine DID iar verbul revine la forma de prezent:

Subiect + DID NOT + verb (la prezent!)

eg. He ate strawberries yesterday. He did not eat strawberries yesterday.

FORMA INTEROGATIVĂ

Aici va trebui să combinăm apariția lui DID cu inversiunea, care este obligatorie la interogativ.

DID + Subiect + verb (la prezent!) ?

eg. Did he eat strawberries yesterday?

Cum? Ce înseamnă ,,strawberries”? Căpșuni.

ȘI DACĂ DORIȚI SĂ VĂ VERIFICAȚI CUNOȘTINȚELE, VĂ ROG SĂ INTRAȚI PE SITE-UL MEU (ENGLEZA PRIN MUZICĂ) ȘI SĂ LUCRAȚI PE ACEST CÂNTEC :