Efecte hivernacle

Segon cèntim:

Efecte hivernacle

Primer cèntim:

"La Terra és un planeta molt especial: la seva atmosfera funciona com un hivernacle que atrapa l'escalfor del Sol i no la deixa escapar. Això hi possibilita la vida."

Tercer cèntim:

"El termostato mundial queda regulado por la cantidad de energía solar que retiene la atmósfera terrestre. Las superficies continentales y los océanos absorben la luz solar entrante y la transforman en color, que es emitido al aire en forma de radiación infrarroja. Al igual que las paredes de cristal de un invernadero, los gases atmosféricos, en particular el dióxido de carbono, el vapor de agua y el metano, atrapan la mayor parte del calor ascendente y lo retienen en las capas bajas de la atmósfera. Sin ese proceso natural, denominado efecto invernadero, el rpomedio de la temperatura de la Tierra rondaría unos gélidos -18ºC, en lugar de los actuales 14,5ºC."

Quart cèntim:

"L'atmosfera conté de forma natural gasos que retenen l'escalfor, com si fos un hivernacle al voltant de la Terra. Mantenen una temperatura favorable per a la vida. Sense ells seríem a -18ºC. A partir de la Revolució Industrial, al segle XIX, el ser humà va començar a emprar maquinària i a construir fàbriques que funcionaven amb carbó, gas i petroli. Els combustibles emeten gasos com ara el diòxid de carboni (CO2), que modifiquen l'atmosfera i n'augmenten l'efecte hivernacle. Els rajos del Sol queden allí presoners i la Terra s'escalfa."

"De entre todos los componentes naturales de la atmósfera, el principal gas con efecto invernadero es el vapor de agua, y después están el dióxido de carbono (CO2), el metano (CH4), el óxido nitroso (N2O) y el ozono. La actividad humana, principalmente por la elevada quema de combustibles fósiles así como por los actuales procesos agroindustriales genera gran cantidad de estos gases, principalmente CO2, CH4 y N2O, a los que hay que añadir los clorofluorocarbonados (CFC), pertenecientes a la familia de los haloalcanos, que no existían previamente en la naturaleza y tienen una enorme capacidad de retener calor así como de destruir el ozono. Para mayor facilidad, los científicos agrupan estos gases en una única referencia conocida como “CO2 -equivalente”.En cifras, las emisiones mundiales de GEI causadas por actividades humanas han aumentado, desde la era preindustrial, en un 70 % entre 1970 y 2004. Entre estos años, las emisiones anuales de CO2 han aumentado en aproximadamente un 80%, pasando de 21 a 38 Gt (gigatoneladas), y en 2004 representaban un 77 % de las emisiones totales de GEI antropógenos. Durante el reciente decenio 1995-2004, la tasa de crecimiento de las emisiones de CO2-eq fue mucho mayor (0,92 GtCO2-eq anuales) que durante el período anterior de 1970-1994 (0,43 GtCO2-eq anuales) (IPCC 2007)."

Cinquè cèntim:

"Per altra part, la quantitat de CO2 que hi ha a l’atmosfera, s’ha incrementat des dels anys 70 per la crema de combustibles fòssils. Però aquest augment no és molt important, al contrari del que pensem. Actualment la població de la península ibèrica emet més CO2 cada dia respirant que el que emeten tots els cotxes junts i les centrals tèrmiques. Hauríem de comptar també el CO2 que emeten els animals respirant. Aquest CO2 es distribueix per tot el planeta, i és l’aliment de les plantes. El mar i els oceans també s’alimenten de CO2. En els estudis climàtics, l’augment de la temperatura global de la Terra no està relacionat amb l’augment de CO2. En realitat el CO2 no augmenta la temperatura de la Terra, sinó que és al revés: quan augmenta la temperatura de la Terra, com a conseqüència, augmenta la quantitat de CO2 en l’atmosfera."

¿I el vostre cèntim? ¿Ens l'envieu a través d'un comentari?