Sistemul Solar

Sistemul Solar mai este numit si Familia Soarelui.

Mercur este planeta cea mai apropiată de Soare, înconjurându-l o dată la fiecare 88 zile pământene. Luminozitatea sa variază între -2,0 și 5,5 în magnitudine aparentă, dar nu este ușor de văzut fiindcă cea mai mare separare unghiulară față de Soare este de doar 28,3°, însemnând că se poate vedea doar imediat după apusul Soarelui. În perioada 1974 - 1975, Mercur a fost studiată cu ajutorul sondei Mariner 10, care a cartografiat doar 40 - 45 % din suprafața planetei. Începând din 2011, sonda spațială MESSENGER orbitează în jurul planetei pentru a studia compoziția chimică, geologia și câmpul magnetic.


Venus este a doua planetă ca distanță față de Soare în sistemul nostru solar. Situată la circa 108 milioane km de Soare, Venus își parcurge orbita în 224,7 de zile. Rotația în jurul propriei sale axe este foarte lentă, durează 243 de zile și are loc in sensul acelor de ceasornic, în sens invers față de rotația celorlalte planete.

Pamantul, a treia planeta de la Soare, se mai numeste si Planeta Albastra, deoarece este acoperita in proportie de aproximativ 71% de apa. Pe Terra se gasesc 4 oceane si mai multe mari, care formeaza impreuna Oceanul Planetar.

Planeta noastra are forma sferica, chiar daca exista si persoane care considera ca Pamantul este plat. Acestia se numesc "Flat Earthers". Teoria sustinuta de acestia a fost contrazisa de catre Fernando Magellan, primul om care a efectuat calatoria in jurul lumii, dovedind astfel ca Terra este rotunda.



Marte este, pornind dinspre Soare, a patra planetă a Sistemului Solar. Aceasta este denumita dupa zeul roman al razboiului, Marte. Este cunoscuta si sub denumirea de "Planeta Rosie".


Un asteroid este un corp ceresc rece foarte mic, cu dimensiuni cuprinse între câteva zeci de metri și până la câțiva kilometri, care se învârte în jurul Soarelui. Asteroizii sunt mult mai mici decât planetele, din care cauză sunt numiți uneori și "planetoizi". Cei mai mulți asteroizi își au traseul între orbitele planetelor Marte și Jupiter, formând așa-numita Centură de asteroizi. Întinderea ei totală este de circa 2,0 - 3,4 Unități Astronomice.



Jupiter este a cincea planeta de la Soare, fiind si cea mai mare din Sistemul Solar. Aceasta are diametrul de 11 ori mai mare decat Terra. Atmosfera de pe Jupiter nu contine oxigen, viata fiind cel putin momentan, imposibila pe aceasta planeta.



Saturn este a sasea planeta de la Soare si a doua ca marime, dupa Jupiter. Saturn este numit după zeul roman Saturnus, zeu al muncilor agricole si al roadelor pamantului.

Soarele este steaua aflată în centrul Sistemului nostru Solar. Temperatura la suprafata atinge 5778 °K, echivalentul a 5505 °C, in timp ce la interior, temperaturile valoreaza aproximativ 27 27 000 000 °F, egal cu 15 000 000 °C.

O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui. Cea mai spectaculoasta eclipsa de acest fel a fost in august 1999, moment pentru care BNR a sarbatorit cu o bancnota speciala.


Uranus este a șaptea planetă de la Soare și a treia ca mărime. Uranus este mai mare ca diametru însă mai mică sub aspectul masei decât Neptun. Plasat pe o orbită de 19 ori mai îndepărtată de Soare decât cea a Pământului, Uranus, ca și Neptun, primește foarte puțină căldură. Cu un diametru de circa 52.000 km, Uranus este de aproximativ 2 ori mai mic decât Saturn. Este înconjurat de inele întunecate și are 27 sateliți.


Neptun este a opta planeta de la Soare din sistemul solar. Numită după zeul roman al mării, este a patra planetă după diametru și a treia după masă. Neptun orbitează în jurul Soarelui la o distanță de 30,1 unități astronomice, ceea ce înseamnă că orbita sa este de aproximativ 30 de ori mai mare decât orbita Pământului.


Pluto este o planetă pitică din Sistemul Solar, a doua ca masă după Eris și, ca volum, cea mai mare planetă pitică. A fost descoperită în anul 1930 de către astronomul american Clyde William Tombaugh. Obiectele cu orbite asemănătoare cu cea a lui Pluto se mai numesc plutine. Până în 2006 a fost considerată a noua planetă a Sistemului Solar, atât în ordinea distanței față de Soare, cât și a descoperirii.