Tallers

Els tallers que finalment s'han realitzat són els següents:

Taller 1: "Fes-te teu el forn solar i... parlem del vent?"

Funcionament del forn solar. Construcció d'un forn solar per cada assistent. Observació del funcionament del rotor de Savònius.

Taller 2: "L'energia del Sol"

Taller 3: "Experiments sobre el canvi climàtic"

Taller d'observació i comprovació del funcionament d'un forn solar de concentració de raigs (cuina solar).

A través d’experimentacions que els alumnes fan autònomament en petit grup (4 persones) i seguint una pauta que se’ls dóna, arriben a conclusions sobre l’escalfament global i sobre la generació de núvols, que després han de debatre amb els altres grups i arribar a conclusions entre tots.

Taller 4: “Si això és cert, ¿en què ens afecta?

Taller 5: "Canvi Climàtic als hàbitats empordanesos costaners"

Taller d’aplicació de l’exposició El Canvi Climàtic elaborada per Creu Roja Joventut. Es busca la informació de l’exposició per plantejar informacions del tipus “Si això és cert, ¿quines conseqüències en puc preveure?” L’acció es concreta en una exposició visual de conclusions.

A partir de l'exposició "El canvi climàtic a casa nostra: El cas del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter", impulsada per l'Associació de Naturalistes de Girona.

Taller 6: "Canvi Climàtic, el problema; el generador elèctric, una solució"

Reduir el consum energètic a l’escola i/o casaReduir la necessitat energèticaConscienciar de la responsabilitat de tots en la reducció del consum energètic a través de petits gestos quotidians.

Desenvolupament: La dinàmica es realitza mitjançant un joc de taula. Un cop explicats els objectius i la dinàmica del joc, dividirem els alumnes en grups de cinc-sis jugadors. Cada grup esdevindrà tècnic-especialista en reducció de consum energètic i la seva missió serà la de revisar diferents situacions energètiques de l’edifici que figura al taulell de joc. El joc acaba quan finalitza el temps establert de jugar. Acabada la partida, cada grup tindrà un temps per pensar quines mesures d’estalvi energètic aplicaria a cada una de les situacions que ha revisat (vinyetes de situació aconseguides). Desprès es posaran en comú les argumentacions de cada grup i es discutiran entre tots.

Taller núm. 8: "El camí dels aliments"

Descobrim què és l’efecte hivernacle que escalfa de manera natural el nostre planeta i com els humans l’hem arribat a afectar provocant un escalfament global de la Terra; el conegut Canvi Climàtic. Parlem del problema. I coneguem, a més a més, els principis del motor elèctric per entendre com funcionen les fonts d’energia hidroelèctrica, eòlica, mareomotriu… Parlem de les solucions.

Taller núm. 7: "Endolla't: En Doll i el consum energètic"

Objectius: Potenciar/Conscienciar els bons hàbits en relació al consum energètic

El taller vol fer conscients als infants de l'impacte que provoca sobre el canvi climàtic el transport d'aliments a llargues distàncies i la importància de consumir aliments de temporada i proximitat. El taller es presenta com una botiga de fruites on de cadascuna d'elles hi ha dos origens diferents (un proper i l'altre llunyà). Hi haurà un mapa del món (segurament projectat) amb etiquetes que senyalin l'origen de les fruites que es troben a la botiga i fletxes que indiquen la distància entre el lloc d'origen de la fruita i Figueres. Per parelles els nens hauran de calcular el CO2 emès en el transport de la fruita triada fins a casa seva i decidir quina és millor comprar. Després es farà una posta en comú i reflexió

Taller 9: "Energia hidràulica en un molí fariner"

Taller de construcció dels diferents components de d'aprofitament dels corrents d'aigua per al funcionament dels molins tradicionals.

Taller 10: "Trivial del Canvi Climàtic"

El taller es basa en un joc del trivial, on cada equip ha d'aconseguir els formatgets dels 4 items que es treballaran. Separarem els alumnes en 4 equips de 4 colors diferents. Cada grup haurà de respondre les preguntes o realitzar les proves corresponents per tal d'arribar a aconseguir el formatget buscat

Taller 11: “Quin temps farà? Quin clima podem tenir?”

Objectiu: Incidir en la diferència temps/clima i distingir les escales temporals en la predicció de canvis de temps i de canvis en el clima; Revisar la vigència d’alguns refranys meteorològics en un escenari de canvi climàtic; i Repassar accions de sostenibilitat energètica des d’avui pensant en els beneficis a curt, mig, llarg i molt llarg termini.

Continguts/Funcionament: Farem d'homes i dones del temps. Prepararem per grups un pronòstic del temps a partir de la consulta de dades procedents de diferents instruments meteorològics (remenarem aparells meteorològics) i també a través de la consulta de models meteorològics i de l’observació del cel; Consultarem escenaris de canvi climàtic al nostre territori; Repassarem alguns refranys meteorològics que d’aquí a uns anys i dècades encara poden ser vigents; Ordenarem algunes accions dins d’un nou model energètic.

Taller 12: "Cent cèntims a favor del planeta"

Taller d'elaboració de frases i eslògans (a partir de notícies i de models ja fets), com a mecanisme per intercedir i influir en el nostre entorn a favor de comportaments ambientalment sostenibles. La previsió que hi passin cent alumnes i que cadascú hi faci una aportació justifica el títol."

Taller 13: "L'energia a la nostra escola, el nostre entorn"

Debat actiu sobre el material de "La meva escola, el nostre entorn", incidint en les conductes que tenen relació amb l'energia i el problema de fons de l'escalfament global.

Taller 14: "Atrapa l'energia (conductivitat i eficiència energètica)"

L'energia elèctrica i la conductivitat: llum i calor.¿Com podem detectar l'eficiència energètica de les bombetes?

Taller 15: "El petroli, els seus derivats i la nostra vida diària"

Objectiu: conscienciar sobre la presència del petroli i els seus derivats en la nostra vida quotidiana. Estem bombardejats de missatges ecologistes que ens animen a ser responsables en l'ús i consum dels recursos del planeta. Realment som capaços de viure sense petroli? Fins on cada un de nosaltres pot assumir el repte de viure una any sense petroli?Funcionament: El taller consta d'una presentació oral acompanyada d'un powerpoint i de la reproducció d'un videoclip documental preparat per al taller . A continuació es fa un joc didàctic sobre els continguts exposats. El taller és participatiu durant tota la seva extensió.