Presentació

El canvi climàtic en general, i la seva relació amb les energies en particular, és una qüestió ineludible des del punt de vista pedagògic.

El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya amb la seva extensió al Servei Educatiu de l’Alt Empordà no n’ha volgut restar al marge i durant el curs 2014-2015 hi ha dedicat la Tercera Setmana de la Ciència Compromesa.

L'objectiu principal de la celebració d'aquesta proposta pedagògica de la Setmana de la Ciència Compromesa és complementar les actuacions que es porten a terme de fa anys com La Ciència en Primera Persona amb altres actuacions que abastin més nivells educatius i més metodologies de treball. El nom ja apunta a la intenció d'implementar el mètode científic i el treball de camp a la pràctica docent amb un compromís ètic i de sostenibilitat, un compromís amb el medi ambient.

El curs 2012-2013 se'n van iniciar les edicions sobre un tema monogràfic: eduFOC, la lliçó de l’Empordà cremat, en el que es van desenvolupar diverses accions dirigides a diferents grups d’alumnes. El curs 2013-2014 es va seguir un model semblant però ajustant el calendari a altres accions ja previstes per tal d’afavorir al màxim la participació dels centres. L’eix central del programa va ser l'espai Aigua, la qüestió i la proposta didàctica QüestiH2O, amb un gran nombre de recursos per treballar de manera transversal durant tot el curs escolar o quan interessi.

Aquesta edició, dedicada al Canvi Climàtic i Energies compta amb el treball en xarxa de diferents administracions i entitats del territori que treballen l'educació mediambiental, que ajuden a tirar endavant la proposta.