ACTIVITATS

BENVINGUTS/DES AL CURS CORAL!


Tots els anys, dins del seu calendari anual habitual, la Coral Infantil Nova Cervera, realitza un seguit d’activitats que en podríem dir “tradicionals”. 

D’entre elles podríem destacar la Castanyada, el Cap de Setmana de Treball, el Concert de Nadal, la cantada de Caramelles i el Concert Final de Curs.

El guió de totes elles, i la seva data de celebració -a excepció de les Caramelles, en aquest cas-, ha anat variant amb el temps, adaptant-se a les circumstàncies de cada moment.


3.1. L’inici del curs.


A primers de setembre s’inicia el procés d’inscripció de tots i totes les cantaires per al nou curs coral, del que en la setmana següent a la festa major -a finals de setembre o primers d’octubre-, tindran lloc els primers assaigs.

En aquest curs, la Coral Infantil Nova Cervera compta amb gairebé cent seixanta cantaires, repartits en set grups corals: Escatxics (3 anys), Barrufets (4 anys), Petits A i B (de 5 a 7 anys), Mitjans (8 i 9 anys) i Grans A i B (de 10 a 18 anys).


3.2. La Castanyada.


El concert de Castanyada ha esdevingut tradicionalment la primera actuació amb públic de els/les cantaires que han començat a cantar a la Coral Infantil. 

Antigament la Castanyada es celebrava coincidint amb el Cap de Setmana de Treball i l’Assemblea, que es celebraven en alguna casa de colònies propera, com a La Guàrdia-Lada durant molts anys.

En les darreres dècades, s’ha acostumat a celebrar a la mateixa seu de l’entitat o en un espai proper.

Al finalitzar, es comparteix, si el pressupost ho permet, panellets i castanyes amb tots els assistents.


3.3. El Cap de Setmana de Treball.


Ja entrada la tardor, tots i totes els/les cantaires de la Coral Infantil s’apleguen cada any en una casa de colònies per tal de passar un cap de setmana tots i totes junts, per cantar, jugar, gaudir de la natura, fer tallers, ... i sobretot, per passar-ho molt bé.

En les darreres edicions, hi tenen lloc tallers musicals de caire ben divers i es donen a conèixer als cantaires els projectes immediats.

El diumenge hi té lloc l’assemblea ordinària de famílies, en el que s’aprova el projecte i el pressupost anual, així com la renovació de la junta de l’entitat.


3.4. La Fira de Nadal.


Durant els dies previs al Nadal, la Coral Infantil ha dut a terme tradicionalment diverses activitats.

Una d’aquestes ha estat l’actuació en la Fira de Nadal de Cervera, tot cantant nadales a la plaça Major o pel carrer Major, i en la que s’ha participat en una desena d’edicions des de l’any 2001.


3.5. El Concert de Nadal.


Iniciada el 1974, aquesta activitat  rebé fins l’any 1986 el nom de “Concert Nadalenc”.

L’actuació nasqué com un concert conjunt amb la Coral Lacetània, a la que l’any 1978 s’afegí la llavors recentment creada Coral Ginesta.

Des del 1990, un cop constituïda  l’Agrupació Coral de Cervera, és aquesta entitat la que s’encarrega de la seva organització, i en el concert participen totes les formacions de la nostra “família coral”.

La vetllada finalitza amb el cant comú de vàries nadales tradicionals.


3.6. Les celebracions nadalenques.


Entre les activitats relacionades amb les festes de Nadal destaca de manera molt especial la visita-concert a les residències d’avis i àvies de Cervera, acte ja documentat l'1 de gener de 1975 –en aquest cas a l'Hospital–. 

Des de fa alguns anys es lliura als i a les residents un detall realitzat pels mateixos cantaires els dies del Cap de Setmana de Treball. 

Un cop finalitzada la visita a les residències, cantaires i directores fan cagar el Tió de Nadal.


3.7. El Carnaval.


Malgrat no ser una activitat estrictament coral, la Coral Infantil durant molts anys hi participà de forma destacada, tant en l’organització de la festa com amb l’actuació d’una lluïda comparsa en la rua del dissabte.

La primera participació es remunta a l’any 1995, coincidint amb el 25è aniversari de l’entitat. La darrera edició en què es participà fou la de 2014, amb la comparsa “El corral de la Coral”.


3.8. L’excursió en Tren.


Des del curs 2003/04, durant la primavera, els grups d’Escatxics, Barrufets i Petits de la Coral Infantil van d'excursió a alguna de les poblacions de la nostra línia de tren.

Des de l’any 2016, el concert que habitualment es duu a terme al final de l'excursió, és en benefici d’una entitat social que ajudi infants i famílies amb dificultats.

És una bona ocasió per gaudir del cant, la diversió, el lleure, el tren... i la solidaritat!


3.9. Les Caramelles.


Les Caramelles són una de les tradicions més arrelades i participades de Cervera. 

Un centenar de caramellaires de totes les edats, amb un fort component intergeneracional, converteixen aquesta festa cerverina en una de les celebracions més representatives de la Pasqua a la nostra ciutat. 

Durant el matí i el migdia del Diumenge de Pasqua, els i les cantaires recorren els carrers i les places de Cervera, que s’omplen de música, balls i cançons.

La Coral Infantil ha participat en totes les edicions que s’han celebrat des de creació de l’entitat.


3.10. El Concert de Fi de Curs.


Des del curs 1989/90 la Coral Infantil realitza un concert de tancament de curs. Anteriorment, la Coral Infantil realitzava una excursió o vàries sortides per grups amb aquesta mateixa finalitat.

