Stiri din spatiul cosmic

Luna august a adus pe teritoriul întregii Europe, inclusiv în România, valuri de căldură fără precedent. Folosind date culese de Satelitul UE Copernicus Sentinel-3, prin intermediul radiometrului pentru temperatura de la sol și la suprafața apei, s-a putut genera o „hartă a caniculei” pentru țara noastră.

Imaginea ilustrează temperatura la sol (Land Surface Temperature — LST) din data de 11 august, la ora locală 11:30. Temperatura de la sol (LST) este diferită de temperatura aerului, folosită în rubricile meteo, măsurând cât de fierbinte pare solul la atingere într-o anumită zonă.

Sursa: ROSA

Sistemul de navigare european Galileo a ajuns la 1 miliard de utilizatori de telefon,la data de 10 septembrie, în aceeași zi în care s-au aniversat 15 ani de la înființarea Agenției Europene GNSS (GSA), partenerul UE în operarea sistemului Galileo.

Sistemul oferă servicii inițiale de poziționare, navigație și timp din decembrie 2016. Astăzi, 95% din companiile care produc chipuri de navigație prin satelit pentru telefoane smart asigură integrarea cu serviciile Galileo.

Sursa: ROSA

În seara zilei de 14 septembrie 2019, un puternic incendiu a izbucnit în Delta Dunării, în apropierea localitatii Mila 23. Incendiul a afectat mai mult de 10 hectare de vegetație uscată. Aceste doua imagini făcute publice de TerraSigna au fost furnizate de sateliții Copernicus Sentinel – 2 pe data de 15 septembrie și surprind locul incendiului. Imaginile ilustrează incendiul prin două tehnici diferite. Imaginea din stânga a fost obținută pe baza lungimilor de undă din spectrul vizibil, în timp ce imaginea din dreapta a fost obținută printr-o combinație de benzi spectrale în infraroșu cu lungimi de undă scurte - SWIR. Această tehnică a permis o vizualizare mai clară a porțiunii afectate de incendiu și este folosită frecvent în obținerea unor informații dintr-o zonă acoperită de fum.

Sursa: ROSA