En les seves primeres edicions es tractava d’un concert conjunt de tots els cors de la nostra família coral (Coral Lacetània i Coral Ginesta), que es realitzava habitualment el 24 de juny, diada de Sant Joan. 

Actualment té lloc a finals de maig o principis de juny, i la Coral Infantil (des de l’any 1992) hi actua en solitari. 

El concert finalitza amb un berenar de totes les persones assistents, i que serveix per cloure l’activitat coral anual.


3.11. Altres col·laboracions.


El projecte de la Coral Infantil Nova Cervera esdevé viu en el marc de la nostra ciutat i la comarca de la Segarra, tot formant part activa de la xarxa d’entitats del nostre entorn, i participant habitualment en esdeveniments culturals, solidaris i festius que s’hi celebren, com el Seguici Infantil de la Festa Major de setembre, les Completes, la Festa Major de Malgrat o en altres activitats de diferent caire.

BENVINGUTS/DES AL SCIC!


L’any 1973 la Coral Infantil va entrar a formar part del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), i ha participat des d’aleshores en bona part de  les activitats que aquest organitza.

El SCIC està integrat per 120 corals que representen un total de 3.000 cantaires de 3 a 18 anys de corals dels Països Catalans.

El SCIC, constituït l’any 1967 com a entitat coordinadora de les corals que en són membres, es proposa diverses tasques:

1 – La difusió del repertori tradicional català i l’adaptació de cançons d’altres països, quan es creu convenient.

2 – L’impuls de la creació de nou repertori mitjançant l’encàrrec de cantates, cançons i harmonització de cançons tradicionals catalanes.

3 – La preocupació per la millora del nivell musical de les corals federades i del nivell coral del país. Per això organitza cursos de direcció i recomana als seus directors l’assistència als organitzats per altres federacions.

4 – La coordinació de les trobades anuals.


4.1. El Juguem Cantant.


El Juguem Cantant és la trobada anual dels cantaires més petits (de 3 a 7 anys) de les corals infantils de la demarcació de les Terres de Ponent del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC).

Aquesta activitat aplega multitud de  cantaires, que, entre d’altres activitats, realitzen un concert conjunt obert a les famílies, i gaudeixen de diversos jocs o d’algun espectacle infantil al llarg de la jornada.


4.2. Les Trobades del SCIC.


Les trobades que organitza el SCIC per als grups de cantaires més grans poden ser de diversos tipus: trobades taller, intercanvis, trobades generals... 

Cada 5 anys se celebra una Trobada General on hi prenen part totes les corals del SCIC i, entre d’altres activitats, s’hi estrena una cantata.

Durant els primers anys del SCIC, les Trobades Generals es feien anualment. Però a mesura que el nombre de corals federades va anar augmentant, es van anar espaiant en el temps, passant de fer-les cada dos o tres anys, a la situació actual, cada cinc anys.


4.3. Els Intercanvis.


Un dels tipus de trobades més reeixit són els intercanvis amb altres entitats corals, ja sigui d’un sol dia o de dos, fent nit en aquest darrer cas a la casa dels cantaires de la coral que acull l’activitat.

La seva realització ha permès viure multitud d’experiències i amistats, així com la possibilitat de mostrar els cants dels nostres grups i dels nostres cantaires arreu de Catalunya, els Països Catalans, Espanya, el País Basc...


4.4. L’Europa Cantat Junior.


L’Europa Cantat Junior és un festival coral que s’organitza cada tres anys en diferents ciutats europees, i que posa el focus en nens i nenes sota els 18 anys oferint tallers corals en petits grups, concerts, open-singing i altres activitats no musicals. 

Els participants, de corals infantils i juvenils de tot Europa, viuen tots junts en residències i els àpats també es fan amb el grup coral. 

La Coral Infantil ha participat en tres edicions: Nevers 2008 (França); Bergen 2014 (Noruega) i Lió 2017 (França).


4.5. Enregistraments i gravacions.


Sota l’organització del SCIC la Coral Nova Cervera ha participat en l’enregistrament de diverses cantates: “El bruel de l’estany” (1993), “Tirant lo Blanc” (2002) i “La formigueta que anava a Jerusalem” (2003).

També s’ha participat en la gravació de diverses cançons dels Jocs Paralímpics de Barcelona (1992), la música de la Passió de Cervera (2007), la cantata “La nit dels malsons” del projecte musical Cantània (2016), o en la col·laboració del SCIC amb La Marató de TV3 de l’any 2018.

ELS GRANS PROJECTES MUSICALS.


En els darrers anys, la Coral Infantil ha participat en grans projectes musicals, bona part d’ells encapçalats per reconeguts directors/es, i al costat de prestigioses formacions corals i orquestrals:

    • “Tirant Lo Blanc”(2003, Granada)

    • “Carmina Burana” (2019 i 2012, Auditori de Barcelona, Cervera i 4t. Concert sota l’Autovia)

    • “El Follet valent” (2012 i 2013, Cervera i Parc d’Atraccions del Tibidabo)

    • Concert del 5è aniversari del Festival de Pasqua (2015, Cervera i Auditori de Lleida)

    • “La Passió segons Sant Mateu” (2016, Palau de la Música i Cervera)

    • “La cantata de Sant Nicolau” (2018, Auditori de Lleida)

    • “El petit Príncep” (2018 i 2019, Cervera i Casal de Calaf)

Textos extrets del dossier de l'Exposició #50anys36CINCdies, Un passeig pels 50 anys de la Coral Infantil Nova Cervera, organitzada per la Coral Infantil Nova Cervera en motiu del seu 50è aniversari.

Seu de l’Agrupació Coral de Cervera (Major, 15), del 18 al 28 de setembre de 2020